Petter spurtet inn til gull

Petter Northug jr. eksploderte rett før mål, og sikret norsk stafettgull.

(Dagbladet.no:) De norske gutta var med i teten fra start til mål i Sapporo, og de siste rundene sto gullkampen mellom Norge, Russland og Sverige.

På den siste runden forsøkte Södergren og Dementiev å stikke fra Petter Northug jr., men han nektet å slippe dem. Og som den klart mest spurtsterke av dem, luktet det norsk gull.

Den lukta kjente også trønderen.

Og 200 meter fra mål våknet villdyret i Northug. Som et rovdyr med et bytte i sikte, eksploderte han og satte fart. Byttet var gullmedaljene som ventet bak målstreken, og det var aldri noen tvil om at de ville bli slukt av nordmannen.

- En drøm

Han rykket fra og parkerte svensken og russeren. De hadde ingen sjanse til å følge med.

- Oj, oj, oj, oj, sa kommentatoren på svensk tv.

- Det var artig å se på. Dette er en drøm jeg har hatt siden jeg var liten, sier Eldar Rønning, som gikk førsteetappen, til NRK.

PÅ GULLSTOL: De andre gutta løftet Petter Northug jr. opp på en fortjent gullstol etter spurttriumfen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
PÅ GULLSTOL: De andre gutta løftet Petter Northug jr. opp på en fortjent gullstol etter spurttriumfen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Endelig lyktes det for Northug i VM. Fall hadde ødelagt to medaljesanser tidligere i mesterskapet.

- Jeg visste at han kom til å ha de fem ekstra centimeterne med kontroll mellom stavene og skia, sier sportssjef Åge Skinstad til NRK.

Hovedpersonen selv var et stort glis i målområdet. Endelig hadde han fått gullmedaljen han har siklet etter.

- Dette er utolig artig. Det har vært mye stang ut, så dette smaker godt. Jeg trengte dette, sier Northug til statskanalen.

Fulgte manus

Eldar Rønning og Odd-Bjørn Hjelmeseth gikk de to klassisketappene, og holdt Norge helt foran fra start. Etter hvert ble en av gullfavorittene Tyskland hektet av, og da Lars Berger gikk ut på tredjeetappen hadde han én oppgave:

Å sørge for at Petter kunne gå ut sammen med Anders Södergren og Eugeni Dementiev, slik at han kunne knuse dem i spurten.

Og manuset til den norske lagledelsen ble fulgt slavisk.

Petter spurtet inn til gull

- Dette er helt rått. Vi hadde fantastiske ski og alle gutta var i toppform. Men jeg var litt engstelig for Södergren i den siste bakken, sier Åge Skinstad.

Det hadde han ingen grunn til.

- Jeg følte jeg hadde bra kontroll, og det var et godt taktisk løp. De andre gutta hadde gjort jobben før meg, sier Northug.

Norge vant dermed VM-gull på stafetten nok en gang. De norske gutta har nå åtte seire på de ni siste VM-stafettene.

Med dette gullet klatret Norge igjen til topps på medaljestatistikken i Sapporo. Norge har nå fire gull, to sølv og seks bronse.

• Send inn en hilsen til gullgutta nederst i saken.

Slik var stafetten, kilometer for kilometer:

I MÅL:

Petter spurtet inn til gull

1. Norge 1.30.49,2

2. Russland +3,2

3. Sverige +3,5

4. Tyskland +50,5

5. Frankrike +1.25,8

• Svensken klarer ikke tette igjen luka, og Northug avgjorde stafetten med et kjemperykk 200 meter fra mål. Russland kaprer andreplassen, rett foran Sverige.

• Petter forsøker å stikke fra, og han får flere meter. Det går mot gull for Norge.

• Södergren prøvder seg i den siste bakken, men får ikke de meterne han trenger. I stedet blir det en liten luke til russeren.

• Nå er det bare to kilometer igjen av stafetten. Södergren ligger meteren foran Northug, og Dementiev halser like bak.

• Gutta runder på stadion for siste gang, og det ser ut som Petter Northug henger lett med. Hvis han ikke bruker for mange krefter på å henge på, tar han svensken og russeren i spurten. De er nærmest avhengig av å kvitte seg med Northug i de siste bakkene. Tyskland er 40 sekunder bak, og har ingen sjanse på medalje.

• Northug glir veldig godt, og har ingen problemer med å følge de to andre løperne. Det er helt jevnt mellom dem, halvveis på den siste etappen.

• Tyske Teichmann har ikke klart å ta inn noe på den første runden, og ligger fortsatt 38 sekunder bak de tre i tet. Dermed skal mye skje om det ikke blir medalje på Norge.

• Northug har nå gått to kilometer av etappen sin, og tet-trioen er fortsatt samlet. Sverige ligger helt foran, og Petter ligger forhåpentligvis med full kontroll bakerst.

• Petter Northug jr. går ut på ankeretappen i sin stafettdebut for Norge i et mesterskap. Södergren går for Sverige og Dementiev for Russland. Dette blir uhyre spennende!

SISTE VEKSLING:

1. Russland 1.10.33,9

2. Norge +0,2

3. Sverige +1,0

4. Frankrike +37,6

5. Tyskland +38,2

• Gutta går opp den siste bakken nå. Hellner prøver seg, men kommer seg ikke forbi verken Berger eller russeren. Nå kommer de nok samlet inn til stadion og vekslingen. Tyskland og Frankrike ligger nå 40 sekunder bak.

• Berger går ut på den siste sløyfa tre tiendeler bak russiske Legkov. Svensken ligger fire tiendeler bak Berger igjen. Med andre ord; ingen differenser å snakke om. Tyskland klarer ikke ta inn noe, og ligger nesten halvminuttet bak.

TREDJE ETAPPE - 4,5 KM:

1. Norge 59.31,1

2. Russland +0,5

3. Sverige +1,2

4. Tyskland +26,9

5. Frankrike +27,4

• Ved runding på stadion etter 3,3 kilometer er de tre i teten fortsatt samlet. Tyskland og Frankrike er nå nesten 25 sekunder bak.

• Tyske Angerer klarer ikke ta inn noen på tet-trioen, som nå består av Berger, Hellner (Sverige) og Legkov (Russland).

- Jeg fikk fem sekunder på Sverige og Russland på det meste, men visste de ville holde inn. Vi ville kvitte oss med Tyskland, og det klarte jeg, sier Hjelmeset til NRK.

• Hjelmeset gliser bredt i målområdet, etter å ha sendt Berger ut på den tredje etappen. Med god grunn. Norge har åpnet veldig bra, og gulldrømmen lever i aller beste velgående.

ANDRE VEKSLING:

1. Norge 50.28,7

2. Sverige +0

3. Russland +2,2

4. Tyskland +22,4

5. Finland +23,8

• Ved 8,3 kilometer er det nesten 20 sekunder ned til Tyskland. Snart skal Lars Berger ut for Norge, bare to dager etter at han vant VM-gull - så han er garantert i kjempeform.

• Hjelmeset, Rotsjev og Fredriksson har nå over ti sekunder ned til for eksempel Tyskland - en av de største favorittene på forhånd.

• Hjelmeset taper litt av forspranget inn mot stadion, men runder to-tre sekunder foran Sverige og Russland. Han kommer garantert til å kline til i bakken igjen, og nå blir det full fart inn mot veksling.

• Hjelmeset tråkker til opp bakken halvveis i etappen. Han får en liten luke, og det skal bli spennende å se om han får enda flere sekunder.

ANDRE ETAPPE - FEM KM:

1. Norge 38.08,0

2. Russland +4,9

3. Sverige +5,2

4. Frankrike +8,1

• Rotsjev har tatt over ledelsen, med Hjelmeset hakk i hæl. De har nå satt opp farta litt, for å slite ut de andre løperne som ikke er like sterke. Det er litt mer strekk i feltet nå.

• Odd-Bjørn Hjelmeset går ut på sin etappe, og går sammen med de andre løperne rett opp i ryggen på Finland. Der vil han nok ligge en liten stund, før han prøver seg på et rykk.

- Jeg prøvde å rykke fra på den siste runden, men ble litt stiv, sier Rønning til NRK.

FØRSTE VEKSLING:

1. Finland 25.35,7

2. Frankrike +3,7

3. Norge +4,0

4. Kasakhstan +4,4

5. Tyskland +4,7

6. Russland +4,9

• Rønning klatrer opp den siste bakken helt i tet, og han virker veldig sterk. Nå går det stort sett nedover mot veksling, og dette ser veldig lovende ut for Norge. Russland har falt litt av, og ligger 4,8 sekunder bak Norge - på 8. plass.

• Feltet ligger fortsatt samlet når det runder inne på stadion for siste gang. Rønning ligger på fjerdeplass, bare noen tiendeler bak Russland i front.

FØRSTE ETAPPE - FEM KM:

1. Russland 13.21,2

2. Norge +0,2

3. Tyskland +0,8

4. Sverige +0,9

5. Canada +1,4

• Eldar Rønning ligger helt foran, nesten halvveis inn på den første etappen. Alt går etter planen så langt.

• Det er ingen store differenser så langt og løperne ligger tett etter hverandre i sporet. Nå går de inn på stadion, for første gang. De runder der inne tre ganger i løpet av etappen. Norge ligger rett bak Finland. Sverige og Russland følger etter Rønning.

• Sola skinner, det er kaldt og strålende skivær i den japanske VM-byen.

• Da er VM-stafetten i Sapporo i gang. Eldar Rønning får en fantastisk start, og er først ut av stadion.

GULLGLISET: Her går Northug over mållinja, med et stort glis.