Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter taper aldri på en søndag

Marcus Grönholm har gitt opp. Og Petter Solberg har aldri rotet bort en ledelse på siste dag av et rally. Derfor ble nordmannen hyllet som en vinner allerede i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LEÓN (Dagbladet): Fansen gikk bananas da Petter Solberg ankom siste service i rallyhovedkvarteret i León cirka klokka 0200 i natt norsk tid. Subaru-føreren leder Rally Mexico med 29,6 sekunder på finske Marcus Grönholm før de to siste fartsprøvene i ettermiddag. Og for Solberg er en slik ledelse er lik seier.

- Nei, jeg kan ikke huske at Petter har tapt når han har ledet før siste dag - noen gang, sier teamsjef David Lapworth til Dagbladet.no

- Sugen

Og grunnen er enkel: Statistikken viser at han aldri har gjort det.

- Jeg hakke peiling på hvorfor det er slik, sier Solberg til dagbladet.no, før han tenker seg om: - Det er sikkert fordi jeg er så jævla sugen, sier østfoldingen som tar ledelsen i VM-sammendraget om han vinner - og treer Markko Märtin ikke tar 2. plassen.

- Jeg tror det er fordi han er så mentalt sterk. Han taper heller aldri jevne dueller på siste dag. Han tåler presset, mener Lapworth.

Kjører rolig

Solberg hadde en strålende dag i går med seier på tre av seks fartsprøver. Utenom overopphetet motor på rallyets tøffeste prøve (SS8) gikk det meste etter planen. Rallyet avsluttes i ettermiddag norsk tid med to fartsprøver. Først en kort (18,26 km) og så den svært lange sisteprøven (44,39 km). Og da vil Petter Solberg være like forsiktig som han var på gårsdagens siste.

Behersket taktikk: Petter Solberg vil kjøre forsiktig for å sikre seieren. Foto: Arnt E. Folvik
Behersket taktikk: Petter Solberg vil kjøre forsiktig for å sikre seieren. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

- På den 12. stoppet jeg helt opp for å unngå noen steiner. Jeg kjørte også rundt noen. Det tapte jeg 10-12 sekunder på. Hvis jeg hadde gått for det, så hadde jeg kjørt over dem, forteller Solberg som var over åtte sekunder bak verdensmester Sébastien Loeb på SS12.

- Det er mye som kan skje. Jeg kan treffe noe, og jeg kan spinne. Jeg vil kjøre safe på de to siste, sier 30-åringen.

- Du blir smartere og smartere med åra?

- Ja, men det tar tid, flirer Solberg.

Etter første service prøvde nordmannen å kjøre etter toer Grönholms mellomtider, men det var ikke enkelt.

- Marcus sine mellomtider virket ikke. Derfor måtte jeg forholde meg til Markko Märtins tider, forklarer rallylederen.

I natt ble det spekulert i om Peugeot med vilje saboterte tidtakingssystemet for å unngå at Solberg kunne dra fordel av å legge seg på Grönholms tider.

Gir opp

Men Subaru-føreren trenger ikke å bry seg om det. For Peugeot-fører Marcus Grönholm har gitt opp å hente inn forspranget.

- Jeg trenger poengene. Derfor kommer jeg ikke til å prøve å hente inn Petter, sier Grönholm til Dagbladet.no.

- Ulikt deg?

- Det er sant. Men nå må vi tenke med hodet. Jeg lå på 2. plass både i Monte Carlo og Sverige (5. i Monte Carlo og ut i Sverige.red.anm.) før siste dag. Hva fikk vi ut av det? Vi kunne jo ledet VM om jeg hadde holdt inn, sier en oppgitt finne.

I likhet med mange andre har veteranen slitt med bremseproblemer i hele rallyet. En kombinasjon av høyden og varmen er trolig årsaken. I dag håper Grönholm nye bremser vil sørge for at problemet ordnes.

Stoppet storkjeften

Petter Solberg ler godt når han hører at Grönholm gir opp.

- Det var jo det jeg sa til ham før rallyet. Jeg vinner, og så nøyer Marcus seg med 2.plassen, sier han.

Og på pressekonferansen brukte han også anledningen til å skyte litt tilbake mot den storkjefta dobbelte verdensmesteren som hevder han har gitt opp.

- Jeg tror på hvert ord Marcus sier. Han lyver aldri. Han snakker aldri pisspreik, kommenterte Solberg sarkastisk.

Og for en gang skyld holdt Marcus Grönholm kjeft.

Autografmølje: Det kan være travelt å lede Rally Mexico.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!