OPP OG NED: Petter Solberg vant to, og kom på andreplass på to av dagens seks fartsprøver i Rally Jordan. Men på de to lengste fartsprøvene ble han nummer fem, og tapte det han hadde tjent. Dermed ligger han fortsatt på fjerdeplass sammenlagt. Foto: Ali Jarekji, Reuters/Scanpix
OPP OG NED: Petter Solberg vant to, og kom på andreplass på to av dagens seks fartsprøver i Rally Jordan. Men på de to lengste fartsprøvene ble han nummer fem, og tapte det han hadde tjent. Dermed ligger han fortsatt på fjerdeplass sammenlagt. Foto: Ali Jarekji, Reuters/ScanpixVis mer

Petter tapte tid i ukjent terreng

- Vi har aldri testet den prøven før, noe de andre har.

|||To år etter at rivalene gjorde seg kjent på de samme grusveiene, slet Petter Solberg (35) seg for aller første gang gjennom den lengste fartsprøven i Rally Jordan.

Resultat: Over 50 sekunder tidstap.

Fartsprøven på 41,45 kilometer fredag kan ha sendt nordmannen ut av seierskampen i VM-runden. Likevel er annenplass både i rallyet og i VM sammenlagt godt innenfor rekkevidde for mannen som er nummer fire før siste dag.

— Og jeg har ikke gitt opp kampen om seier heller, men her må det kjøres først, sa Petter Solberg til NTB.

Solbergs nye giv og briljering bak rattet blir tatt imot både på godt og vondt i rallysirkuset. Bakdelen er at ingen lenger vil hjelpe 2003-verdensmesteren, som ødela bilen før «Jordan River»-prøvene i 2008 og ikke fikk kjørt.

— Vi har aldri testet den prøven før, noe de andre har. Og ingen vil dele informasjon med oss så lenge vi kjører så bra som nå, forklarte 35-åringen.

- Fant ikke flyt
Fem år etter at lillebror Solberg var verdens raskeste rallyfører, så alt på nytt kritthvitt ut inntil «Jordan River» sto for tur to ganger fredag.

— Alt gikk helt etter planen. Vi hadde full kontroll, styrte nærmere teten og gjorde nøyaktig som planlagt. Men på «Jordan River» fungerte ingen ting. Jeg fant ikke flyt, og bilen var ikke bra, sa Petter Solberg til NTB.

I stedet kjørte Sebastien Loeb opp i klar ledelse, 24,6 sekunder foran landsmannen Sebastien Ogier. Finnen Jari-Matti Latvala, som ledet etter første dag, er treer og 27,7 sekunder bak.

Petter Solberg har 43,2 sekunder å ta igjen på Loeb.

Ufrivillig
Med mengder av løs grus i veien, kjørte privatføreren perfekt første dag. En taktisk fulltreffer med bevisst å bremse for å legge seg bak sine argeste rivaler i startrekkefølgen, skulle gi grunnlaget for en etterlengtet seier — den 14. i karrieren.

Fra fjerde startspor var veien renset av bilene foran, og Solberg tok innpå Latvala i tet. Det samme gjorde erkerival Sebastien Loeb, som helt ufrivillig kom til å ta over ledelsen på siste fartsprøve.

OVERTOK FØRINGEN: Det franske flagget vaier fra en liten busk i det  Sebastien Loeb freser forbi. Loeb overtok sammenlagtledelsen, og må først ut på veien når Rally Jordan skal avgjøres i morgen. Foto: Jamal Nasrallah, EPA/Scanpix
OVERTOK FØRINGEN: Det franske flagget vaier fra en liten busk i det Sebastien Loeb freser forbi. Loeb overtok sammenlagtledelsen, og må først ut på veien når Rally Jordan skal avgjøres i morgen. Foto: Jamal Nasrallah, EPA/Scanpix Vis mer

Det betyr at franskmannen må kjøre «feiebil» siste dag og skal få kjempe hardt for seieren.

Samtidig kan Solbergs 43,2 sekunder opp være i meste laget.

— Det kommer ikke flere «Jordan River»-prøver i denne VM-runden, og jeg skal fyre med alt fra første meter. Jeg vet at annenplassen er godt innenfor rekkevidde og realistisk å satse på. Og greier vi det, er det mulig å klatre til annenplass i VM-sammendraget også, sa Petter Solberg fredag.

Han ble toer bak Loeb i Mexico sist.

Skal annenplassen i VM erobres, må Solberg også ha hjelp av femteplasserte Daniel Sordo. Duoen bør tvinge enten Ogier eller Latvala ut av seierspallen.

Rally Jordan avsluttes lørdag.

(NTB)