- Petter, tror du Hellner-bakken blir like avgjørende?

Spørsmålet som gjorde Northug oppgitt. Treneren tror det fyrer ham opp.

SLIPPER IKKE UNNA HELLNER-BAKKEN: Petter Northug håpet kanskje han kvittet seg med alt prat om Hellner-bakken da han nektet svensken å slippe forbi på søndagens fellesstart. Men i dag kom spørsmålet igjen - og da ble Northug tydelig oppgitt. Til latter fra salen. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
SLIPPER IKKE UNNA HELLNER-BAKKEN: Petter Northug håpet kanskje han kvittet seg med alt prat om Hellner-bakken da han nektet svensken å slippe forbi på søndagens fellesstart. Men i dag kom spørsmålet igjen - og da ble Northug tydelig oppgitt. Til latter fra salen. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Tidlige pressekonferanser står veldig langt nede på lista over Petter Northugs favorittgjøremål.

Dagens variant var intet unntak. Petter møtte opp, svarte kort på de fleste spørsmål og virket litt uintereressert - slik han gjerne er foran et viktig løp.

Én gang våknet han imidlertid til live: Da en svensk journalist rakk hånda i været og rippet opp i sprintnederlaget mot Marcus Hellner på torsdag.

- Petter, tror du Hellner-bakken blir like avgjørende i morgen?

Northug brukte et sekund på å fordøye spørsmålet. Så lente han seg tilbake, ristet på hodet og trakk på smilebåndet. Han trengte strengt tatt ikke å si noe - kroppsspråket fortalte det meste om hva han mente om navnet på bakken.

Men svare gjorde han likevel:

- Den bakken tror jeg ikke blir noe problem. Det farligste er etter at man er kommet over den og kjører ned på stadion. Der er det ganske seigt terreng, og det går an å få noen sekunder.

Ekstra tenning
Northug innrømmet etter gullet på fellesstarten søndag at han har irritert seg mye over det som skjedde da Hellner vant sprinten.

- Jeg kan være helt ærlig ettersom jeg vant gull i dag: Hvis jeg hadde vært mer offensiv i den siste bakken på sprinten, og tatt bakskiene til Marcus, ville det samme skjedd som i dag. Selv om ingen kanskje tror meg, sa han da.

Sprinttrener Ulf Morten Aune sier til Dagbladet at svenskenes gjentatte snakk om «Hellner-bakken» er blitt en motivasjonsfaktor for Petter.

- Det tror jeg definitivt at det er. Etter rykket Hellner gjorde påstår svenske journalister at Jönsson lå og bremset også. Han lå vel som nummer fire eller fem. Hvis de velger samme taktikk i morgen skal det bli spennende. Vi tenker ikke så mye på det, det er sånne begreper dere synes det er morsomt å leke med, sier han.

På lagsprinten blir det imidlertid ingen ny duell mellom Hellner og Northug. Emil Jönsson skal selvsagt gå den ene av etappene, trolig den siste, og så blir det Jesper Modin eller Daniel Richardsson som går den andre.

For Norge skal Northug være ankermann. Og selv om både han og Hattestad pekte ut Sverige som den tøffeste rivalen, skal Petter normalt være den sterkeste av de to i staking - ikke minst i en løype som angivelig favoriserer distanseløperne.

HVILKEN HELLNER-BAKKE?: Ulf Morten Aune mener det bare er svenskene som fortsatt snakker om Hellner-bakken. - Jeg tror definitivt det er en motivasjon for Petter, sier han til Dagbladet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
HVILKEN HELLNER-BAKKE?: Ulf Morten Aune mener det bare er svenskene som fortsatt snakker om Hellner-bakken. - Jeg tror definitivt det er en motivasjon for Petter, sier han til Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Jeg tror selvfølgelig på Petter der. Emil er god på sitt beste, men av det jeg har sett av Emil i år har han kanskje vært hakket bedre i skøyting, sier Ola Vigen Hattestad.

Bare gull gjelder
Ifølge Northug er det han som er den aller beste på staking. Trener Aune sier dette om likhetene og ulikhetene mellom de to norske på lagsprinten:

- Forskjellene er ikke så mange. Ola klarer å oppnå enda litt høyere fart, men Petter greier å holde sin maksfart over lengre tid. I sprint er ikke Petter riktig så rå i forhold til rykket, men han klarer å gjøre nesten det samme etter tre mil. Det gjør ham unik, at han har sprintfarta på slutten av en sånn påkjenning. Det er kanskje bare Hellner som har det samme, og som kan slå om på den måten etter å ha plaget seg selv i 29 kilometer.

- Viste sprinten at denne løypa favoriserer distanseløperne?

- Lagsprint er en blandingsøvelse. Man skal tåle melkesyre, men samtidig ha kapasitet. Mest av alt handler det likevel om å være i form. De som er i god form gjør det best, det har vi sett i mesterskap etter mesterskap. Sprinterne har vist før at de kan beherske denne løypa, men den er tøff. Om det blir gått for fullt hele tida er den ekstremt tøff, sier Aune.

En andreplass og fjerdeplass var ikke helt det han ønsket seg på den individuelle sprinten, som verdens beste sprintnasjon gjennom en årrekke har Norge enda høyere ambisjoner.

Ingen vil si det rett ut, men man trenger ikke være geni for å skjønne at det bare er gull som gjelder i morgen.

Aune advarer imidlertid dem som tror Norge bare kan gå og hente gullet.

- Jeg er ikke enig i at vi er storfavoritter. Nikita Krijukov og Aleksander Panzjinskij tok gull og sølv i OL i fjor. Folk har så korttidsminne at det er helt utrolig, sier han til Dagbladet.

Han ramser opp ytterligere noen nasjoner som er kapable til å vinne.

- Jeg ser at noen andre nasjoner sparer løpere. For Canada går ikke Kershaw og Harvey 15 kilometer klassisk i dag, de sparer seg maks til teamsprinten. Filbrich og Göring er heller ikke med i dag for Tyskland. Sverige har et sterkt lag i morgen, det samme har Finland. Kazakhstan er også god nok for medalje. Det er seks, sju lag der oppe, sier Aune.

GÅR FØRST: Ola Vigen Hattestad går først på lagsprinten, mens Northug er ankermann. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
GÅR FØRST: Ola Vigen Hattestad går først på lagsprinten, mens Northug er ankermann. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer