MESTERTAKTER: Petter Northug hadde uforskammet god kontroll i gårsdagens sprint i Sotsji. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB Scanpix
MESTERTAKTER: Petter Northug hadde uforskammet god kontroll i gårsdagens sprint i Sotsji. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB ScanpixVis mer

- Petter var så nedkjørt at Kine Beate gikk fra ham på rulleski

Northug har lært av de store smellene opp gjennom årene.

(Dagbladet): Landslagsledelsen anbefalte Petter Northug (27) noen rolige dager hjemme og høydesamling i Seiser Alm for å prikke inn toppformen til VM i Val di Fiemme. I stedet pakket Northug sekken og ble med til prøve-OL i Sotsji.

I går så det på ingen måte ut til at han har tatt skade av den lange reisa. Han styrte begivenhetene både i kvartfinalen, semifinalen og finalen og tok en meget komfortabel seier i sprinten, Northugs 15. verdenscupseier i karrieren.

- Vi mente Petter ville hatt best av å droppe denne turen med tanke på reisebelastninga og faren for å bli syk. Men Petter hadde bedre argumenter, og derfor er han her. Seiersløpet var veldig bra. Han hadde så god kontroll som det er mulig å ha, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Tøyde strikken Om det var riktig av Nothug å reise til Sotsji, får man uansett ikke svar på før VM-medaljene er delt ut i Val di Fiemme — der siste løp er femmila søndag 3. mars. Men mye tyder på at Northug igjen er på rett spor inn mot et mesterskap.

Det vil i så fall ikke være overraskende. For Northug treffer alltid med mesterskapsformen. Han har deltatt i fire internasjonale seniormesterskap, og tatt gull i samtlige. Som junior ble han VM-konge både i 2005 og 2006.

Det er neppe tilfeldig.

- Petter lærte veldig tidlig sin egen kropp å kjenne. Han trente mye fra han var ung, og tøyde strikken tidlig. Derfor gikk han også på noen skikkelige smeller, og det har han lært av, sier pappa John Northug til Dagbladet.

Var overtrent Den første smellen opplevde han som 15-åring. Northug merket slitasje tidlig på vinteren, men hvilte seg i form til hovedlandsrennet. Senere på vinteren var tanken plutselig helt tom.

- Vi kjørte til lege Hans Petter Stokke og fikk beskjed om at Petter var overtrent, og at han måtte ta det helt med ro. Etter seks uker på sofaen var han restituert. Da lærte han at det eneste som hjelper når man har tøyd strikken for langt, er å hvile, sier pappa Northug.

Den neste store smellen kom sommeren 2005, altså i forkant av den store gjennombrudssesongen som endte med NM-gull, skandaløs OL-vraking og første verdenscupseier.

TETT PÅ: Ingen kjenner Petter Northug bedre enn pappa John. Foto: Ned Alley / Scanpix
TETT PÅ: Ingen kjenner Petter Northug bedre enn pappa John. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

- På et tidspunkt var Petter så nedkjørt at han ble fragått av Kine Beate Bjørnås på rulleskiintervaller. Da var det igjen bare å ta det helt med ro. Det var det også da batteriet plutselig var flatt før jul i 2010. Petter hadde is i magen, og VM i Holmenkollen ble jo hans beste mesterskap, poengterer John Northug.

Tenker OL - Er det bare flaks at disse smellene aldri kommer rett før mesterskap?

- Nei! Petter vet at han må ta risiko i treningsarbeidet for å pushe grensene. Men han vet også at jo nærmere man kommer et mesterskap, jo mindre risiko kan man ta. De siste ukene før VM må man velge det trygge. Og den tryggheten har Petter fordi han har lyktes med det siden han gikk på videregående.

- Er det sånn at Petter Northug alltid vet hva som er best for Petter Northug?

- Han begynner å ha veldig mye erfaring. Han vet akkurat hva som skal til. Så ja, nå er det nok det. Men når det gjelder Sotsji-turen handler nok ikke den om optimal VM-oppladning. Han er der for å være optimalt forberedt til OL neste år. OL er viktigere enn VM, fastslår John Northug.

I dag er det 30 km fellesstart med skibytte i Sotsji. Petter Northugs favorittdistanse.