KJEMPET SEG TIL TOPPLASSERING: Petter Northug gir Emil Jönsson en klem etter World Cup sprint langrenn i Drammen torsdag. Jönsson vant, Northug ble nummer to. Foto: Erlend Aas / Scanpix
KJEMPET SEG TIL TOPPLASSERING: Petter Northug gir Emil Jönsson en klem etter World Cup sprint langrenn i Drammen torsdag. Jönsson vant, Northug ble nummer to. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Petter visste han ville få svenskebank

- Men jeg veit jeg slår Jönsson i staking.

||| DRAMMEN/OSLO (Dagbladet): Kombinasjonen Drammen og klassisk herresprint i verdenscupen, har vært ensbetydende med norsk suksess de seks gangene rennet har vært arrangert, men på det sjuende forsøket ble det utenlandsk jubel på toppen av trappa foran Bragernes kirke.

En mildt sagt revansjesugen svenske, var nemlig umulig å hamle opp med for Petter Northug og co på det krevende oppløpet.

Emil Jönsson ankom OL som et av Sveriges største gullhåp, men ble parkert av Northug og Ola Vigen Hattestad på den klassiske sprinten i Whistler. Deretter ødela sykdom Jönssons muligheter til å ta del i sprintstafetten.

I Drammen var det svakhetstegn, og på de siste hundre meterene, var ingen i stand til å følge Jönsson i kraftfull diagonalgang.

Petter Northug, som mer eller mindre hadde holdt senga siden hjemkomsten fra OL, var forberedt på å få svenskebank på oppløpet som var som skreddersydd for Jönsson.

- Jeg veit jeg slår ham i staking, men også at han slår meg i diagonalgang. Jeg visste at jeg hadde tapt, i diagonal er jeg ikke kjapp nok til å slå ham. Der hadde jeg tapt på forhånd i bakken her
, sier Northug, som med dagens annenplass forbedret seg med én plassering fra OL-finalen.

To dager med treningDet var rikelig med overskudd i både prologen og i kvartfinalen, men i semifinalen, var det mer eller mindre slutt på kreftene, selv om han kjempet seg til finale på tid.

Da var annenplass bak suverene Jönsson i overkant godt betalt.

- Jeg hadde ikke forventet annet etter så mange dager i senga, og to dager trening før løpet. Det viktigste for meg var å gå finalen, og at jeg fikk fire tøffe drag. Jeg fikk pusta og kjørt en ordentlig hard økt. Hadde det ikke vært for hjemmebane og publikum i dag, tror jeg at jeg ville vært ferdig allerede i semifinalen, sier Northug.

Lysten på Kollen-femmil
Gjennomkjøringen ga likevel gode svar for en usikker Northug, som er lysten på å gå den tradisjonsrike femmila i Holmenkollen på lørdag.

- Jeg har lyst til å gå femmila, men veit at en del trenere ønsker at jeg skal gå sprinten og bygge meg opp til neste helg, sier han.

- Så det blir ett løp i helga?

- Jeg har mye overskudd, så du skal ikke se bort fra at det blir flere. Hvis femmila (lørdag) går i et noenlunde kontrollert tempo og med en hard sisterunde, kan jeg gå sprint etterpå, men går det fort hele veien er jeg sjanseløs på sprinten, mener Northug.

Selv om han hentet inn 80 av verdenscuppoengene han tapte til toer Lukas Bauer etter å ha mistet forrige helgs skiathlom i Lahtis på grunn av sykdomsplagene, ser ikke Northug for seg at han kan slappe av om det blir femmilsstart i helgen.

- Nei, det er det som er skummelt, det er så mye poeng som skal deles ut. 175 nå på lørdag, og 400 neste uke. Det går an å lede med mye før Falun og få bank der, hvis du er på hell, understreker han.

Falt fra pallenEirik Brandsdal ble nest beste nordmann på fjerdeplass i finalen der han var uheldig og falt fra en mulig pallplassering. 23-åringen har ikke vært på landslaget denne sesongen, men har gode muligheter til å bli blant Ulf Morten Aunes utvalgte kommende vinter.

- Brandsdal er et meget hett tips. Vi skal ha en evaluering fredag. Det nye laget blir nok ikke offentliggjort før i april, sier Aune, som mener Brandsdal kunne ha gitt Jönsson kamp om seieren i Drammen.

- Det var en opptur med 4.-plass, men han var god for mer. Uten uhellet var han den som kunne ha gitt Emil Jönsson kamp om seieren.

Trioen Ola Vigen Hattestad, Øystein «Pølsa» Pettersen og Eldar Rønning røk ut i semifinalen.

DRAMMEN  20100311.
Petter Northug (t.v.) gratulerer Emil Jönsson etter World Cup sprint langrenn i Drammen torsdag. Jönsson vant, Northug ble nummer to.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
DRAMMEN 20100311. Petter Northug (t.v.) gratulerer Emil Jönsson etter World Cup sprint langrenn i Drammen torsdag. Jönsson vant, Northug ble nummer to. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer