Petter vurderer å flytte ut av Norge

Ender trolig i Sveits.

VIL HA MER HØYDETID: Petter Northug vil ha mer høydetid før OL om tre år. Derfor vil han flytte til utlandet. Foto: Heiko Junge / Scanpix
VIL HA MER HØYDETID: Petter Northug vil ha mer høydetid før OL om tre år. Derfor vil han flytte til utlandet. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

SEISER ALM (Dagbladet): Petter Northug (25) har begynt å forberede seg til Sotsji-OL om tre år. En av konsekvensene kan bli at han flytter ut av Norge. Sveits er et hett alternativ.

- Skal jeg prestere optimalt i Sotsji, må jeg begynne å forberede meg allerede neste år. Noe annet kan fort bli altfor seint, sier Petter til Dagbladet.

- Men å flytte ut av landet?

- Vel, flytte og flytte. Det er i alle fall snakk om å ha en base et eller annet sted for å kunne være mye mer i høyden enn jeg er nå. Det må til.

- Snakker vi om hotellopphold, et hus, en leilighet, ei hytte?

- Det vet jeg ikke. Men det blir neppe aktuelt å være så lenge på et hotellrom. Det orker jeg ikke, sier Northug til Dagbladet.

- Hvor mange døgn er det snakk om å bo i høyden i løpet av et år?

- Det må jeg snakke med fysiologene om. Hva som finnes av erfaringer og slikt. Men langt mer enn nå.

Foran VM i Holmekollen om 13 dager har Northug ligget 70 døgn i tynnluft.

Fordel Dario Og det er mange dager det er snakk om. Petter responderer bra på høyde, og ønsker å gjøre alt optimalt fram mot vinterlekene i Sotsji. Det betyr langt flere høydedøgn enn i år - selv om han aldri har hatt mer tid i høyden enn foran denne sesongen.

Mange av konkurrentene, som Dario Cologna, bor allerede i fjellene. Cologna bor i Davos som ligger 1500 meter over havet.

- Det er klart de har en fordel de som har bodd i høyden i alle år framfor meg som har holdt til i lavlandet. I alle fall når det gjelder å prestere i høyden. Derfor må jeg forsøke å utjevne den forskjellen, sier Petter til Dagbladet, og legger til:

- Og jeg må begynne allerede til neste år.

Etter det Dagbladet vet, er nettopp Davos et av alternativene som blir vurdert av etter hvis han velger å gjøre alvor av flytteplanene. Herretrener Morten A. Djupvik er informert om de løse planene:

- Det kan fort skje at Petter kjøper en leilighet der. Vi vet jo at det er et ideelt sted for trening. Målet er at han skal kunne tilvenne seg å trene så hardt som han nå gjør i lavlandet på Davos-høyde, sier Djupvik.

- Som er det samme som Sotsji-høyde?

- Ja.

Pappas bord Sammen med pappa John Northug jobber Djupvik med å tilrettelegge for en Petter-base i utlandet.

- Vi er i gang, men dette vil det bli satt fart i etter VM, sier Djupvik til Dagbladet.

- Er dette noe Skiforbundet skal finansiere?

- Nei, blir det kjøpt en leilighet, er det for Petters regning.

- Hva synes du om planene?

- Veldig spennende. Petter liker jo å tenke innovativt, å være i forkant. For to år siden var det klassisk vi fokuserte på, i år diagonalgang. Nå kan vi tenke oss å jobbe med dette, tilvenning til hardtrening i høyden.

ITALIENSK OPPLADNING: Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og Sjur Røthe lader opp til Kollen-VM i italienske Seiser Alm. Foto: Heiko Junge / Scanpix
ITALIENSK OPPLADNING: Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og Sjur Røthe lader opp til Kollen-VM i italienske Seiser Alm. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer