Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter vurderer å vrake VM-sprinten

Han avbrøt høydeoppholdet for å kvalifisere seg for sprinten i VM. Nå kan Sondre Turvoll Fossli få sjansen likevel.

IKKE TO BLAD NORTHUG LIKEVEL? Petter Northug vurderer å vrake sjansen til å gå VM-løp med lillebror Thomas Northug i Falun. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
IKKE TO BLAD NORTHUG LIKEVEL? Petter Northug vurderer å vrake sjansen til å gå VM-løp med lillebror Thomas Northug i Falun. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet Vis mer

(Dagbladet): Det skapte betydelige spaltemetre da sprinttrener Arild Monsen krevde Petter Northugs deltakelse på NM-sprinten for å få klarsignal til å gå distansen i VM. Northug avbrøt høydeoppholdet han mente var klarert med langrennsledelsen, for så å karre seg til VM-plass med halvslappe bein etter høydeoppholdet.

Lørdag presenterte landslagssjef Vidar Løfshus sprintlaget, og der er Petter Northug garantert å få gå.

Nå avslører Northugs trener, Stig Rune Kveen, at Petter likevel vurderer å vrake VM-sprinten.

- Alle ser at det kan være brutalt å gå seks distanser i VM, og da må vi velge bort noe. Sånn som jeg ser det er ikke siste ord i sprintdiskusjonen sagt, sier Kveen til Dagbladet.

Sprint eller 15 km
Overfor NRK fortalte Northug selv under NM at det var den individuelle femtenkilometeren som lå dårligst an når han vurderte hvilke distanser han eventuelt måtte kutte ut i Falun. Grunnen til det er åpenbar. For det første har Petter friplass på distansen, hvilket vil si at han kan bestemme seg for om han skal gå samme morgen rennet er. For det andre er Petters vinnersjanser i fellesstarter betydelig større enn i individuelle starter.

- Det er like aktuelt å kutte sprinten som femtenkilometeren. Det er en liten nøtt, det der. Ingen avgjørelser er tatt, men diskusjonen er oppe, sier Kveen til Dagbladet.

I perfekte forhold i sveitsiske Pontresina lader Northug og Kveen opp til VM med rolige skiturer i høyden. Northug er i utgangspunktet i god nok form til at han kan gå alle seks distansene i VM, men avveiingen blir hva som lønner seg med tanke på den avsluttende femmila søndag 1. mars. For sprintreserve og nybakt U23-verdensmester Sondre Turvoll Fossli betyr dette at muligheten hans også åpner seg i Falun.

- Det er den totale belastninga som må vurderes. Hvor sliten skal man være når man står på start på den siste øvelsen, sier Kveen.

Ok fra landslagstreneren
Isolert sett er ikke femtenkilometeren noe problem. Etter lagpsrinten søndag 22. februar får Petter to hele hviledager før rennet starter. Så blir det en ny hviledag før stafetten går på fredagen, og det løpet er det ingen sjanse for at Petter dropper.

Dermed kommer han tilbake til totalbelastningen i hele mesterskapet når han skal vurdere hva som eventuelt skal bort.

- Om det blir maks fart på tremila fra start og den koster mye, vil det bli en utfordring med sprintstafett dagen etter. Og den som kommer til start på den avsluttende femmila med fem løp i kroppen, vil nok også få merke det om den femmila blir tøff og krevende hele veien, sier en ubekymret landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet.

- Vi er opptatt av at Petter tar selvstendige og fornuftige valg med tanke på at han skal holde hele mesterskapet.

Så kan man jo spørre seg hvorfor Petter avbrøt det mye omtalte høydeoppholdet for å kvalifisere seg til et renn han uansett vurderer å vrake.

- Det kan fort skje at han går alle seks rennene, det får vi se. Alt er åpent, og vi tar ikke noen avgjørelser om sprinten før etter Østersund. Men en av grunnene til at vi stakk hjem for å kvalifisere oss til den sprinten er jo at han da har muligheten til å gå alt. Dette er jo egentlig bare et luksusproblem, sier Kveen.