Petters hilsen til Skiforbundet: «Fuck'em, fuck'em all»

Fortsatt bitter på OL-vrakingen.

UFORSONLIG: Petter Northug sendte bildet fra Toy Story på sms da Dagbladet spurte om Norges skiforbund noensinne kan rette opp i uretten han følte ved OL-vrakingen i 2006. Foto: NTB Scanpix
UFORSONLIG: Petter Northug sendte bildet fra Toy Story på sms da Dagbladet spurte om Norges skiforbund noensinne kan rette opp i uretten han følte ved OL-vrakingen i 2006. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): «Fuck'em, Fuck 'em all», svarer Northug på sms i dag da Dagbladet spør om skiforbundet noensinne kan rette opp uretten fra 2006, da han ble vraket fra langrennstroppen til Torino.

Teksten ligger oppå et bilde fra filmen «Toy Story», og understreker smerten Northug fortsatt kjenner på overfor Norges skiforbund.

Dét er toner som ikke akkurat bærer bud om at Northug kommer til å bøye av for Skiforbundets krav om helt og holdent godta å undertegne representasjonskontrakten han er pålagt å ha, for å kunne konkurrere i verdenscupen og Falun-VM denne sesongen.

Northugs manager, Are Sørum Langås, avdramatiserer sms-en overfor Dagbladet.

- Tekst i et tegneseriebilde er selvfølgelig humoristisk ment, skriver Langås i en sms til Dagbladet.

Møtes om noen dager    Skiforbundets krav er at kontrakten undertegnes innen 1. november, og det innebærer i så fall at Northugs hovedsponsor, Coop, ikke kan benytte seg av Northug i kommersielt øyemed fra november til april i VM-året.

I fjor, da Northug hadde friplass til alle verdenscuprennene, forhandlet han seg fram til en avtale der han i to perioder i løpet av sesongen kunne profilere Coop. Det er altså noe av det samme Team Northug ønsker å oppnå i år, men fordi Northug har takket nei til landslagsplass krever altså Skiforbundet at han binder seg til representasjonsavtalen hele sesongen.

Om få dager møtes Coop og Skiforbundet til et forhandlingsmøte om situasjonen. Pappa John Northug skal lede møtet og stiller i Petters sted, får Dagbladet bekreftet av Coop.

- For tiden er det avtalt med Skiforbundet at partene skal møtes. John Northug skal stille for Petter og en representant fra Coop blir også med på samtalene. Når det første møtet blir, er ennå ikke fastsatt, sier informasjonsdirektør i Coop Norge, Kristin Paus, til Dagbladet.

Alt tyder på at Skiforbundet er nødt til å fire noen tommer for å få Northug med på laget til Falun.

Ydmyket Vrakingen av Petter Northug i forkant av Torino-OL 2006 har det vært skrevet spaltemeter opp og ned om. Northug selv opplevde det som en ren ydmykelse, og har brukt vrakingen som motivasjon i alle årene han har herjet med resten av langrennsverden.

I boka «Northug - En familiehistorie», som ble sluppet i dag, får vrakingen stor plass, og fungerer også som forklaringsmodell på hvorfor Northug nå nekter å innordne seg Norges skiforbund og landslaget.

«Jeg ble offer for et kompisuttak, oversett og ydmyket, og har aldri fått noen forklaring, beklagelse eller unnskyldning. Det som skjedde, virker fortsatt uforståelig, og ligger i uoppklartmappen min», sier Northug i boka.

Forfatter Sverre M. Nyrønning skriver videre at vrakingen gjorde at Skiforbundet mistet all autoritet overfor Petter, og at det til syvende og sist satte ham fri. Bruddet med landslaget sommeren 2013 skal også ha vært en konsekvens av skuffelsen fra 2006.

- Det kalles for skjebneåret 2006 i boka, og der ligger mya av forklaringa på alt som har skjedd etterpå. Hadde man gått etter og rydda opp i det i tida etterpå, tror jeg mye kunne vært annerledes, sier Nyrønning til Dagbladet.