Petters nedtur har gitt lillebror Tomas en opptur

For i år må mellomste bror Northug få resultater på landslaget.

HENGER MED DE BESTE: I år klarer Tomas Northug å kjempe med Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal om å vinne på treningene med sprintlandslaget. Det klarte han ikke i fjor, og derfor tror Tomas at han endelig skal lykkes med å ta en pallplass i verdenscupen denne sesongen. Her er han på dagens trening i Val SenalesFoto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
HENGER MED DE BESTE: I år klarer Tomas Northug å kjempe med Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal om å vinne på treningene med sprintlandslaget. Det klarte han ikke i fjor, og derfor tror Tomas at han endelig skal lykkes med å ta en pallplass i verdenscupen denne sesongen. Her er han på dagens trening i Val SenalesFoto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

VAL SENALES (Dagbladet): Tomas Northug (24) slo igjennom med et brak da han kvalifiserte seg til sprintfinalen i Stockholm på tampen av 2013-sesongen. Dét, sammen med gode resultater i skandinavisk cup, sikret den tidligere juniorverdensmesteren i sprint en plass på verdens beste sprintlandslag forrige sesong.

Men det ble egentlig bare en nedtur for Tomas. Mye sykdom og trøbbel endte med en tiendeplass fra Asiago som sesongbeste. I idylliske omgivelser i italienske alper jobber han nå knallhardt for å revansjere seg på landslaget.

- Ja, det sto jo litt på stedet hvil i fjor. Jeg kom inn på laget og så løfta jeg meg egentlig ikke noe særlig. Resultatene var de samme, og det var ikke det jeg ønsket da jeg kom inn på et sprintlag. Kanskje ble jeg litt for passiv og forsiktig på treningene når jeg var med den gjengen som jeg var med, sier Tomas til Dagbladet.

- Nå føler jeg at jeg har skrudd om litt mentalt for å være med og på hugget på trening, og det føler jeg har gjort meg sterkere.

Operasjon løste sykdom
I tillegg har han operert bihullene sine. Sykdom har satt Tomas ut av spill fryktelig mange ganger de siste årene. Også i fjor. Operasjonen i mai ser ut til å ha vært riktig medisin for det.

- Jeg har ennå ikke vært forkjøla etter den operasjonen. I fjor hadde jeg hatt tre avbrekk på denne tida her, og ble syk igjen etter denne samlinga. Det har gitt meg mer kontinuitet i treninga, og bare det at jeg har sluppet de avbrekkene der har gjort meg sterkere i år. Forhåpentligvis kan jeg sette i gang sesongen på Beitostølen nå. Det vil i så fall være fire år siden sist, sier han, og røper at målet nok en gang er å ta steget opp på seierspallen i verdenscupen.

Det er en stund siden han var i nærheten av det.

- Er denne sesongen et være eller ikke være for deg?

- Ja, det er jo det. Har jeg den samme sesongen i år som i fjor er det jo rett ut av landslaget, men nå håper jeg jo at jeg skal klare meg ganske bra, sier han.

Trener med Petter
For å lykkes på ski er det avgjørende at man får nok trening og hvile. Men, så er det nå en gang sånn, at når storebroren din heter Petter og er Norges mest omtalte langrennsstjerne, blir du ikke helt uberørt av hva som skjer med ham heller.

Og når trykket blir så massivt som det ble etter fyllekjøringa i mai, helt fram til domsavsigelsen denne måneden, er det lett for at det kan stjele energi fra en lillebror som egentlig bør konsentrere seg fullt og helt om noe annet.

- Det har egentlig ikke stjålet noe energi fra meg, egentlig har det bare gitt meg energi. Jeg føler på en måte det har gjort meg enda mer skjerpa og på hugget, sier Tomas.

- Hvordan da?

- Det er kanskje mer det at Petter har tatt grep, og det er litt smittsomt det. Nå jobber vi begge i samme retning. Det er kanskje hovedsaklig det. Når du har en bror som har vært såpass god, så hjelper det at han er litt mer på hugget også når vi trener sammen, det er det ikke noen tvil om.

I høst har han og Petter trent veldig mye sammen, og Tomas hevder han har hatt godt heng på Petter på de øktene. Og når han henger på en Petter som viser treningsstyrke må det bety at også Tomas nå klarer målsettingen om en pallplass i verdenscupen?

- Jeg har aldri vært bedre enn jeg er nå. Såpass må jeg tørre å innrømme. Så selv om sesongen er lang og det er mye som kan skje ennå, så håper og tror jeg på en god sesong.