PETTERS VALG:  Landslagsledelsen fikk Petter Northug til å innse at det var best å droppe 15km i morgen. Men Petter må få gå stafettene til uka om han mener formen kommer. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet.
PETTERS VALG: Landslagsledelsen fikk Petter Northug til å innse at det var best å droppe 15km i morgen. Men Petter må få gå stafettene til uka om han mener formen kommer. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet.Vis mer

Petters siste svenskevits

Det blir ikke like lett for Petter å fleipe med konkurrentene. Men gi ham likevel sjansen til å prøve videre i OL til uka.

PETTER NORTHUG er plutselig blitt en jaget mann i Sotsji, men det er ingen grunn til å presse ham for hardt for å døyve vår egen skuffelse. For det første er Petter mest skuffet selv. Dernest har han vunnet for mye for Norge til å bli vraket mens han sliter i disse vinterlekene:

•• Det kan fortsatt snu i Sotsji.

I mellomtida er det mer enn nok å glede seg over i den rørende gullhistorien til Ola Vigen Hattestad og fornyelsen av norsk jentelangrenn med Maiken Caspersen Falla og Ingvild Østberg Flugstad.  Spiten og den sure hevnen får svenskene ta seg av.

Det fikser nabofolket forøvrig glitrende.

ALLEREDE før Petter ble parkert opp stormoten av tre svensker i kvartfinalen i går for selv å langtidsparkerte som en svært ulykkelig Lucky Loser i semifinalen, var det svensk utklassingsseier i vitsekrigen. Den gamle storavisa Expressen sin etterlysningsplakat med påfølgende mannejakt på TV i Sotsjis gater etter den forsvunne Petter, var det vrient for å toppe:

"ETTERLYST. Har du sätt den här mannen? Försvann sporlöst - mitt under OS", lød teksten på Expressens plakat  

Northug kom i hvert fall tidsnok til rette til å fornye sitt store løfte før OL om å legge opp hvis han fikk bank av Emil Jönsson på sprinten i Sotsji:

- Jeg står fast på det løftet, forsikret Petter til Expressen før sprintstarten.

Men det bør han slippe selv om favorittmotstander Emil med fall, hodepine og totalsprekk likevel ble stående igjen med den sprintmedaljen Petter ikke var i nærheten av.

PETTER NORTHUG leverer rundt skisporet. Det er derfor han er blitt et enda kjærere navn i Sverige enn hos oss.

Om han nå ikke kan vitse like frekt på en stund, har han fortsatt en sportslig kvalitet som gjør at laguttaket videre i OL i realiteten er opp til ham selv. I går kveld snakket landslagsledelsen ham fra å starte på 15 km i morgen. Det var utvilsomt en klok strategi, men det fratar ikke Petter Northug en viktig stemme i det som heretter skjer i Sotsji:

•• Mener Petter han er i form til å gå videre i OL til uka, skal han gjøre det.

Joda; han mente at formen var god nok også til sprinten, og tok fullstendig feil. Det kan skje igjen, men en langrennsløper som har sikret Norge 11 VM -og OL-gull er ennå høyt hevet over den feilfrie kvoten.

Dermed er det fortsatt verdt å høre på ham også foran lagsprinten og stafetten. En Petter Northug i tilnærmet normal form, er normalt det beste Norge kan stille med. For husk at fem av disse 11 gullene er kommet nettopp som ankermann i lagkonkurransene.

FØRST om Sotsji-OL ender i total skuffelse for Petter Northug, gir det mening å diskutere posisjonen hans. Den diskusjonen kan også omfatte en opprydning i hyllene på samvirkelaget slik landslagssjef Vidar Løfshus nå legger opp til ved å hevde at Petter ville gjort det bedre i OL ved å forbli på landslaget. Kanskje var COOP-satsingen en dårlig sportslig ide også for superstjernen som tjener millionene sine på den avtalen, men det gjenstår å se.

Det viktigste i debatten om privatlagene er uansett ikke Northug selv. Dette gjelder forståelsen av hva som over tid gjør norsk toppidrett sterk. Det er her COOP-ledelsen har sviktet fullstendig, og det er her resten av langrennsporten har skjønt hva det dreier seg om ved å samle seg rundt satsingen på landslagene

Foreløpig er det skuffende som nå skjer med Norges beste herreløper i Sotsji bare historien om Petters siste svenskevits.