Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Phelan hevder han i praksis var Uniteds manager

I Alex Fergusons fem siste år.

FERGUSON VAR BARE SJEFEN UTAD? Alex Ferguson (t.h) hadde veldig, veldig god hjelp av assistanten Mike Phelan (t.v) fra 2008 og fram til i sommer. Det hevder Phelan selv. Foto: REUTERS/Nigel Roddis / NTB SCANPIX
FERGUSON VAR BARE SJEFEN UTAD? Alex Ferguson (t.h) hadde veldig, veldig god hjelp av assistanten Mike Phelan (t.v) fra 2008 og fram til i sommer. Det hevder Phelan selv. Foto: REUTERS/Nigel Roddis / NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Mike Phelan var en av United-trenerne som måtte forlate Old Trafford da David Moyes ble utnevnt som erstatter for 71-årige Alex Ferguson i sommer.

Nå påstår tidligere Manchester United-spiller Phelan at hans rolle i klubben var langt større enn det folk kjenner til.

I et intervju med Daily Mail sier 51-åringen at han i praksis var Manchester Uniteds manager i de fem årene han fungerte som assistent for sir Alex. Fra 2008 til 2013 vant United tre ligatitler og to ligacuper.

Sjef i fem år Men et halvt år etter United-avskjeden er Phelan fortsatt arbeidssøkende, på jakt etter en ny managerjobb.

- Med tanke på det som har skjedd har jeg en managerjobb i tankene. Det er det jeg har gjort de siste fem årene, selv om tittelen har vært assistentmanager, sier Phelan.

Han understreker at Ferguson hadde det siste ordet offisielt, med god grunn, i United.

- Men han er den første til å innrømme at mange andre folk spilte en rolle, sier Phelan som mener støtteapparatets avgjørende funksjon var hemmelig for alle andre enn de involverte på Old Trafford.

Bare én sjef - Vi var ikke ansiktet utad, men det var jobben vår. Vi tok avgjørelser, så dette er jeg helt klart kapabel til å gjøre selv.

Lars Morten Olsen er redaktør av United-Supporteren og stusser fælt over Phelans uttalelser. Olsen har selv intervjuet Phelan en rekke ganger.

- Jeg må ta forbehold om at Phelan er sitert riktig her. For etter å ha møtt både Phelan og sir Alex flere ganger, så er ikke dette inntrykket jeg sitter igjen med. Det var bare én sjef på Old Trafford, og han kommer nok til å bli kalt «boss» i mange år til, sier Olsen til Dagbladet.

BORTE, BORTE OG BORTE: Da Alex Ferguson (t.v) ga seg som United-sjef fikk verken Mike Phelan eller førstelagstrener Rene Meulensteen fortsette under David Moyes. Meulensteen er nå trener i Fulham, mens Phelan står uten jobb. Foto: REUTERS / Phil Noble / NTB SCANPIX
BORTE, BORTE OG BORTE: Da Alex Ferguson (t.v) ga seg som United-sjef fikk verken Mike Phelan eller førstelagstrener Rene Meulensteen fortsette under David Moyes. Meulensteen er nå trener i Fulham, mens Phelan står uten jobb. Foto: REUTERS / Phil Noble / NTB SCANPIX Vis mer

- Mitt inntrykk er at Phelan var en god assistent.

Kron og mynt I et intervju med lokalavisa Manchester Evening News nylig kommer Phelan også med oppsiktsvekkende påstander om hvordan Ferguson pleide å sette spillere ut og inn av laget.

- Deler av jobben min var å stagge ham, fordi han av og til kunne komme med merkelige avgjørelser. Jeg måtte guide ham gjennom det, og jeg klarte det til tider. Han var kanskje ikke den eneste som kastet kron og mynt da han skulle bestemme hvilke spillere som måtte ut av laget, sier Phelan.

Mannen med én landskamp for England påstår at Ferguson ofte brukte en en mynt som rettesnor. Phelan har jobbet tett med skotten siden 1999, først som akademitrener.  Han rykket han opp til førstelagstrener to år seinere.

- Ferguson kastet kron og mynt i visse situasjoner. Store managere har store avgjørelser å ta, og over en 20-årsperiode tok han flere riktige avgjørelser enn gale, sier Phelan.

- Vondt for å tro Også disse opplysningene møtes med mistro av United-redaktør Olsen.

- Hvis det stemmer så er det en god story. Men det har jeg vondt for å tro.  Jeg tror de hadde et godt arbeidsforhold, ellers ville ikke Phelan fått lov til å være der, sier Olsen som ikke tror myntkast var en Ferguson-vane over 1500 kamper.

- Kanskje hvis han var i veldig tvil om to spillere.

Olsen forstår ikke hvorfor Fergusons tidligere assistent skulle rakke ned på skotten.

- Hvis Phelan er sitert riktig, så stiller han ikke Ferguson i noe godt lys.

Byttet ut United-trenere Det er tidligere kjent at Moyes ikke fulgte rådet fra Ferguson om å beholde assistentteamet i klubben. Phelan måtte slutte, sammen med keepertrener Eric Steele og førstelagstrener Rene Meulensteen.

TOK MED EGNE FOLK: David Moyes har hatt en blandet start som Manchester United-manager, en jobb han overtok etter Alex Ferguson. Eller var det Mike Phelan? Foto:  AFP  / PAUL ELLIS / NTB SCANPIX
TOK MED EGNE FOLK: David Moyes har hatt en blandet start som Manchester United-manager, en jobb han overtok etter Alex Ferguson. Eller var det Mike Phelan? Foto: AFP / PAUL ELLIS / NTB SCANPIX Vis mer

Moyes ønsket sine egne folk i støtteapparatet - som Steve Round, Jimmy Lumsden og Chris Woods. Ifølge Steele valgte Moyes da en «Marks and Spencer»-løsning når han kunne gått for en «Harrods»-varianet.

- Han (Moyes) snakket med meg, Mick (Phelan) og Rene (Meulensteen). Jeg fortalte ham at jeg syntes det var en modig beslutning, sa keepertrener Steele.

PÅ KAMP: Alex Ferguson (t.v) fulgte sine gamle spiller fra tribunen da det ble 2-2 mot Cardiff i Wales søndag. Foto: AFP  /ADRIAN DENNIS / NTB SCANPIX
PÅ KAMP: Alex Ferguson (t.v) fulgte sine gamle spiller fra tribunen da det ble 2-2 mot Cardiff i Wales søndag. Foto: AFP /ADRIAN DENNIS / NTB SCANPIX Vis mer