SVØMMELEGENDE: Michael Phelps tok 23 OL-medaljer i løpet av karrieren. Svømmestjerna har likevel slitt med depresjon i mange år. Nå ønsker han å hjelpe andre. Foto: Reuters / Ai Project
SVØMMELEGENDE: Michael Phelps tok 23 OL-medaljer i løpet av karrieren. Svømmestjerna har likevel slitt med depresjon i mange år. Nå ønsker han å hjelpe andre. Foto: Reuters / Ai ProjectVis mer

Michael Phelps

Phelps: - Jeg ønsket ikke å leve mer

Tidenes mestvinnende olympier har lenge slitt med depresjon. Nå vil han hjelpe andre: - Jeg vil redde liv.

Michael Phelps vil for alltid bli husket som en av tidenes største idrettsutøvere, men amerikanerens kanskje viktigste og tøffeste kamp har foregått utenfor bassenget og på innsida av hans eget hode.

Tidenes mestvinnende OL-deltaker har alltid klart å motivere seg til å yte maks i de største mesterskapene, men samtidig har det vært andre tanker som har plaget ham. Verdensstjernen har lenge slitt med depresjon og bølgedalene har vært dype og mørke.

På et punkt orket han nesten ikke mer.

- Det var en periode i livet der jeg ikke ønsket å leve mer, forteller han til CNN.

Bunnpunktet ble nådd etter OL i 2012, da Phelps annonserte at han skulle legge opp. Etter det gikk han inn i en dyp depresjon.

- En veldig mørk vei

I 2014 ble Phelps tatt for fyllekjøring for andre gang, og suspendert fra det amerikanske svømmelandslaget i seks måneder. Seinere ble han også fotografert mens han røykte marihuana.

Det var da han begynte å snakke om problemene sine.

Mannen med 28 OL-medaljer hadde slitt i lang tid, og tilstanden hans ble bare verre og verre. På et tidspunkt stengte han seg inne på et rom i fem dager før han klarte å komme ut.

Med åra har Phelps blitt bedre, og det er én ting som har fungert bedre enn alt annet. Etter at han først åpnet opp om sykdommen, har svømmestjernen fortsatt å prate om problemene sine.

- Det er en veldig mørk vei, og man må sørge for å være åpen om det. Jeg var ikke det i begynnelsen, men nå er jeg komfortabel med å snakke om det med kona mi og terapauten min, sier han.

- Jeg vil redde liv

Kona, Nicole, støtter han i hverdagen, og samtalene med henne har hjulpet Phelps mye. Depresjonen er imidlertid der fremdeles, og går kanskje heller aldri helt vekk.

- For to-tre uker siden gikk jeg gjennom en depresjon, og dette er noe som kommer til å fortsette å skje i livet mitt. Men da kan jeg lære mer om meg selv og forstå hvorfor jeg går gjennom disse tingene, forteller han.

- Jeg er komfortabel med hvem jeg er - det er ikke noe jeg kunne sagt for noen år siden, legger han til.

Phelps jobber nå som talsmann for et nettbasert terapiselskap, og prøver å øke forståelsen om hva depresjon og andre mentale lidelser er gjennom å fortelle sin historie.

- Jeg ønsker å utgjøre en forskjell. Jeg vil redde liv, om jeg kan. Det er viktigere for meg enn å vinne en gullmedalje. Det jeg gjør nå er spennende, hardt og utfordrende, men det er også moro. Det er det som får meg ut av senga hver morgen, sier han.