Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Phelps har startet gulljakten

Knusende verdensrekord av 23-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet.no): Michael Phelps (23) skal i løpet åtte dager svømme åtte finaler, såfremt han ikke ryker i noen kvalifiseringer - noe som er tvilsomt.

Målet er å ta gull i alle disiplinene han stiller opp i.

Natt til søndag, norsk tid, stakk han av med den første gullmedaljen, i 400 meter medley.

- Frysninger

Og han gjorde det like overbevisende og overlegent som de fleste hadde regnet med. Phelps ledet omtrent hele veien, og mellomtidene lå stort sett under skjemaet for ny verdensrekord.

De siste hundre frie meterne rykket han fra, og han klokket inn på tida 4.03,84 - en knusende verdensrekord.

Han hadde den gamle - selvfølgelig- og - og forbedret den med ett sekund og 43 hundredeler.

- Jeg følte meg ikke så bra før jeg gikk inn i hallen. Jeg fikk noen kalde frysninger under oppvarmingen, sier Phelps etter gullprestasjonen.

GULLGUTTEN:
Michael Phelps vil slå Mark Spitz. FOTO: DAVID GRAY/ REUTERS
GULLGUTTEN: Michael Phelps vil slå Mark Spitz. FOTO: DAVID GRAY/ REUTERS Vis mer

Bush gratulerte

Det så imidlertid ikke ut som dette forstyrret ham nevneverdig, for i bassenget var han helt sjef. Selv er han ikke helt fornøyd med brystsvømmingen, men tida er han selvfølgelig fornøyd med.

- Jeg hadde håpet på 4.03, men skal jeg være ærlig så følte jeg meg egentlig ikke i slag til det.

Han forteller at det var noen følelsesladde øyeblikk i sekundene etter triumfen.

- Jeg så opp og så president Bush holde tommelen opp og at han viftet med det amerikanske flagget. Det var ganske kult. Jeg så også etter mamma, men jeg kunne ikke finne henne der oppe.

Det var rett og slett en maktdemonstrasjon vi var vitne til i Vannkuben søndag morgen, lokal OL-tid. President George W. Bush på tribunen fikk også se Ryan Lochte svømme inn til tredjeplassen, mens ungarske Laszlo Cseh kapret sølvet.

Vil slå Spitz

Hvis amerikaneren klarer målsettingen sin og reiser hjem til statene med åtte gullmedaljer rundt halsen, slår han bragden til legenden Mark Spitz - som vant sju gull i 1972-OL.

image: Phelps har startet gulljakten

Phelps forsøkte dette i Aten for fire år siden, men da ble det seks gull og to bronse på ham. Fantastisk, selvfølgelig - men ikke nok til å ta Spitz-rekorden.

Dette er det tredje OL-et til Phelps, han debuterte i Sydney for åtte år siden - som 15-åring. Det ble ingen medaljer på ham, men han sikret seg en sterk 5. plass på 200 meter butterfly.

Fem måneder seinere tok han verdensrekorden i samme disiplin - og ble dermed tidenes yngste innehaver av en verdensrekord i svømming.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!