Phelps skapte vill stemning i svømmehallen

Ett gull fra tidenes olympier-tittelen.

Michael Phelps fortsetter sin drømmeferd i OL. Tirsdag skapte han igjen vill stemning i svømmehallen.

Da smadret han verdensrekorden på 200 meter fri og tok sitt tredje gull. Med ni gull i karrieren er han på siden av tidenes største olympiere. Snart er han forbi.

- Jeg ville komme meg så raskt som mulig ut i åpent vann. Jeg startet i en bane litt ut på siden, og det var ikke så lett for de andre å se meg, sa Phelps.

- Jeg vet at Park Tae-hwan(sølvvinner) har en sterk siste 50 meter, så jeg ville ha et så stort forsprang som mulig.

Phelps er dermed fortsatt i rute for et historisk åttedobbelt gull. I så fall slår han Mark Spitz rekord på sju fra München-OL i 1972. Men allerede med sin neste seier blir han førstemann med 10 gull i karrieren.

Tirsdag tok han seg opp på siden av Larissa Latynina, Paavo Nurmi, Mark Spitz og Carl Lewis som har ni gull hver.

Forventning


Den blå vannkuben i Beijing sitret av forventning da Phelps kom inn i hallen før start. Selv slang han med lett med sine skistavlange armer før han kastet seg uti. Amerikaneren var en halvmeter foran nestemann allerede før han var oppe av vannet.

Resten ble et vanvittig race der publikum til slutt gispet da de så resultattavla. Phelps forsvant fra de øvrige og inn til 1.42,96.

Han forbedret sin egen bestenotering på distansen med hele ni tideler.

23-åringen vant seks titler i Aten for fire år siden. Nå er han Mr. 100 prosent så langt i Beijing.

SUVEREN: Michael Phelps svømte inn til sitt tredje strake OL-gull. Nå er han ett unna historiske 10, og kan fortsatt ta åtte i dette OL. Foto: REUTERS/SCANPIX
SUVEREN: Michael Phelps svømte inn til sitt tredje strake OL-gull. Nå er han ett unna historiske 10, og kan fortsatt ta åtte i dette OL. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

En time seinere ventet semifinale i butterfly, der han noterte beste tid av samtlige. I mellomtiden rakk han også medaljeutdelingen. Der fikk han enorm applaus.


Ekstrem


Phelps er et fysisk unikum og som bestilt for svømming: Hjertet hans pumper opp til 30 liter blod i minuttet. Det gir ham forutsetninger for å konkurrere på sitt ytterste opp til tre ganger per dag.

Hans armspenn er på hele 201 centimeter (lenger enn høyden hans på 193) og gir en ekstrem effektivitet. Kroppsbygningen gir ham minimal motstand i vannet.

Phelps er tidenes yngste mannlige verdensrekordholder i svømming. Han var bare 15 da toppet på 200 meter butterfly i 2001.

(NTB)

Phelps skapte vill stemning i svømmehallen
HYSTERI: Michael Phelps skaper en voldsom entusiasme i svømmehallen.