Phelps stopper på fem gull

Michael Phelps vant 100 meter butterfly, men gir fra seg plassen på medley-stafetten.

Du verden så knapp hans siste seier i OL ble. Landsmannen Ian Crocker var bare 4 hundredeler bak på sølvplass, mens bronsen gikk til ukrainske Andrej Serdinov ytterligere 7 hundredeler bak.

19-åringen kunne blitt historisk åtte medaljer i ett og samme OL om han hadde stilt på 4 x 100 meter medley lørdag, men sent i kveld sa han fra seg plassen til fordel for nettopp Crocker.

- Crocker en an de bedre stafettsvømmerne i USAs historie. Vi ønsker å stille med våre fire kjappeste der ute, sa Phelps.

Selv om det verken ble åtte medaljer eller tangering av rekorden på sju gull som landsmannen Mark Spitz satte i München for 32 år siden, så endte det i hvert fall med fem gull, fire av dem individuelle. Ingen annen enn Spitz har noen gang klart å ta fire individuelle gull, så Phelps er i eksklusivt selskap.

Sterkt

Ambisjonen om åtte gull røk allerede i annen øvelse da det kun ble bronse på ham i 4 x 100 meter fri. Bronse ble det også på 200 meter fri, der var han sjanseløs mot Ian Thorpe fra Australia.

Men mot slutten av uken har ikke Phelps vært mye sjanseløs. Før i dag er det også blitt gull på 200 og 400 meter medley, 200 meter butterfly og 4 x 200 meter fri. Fasit er altså fem gull og to bronse på sju starter.

Tiden på 100 m butterfly ble 51,25.

Sølvvinner Crocker ble verdensmester på distansen i Barcelona i fjor, og han innehar også verdensrekorden. Han tok kommandoen fredag, men Phelps' kjempekrefter sendte ham forbi på de aller siste takene, om ikke det aller siste.

Tøff

- Michael er bare gjennomgående tøff. Det er det eneste ordet jeg kommer på, sa Crocker etterpå.

- Jeg fikk med meg at han var kjapt ute. Jeg bestemte meg for å slappe av og se om jeg klarte ham på de siste 50 meterne. Og så slo jeg ham faktisk på innslaget, sa Phelps.

Jevnere kan det ikke bli.

(NTB)

FEMTE GULL:</B> Michael Phelps på vei til sitt femte og siste gull i Aten-OL - på 100 meter butterfly i dag.