Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Piiroja og West tiltalt for skatteunndragelse

Store bøter til FFK i «Piiroja-saken».

TILTALT: De to tidligere Fredrikstad-spillerne Brian West (t.v.) og Raio Piiroja er tiltalt for skatteunndragelse. Foto: NTB scanpix
TILTALT: De to tidligere Fredrikstad-spillerne Brian West (t.v.) og Raio Piiroja er tiltalt for skatteunndragelse. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Fredrikstad Fotballklubb og Fredrikstad Fotballklubb Sport AS bøtelegges, tre tidligere klubbledere ilegges forelegg og det tas ut tiltale mot to tidligere spillere i klubben i forbindelse med den såkalte «Piiroja-saken».

Det melder Østfold politidistrikt i en pressemelding torsdag formiddag.

Politiet mottok i november en anmeldelse fra Skatt Øst mot flere personer og Fredrikstad Fotballklubb. Siden da har Østfold politidistrikt etterforsket saken med bistand fra Skatt Øst, både innenlands og utenlands.

- Det gjenstår fortsatt enkelte etterforskningsskritt, men påtalemyndigheten har etter en gjennomgang av saken funnet grunnlag for å ta ut tiltale og utferdige forelegg i saken for noen av de involverte. Påtalemyndigheten vil således ikke utelukke at flere kan få en reaksjon, sier politiadvokat Kåre Solvoll i Østfold politidistrikt.

BØTELEGGES: Både Fredrikstad Fotballklubb og Fredrikstad Fotballklubb Sport AS er ilagt foretaksstraffer på henholdsvis 100 000 og 300 000 kroner og tre tidligere ledere er ilagt hvert sitt forelegg på 25 000 kroner.Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
BØTELEGGES: Både Fredrikstad Fotballklubb og Fredrikstad Fotballklubb Sport AS er ilagt foretaksstraffer på henholdsvis 100 000 og 300 000 kroner og tre tidligere ledere er ilagt hvert sitt forelegg på 25 000 kroner.Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

Politiadvokat Kåre Solvoll ved Østfold politidistrikt opplyser overfor Dagbladet at de to tidligere spillerne som er tiltalt er amerikanske Brian West og estiske Raio Piiroja. Selv om etterforskningen som sådan ikke er avsluttet, vurderes deres tilfeller å være tilstrekkelig opplyst til å åpne sak.

- Piiroja er gjort kjent med tiltalen, mens West er gjort kjent med at tiltalen er utferdiget og muligheten for tilståelse. Det er uansett ingen viktig distinksjon: Begge er gjort kjent med anklagen, og neste steg blir enten tilståelse eller at påtalemyndigheten oversender saken til retten, men en slik begjæring vil nok ikke oversendes tingretten før over sommeren, sier Solvoll til Dagbladet.

West tilsto Piiroja har så langt ikke ytret ønske om å ta en tilståelsesdom, mens West selv har valgt å legge kortene på bordet.

- Brian West er et navn som ikke har dukket opp i denne saken tidligere. Hva er det som har ført til at han blir implementert nå?

- Saken knytter seg opp mot flere avtaleforhold mellom Fredrikstad FK og spillere, og det pågår fortsatt etterforskning opp mot andre spillere, så gjenstår det å se om også andre spillere og ledere vil få en reaksjon. Det vil bli gjort i nærmeste framtid. Når det gjelder West valgte han på et tidlig stadium å komme på banen og tilstå, så det har aldri vært tvil rundt at han tar ansvar for handlingene han er anklaget for, sier Solvoll.

HAR TATT UT TILTALE: Politiadvokat Kåre Solvoll ved Østfold politidistrikt har tatt ut tiltale mot to tidligere spillere i den såkalte «skattesaken». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HAR TATT UT TILTALE: Politiadvokat Kåre Solvoll ved Østfold politidistrikt har tatt ut tiltale mot to tidligere spillere i den såkalte «skattesaken». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Solvoll forteller at ennå gjenstår etterforskning opp mot andre spillere og innhenting av dokumenter fra utlandet. Dessuten kan det bli behov for nye avhør. Det er fra før kjent at overgangene til Abgar Barsom og Gardar Johansson har vært under lupen.

Vedtar trolig straff Fredrikstad Fotballklubb ilegges en foretaksstraff på 100 000 kroner og Fredrikstad Fotballklubb Sport AS ilegges en foretaksstraff på 300 000 kroner. Det er resultatet etter at Østfold politidistrikt og påtalemyndigheten har etterforsket saken etter anmeldelse om skatteunndragelse.

Hva foretaksstraffene mot klubb og AS angår, forteller Solvoll at de aktuelle styrene har valget mellom å vedta eller nekte å vedta. Ved vedtakelse er saken oppe og avgjort, mens velger de ikke å vedta sendes saken til domstolen for hovedforhandling og bevisførsel. Foretaksstraff er forenklet forklart en sanksjon som tas i bruk i tilfeller der påtalemyndigheten og/eller domstolen konkluderer med at selskapets styre eller ledelse ikke har gjort det som skal til for å forhindre at personer i deres tjeneste har begått straffbare handlinger

Styrene i klubb og AS får nå tid på seg til å vurdere hva de ønsker å gjøre. På en pressekonferanse på Fredrikstad stadion torsdag formiddag sa styreleder Karl Anders Følstad i FFK Sport AS at det trolig går mot en vedtakelse av foretaksstraffene, men at dette først skal opp til formell styrebehandling i neste uke, ifølge Fredriksstad Blad.

- Vi må ta lærdom av det som har skjedd. Det er ingen tvil om at det har vært et problem for FFK i lang tid. Det har vært vanskelig å få sponsorer med når denne saken har hengt ved oss. Derfor er det veldig viktig for oss å legge denne saken bak oss, sier Følstad, ifølge f-b.no.

Forelegg Tre tidligere klubbledere - Frode Kværneng, Bjørn Jensen og Harry Hansen - ilegges hver et forelegg på 25 000 kroner.

Kværneng er tidligere leder i FFK Sport AS. Bjørn Jensen er tidligere leder i FFK. Harry Hansen er tidligere sportslig leder i FFK.

Advokat Robert Antonsen representerer de tre tidligere FFK-lederne. Han opplyser til Dagbladet at ingen av dem har tatt stilling til hvorvidt de kommer til å vedta forelegget eller ikke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media