FFK-HELT: Raio Piiroja ble en folkehelt i Fredrikstad, der han spilte mellom 2004 og 2011.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FFK-HELT: Raio Piiroja ble en folkehelt i Fredrikstad, der han spilte mellom 2004 og 2011. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Piiroja vil ikke snakke direkte med politiet

- Nye forklaringer styrker vår oppfatning av saken, sier politiadvokaten.

(Dagbladet): Det er over en uke siden politiet tok ut siktelse mot Raio Piiroja i skattesvik-saken, men fortsatt har de ikke greid å få den tidligere FFK-stopperen i tale.

All kontakt har så langt skjedd via advokat Jon Egil Auestad.

- Vi har ikke fått direkte kontakt med Piiroja. Det er noe vi ønsker, sier politiadvokat Kåre Solvoll til Dagbladet.

- Har dere fått en begrunnelse for hvorfor han ikke vil snakke direkte med dere?

- Det kan jeg forhåpentligvis si mer om i morgen, sier han.

Forstår Morgans holdning
Solvoll opplyser at politiet har mottatt nye forklaringer i saken, både fra folk som har vært inne til avhør og samtaler tidligere, og fra nye vitner.

- Noen av disse forklaringene mener vi styrker vår oppfatning av saken, uten at vi har fått noen form for erkjennelser, sier politiadvokaten.

- Morgan Andersen nekter å la seg avhøre av politiet etter det han opplever som maktovergrep. Hvordan ser dere på det?

- Det er en rett han har, og vi opplever det med jevne mellomrom. Vi mener ikke det er noe dramatisk i det, særlig ikke i lys av de opplevelsene han har hatt. Vi forstår hans holdning akkurat nå, sier Solvoll.

Taus advokat
Piirojas advokat vil ikke svare på hvorfor klienten ikke snakker direkte med politiet.

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Hvorfor ikke?

- Det er et privat anliggende.

- Har Piiroja planer om å reise til Norge i nær framtid?

- Det har jeg heller ingen kommentar til, sier Jon Egil Auestad.

Piiroja-saken kom for dagen da Dagbladet høsten 2009 kunne fortelle at Fredrikstad siden 2004 hadde betalt et fast årlig beløp til et estisk agentselskap, Sport & Net Grupp, for speideroppdrag i Baltikum. Den opprinnelige avtalen ble tegnet da Piiroja kom til klubben og forlenget omtrent samtidig med at Piiroja skrev ny kontrakt i 2007.

Estlenderen hadde en forholdsvis lav lønn i forhold til hvilken status han hadde i klubben. Samtidig materialiserte det seg ikke en eneste spillerovergang av samarbeidet med det estiske agentfirmaet, noe som forsterket mistanken om at speiderutgiftene i realiteten var lønn til Piiroja og et forsøk på å unndra inntektsskatt.

Etter at Skatt Øst først ikke fant noe mistenkelig, lå saken brakk inntil det i november ble kjent at ligningsmyndighetene hadde tatt beslag i en av Piirojas eiendommer i Fredrikstad.