FFK-HELT: Raio Piiroja ble en folkehelt i Fredrikstad, der han spilte mellom 2004 og 2011.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FFK-HELT: Raio Piiroja ble en folkehelt i Fredrikstad, der han spilte mellom 2004 og 2011. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Piiroja vil ikke snakke direkte med politiet

- Nye forklaringer styrker vår oppfatning av saken, sier politiadvokaten.

(Dagbladet): Det er over en uke siden politiet tok ut siktelse mot Raio Piiroja i skattesvik-saken, men fortsatt har de ikke greid å få den tidligere FFK-stopperen i tale.

All kontakt har så langt skjedd via advokat Jon Egil Auestad.

- Vi har ikke fått direkte kontakt med Piiroja. Det er noe vi ønsker, sier politiadvokat Kåre Solvoll til Dagbladet.

- Har dere fått en begrunnelse for hvorfor han ikke vil snakke direkte med dere?

- Det kan jeg forhåpentligvis si mer om i morgen, sier han.

Forstår Morgans holdning
Solvoll opplyser at politiet har mottatt nye forklaringer i saken, både fra folk som har vært inne til avhør og samtaler tidligere, og fra nye vitner.

- Noen av disse forklaringene mener vi styrker vår oppfatning av saken, uten at vi har fått noen form for erkjennelser, sier politiadvokaten.

- Morgan Andersen nekter å la seg avhøre av politiet etter det han opplever som maktovergrep. Hvordan ser dere på det?

- Det er en rett han har, og vi opplever det med jevne mellomrom. Vi mener ikke det er noe dramatisk i det, særlig ikke i lys av de opplevelsene han har hatt. Vi forstår hans holdning akkurat nå, sier Solvoll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Taus advokat
Piirojas advokat vil ikke svare på hvorfor klienten ikke snakker direkte med politiet.

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Hvorfor ikke?

- Det er et privat anliggende.

- Har Piiroja planer om å reise til Norge i nær framtid?

- Det har jeg heller ingen kommentar til, sier Jon Egil Auestad.

Piiroja-saken kom for dagen da Dagbladet høsten 2009 kunne fortelle at Fredrikstad siden 2004 hadde betalt et fast årlig beløp til et estisk agentselskap, Sport & Net Grupp, for speideroppdrag i Baltikum. Den opprinnelige avtalen ble tegnet da Piiroja kom til klubben og forlenget omtrent samtidig med at Piiroja skrev ny kontrakt i 2007.

Estlenderen hadde en forholdsvis lav lønn i forhold til hvilken status han hadde i klubben. Samtidig materialiserte det seg ikke en eneste spillerovergang av samarbeidet med det estiske agentfirmaet, noe som forsterket mistanken om at speiderutgiftene i realiteten var lønn til Piiroja og et forsøk på å unndra inntektsskatt.

Etter at Skatt Øst først ikke fant noe mistenkelig, lå saken brakk inntil det i november ble kjent at ligningsmyndighetene hadde tatt beslag i en av Piirojas eiendommer i Fredrikstad.