STJERNA: Ivano Balic er blitt 32 år, men er håndballens store livsnyter, ballkunstner og matchvinner.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
STJERNA: Ivano Balic er blitt 32 år, men er håndballens store livsnyter, ballkunstner og matchvinner. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

«Piker, vin, sang og 15 sigaretter om dagen»

Kong Balic klar for Norge.

Piker, vin, sang og 15 sigaretter om dagen. Kroatias Ivano Balic får ikke akkurat plass i Olympiatopp-systemet, men fredag herjer han nok mot Norge i EM.

Kroatene trenger en seier for å ta med fire poeng videre. I så fall er veien mot semifinale langt lettere.

Balic er blitt 32 år, men er håndballens store livsnyter, ballkunstner og matchvinner. Det er ikke tall for alle de gangene han har avgjort i sluttminuttene for landslaget. Det har skjedd både mot Island og Slovenia i dette EM og en haug ganger før.

- Det er flere sider ved Balic. Jeg har spilt med ham i en oppvisningskamp og vet at han da var meget veltrent. Så det er kanskje noe image rundt livsstilen hans, sier Øystein Havang, tidligere landslagsspiller og Tyskland-proff, til NTB.

Basketball Balic har tatt seg en pils noen timer før avgjørende kamper. Vakre kvinner flokker seg rundt ham. Han har degradert sin egen landslagstrener midt under en kamp og tatt styringen en rekke ganger.

Ute på banen er han fortsatt en superstjerne. Kroppen er ikke like sterk og ledig som før, men det er mer enn nok i ham til noen minutter per omgang. Det kommer Norge til å merke, om det trengs for Kroatia.

Balic ville aller helst bli basketballspiller, men han var for liten. Med sine 190 centimeter ble det håndball og en karriere få andre kan matche.

OL-gullet i 2004 er toppen. Balic ble kåret til bestemann i seks mesterskap på rad (2003-2007).

Supermøte Hans Kroatia er uheldig. De har havnet i skyggen av overlegne Frankrike de siste årene (tap i EM- og VM-finale). Neste uke blir det supermøte mellom disse gigantene i hovedrunden i Novi Sad.

Et hatoppgjør mot erkerival Serbia i semifinalen ligger heller ikke usannsynlig til for Kroatia.

Troppen bor på Vrsâcs eneste luksushotell, Breg. Det ligger på en høyde over byen. Der skuer kroatene ned på sine mer beskjedent innlosjerte konkurrenter hele dagen.

Det meste taler for at Kroatia slår Norge også. Balic er sjefen uansett, enten han er på banen eller ikke.

(NTB)