Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pille-eksperiment under Qatar-VM

Elektronisk pille, gigantiske airconditionanlegg og langdistanseløp avholdt ved midnatt, er noen av tiltakene som blir gjort mot den ekstreme varmen i Qatar-VM.

GJØR TILTAK: Arrangørene i Doha har foretatt flere tiltak for å takle varmen i Qatar under friidretts-VM. Foto: Ibraheem Al Omari/Reuters/NTB Scanpix
GJØR TILTAK: Arrangørene i Doha har foretatt flere tiltak for å takle varmen i Qatar under friidretts-VM. Foto: Ibraheem Al Omari/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Det nærmer seg VM i friidrett, som går av stabelen i Qatar fra 27. september til 6. oktober.

En ting som bekymrer før mesterskapet, er den stekende varmen i Doha.

VM har allerede blitt utsatt fra august til september/oktober på grunn av ekstremvarmen - og gjennomsnittstemperaturen i Doha kan komme opp i så mye som 35 varmegrader under VM, og gradestokken kan fort bikke 40 grader.

BLÅTT FOR Å FÅ NED VARMEN: For å få ned temperaturen på asfalten i Doha har myndighetene malt asfalten med et blått varmeavstøtende lag. Under VM i oktober er det ventet at temperaturen fort kan stige over 40 grader - til utøvernes store fortvilelse. Foto: NTB Scanpix / AFP
BLÅTT FOR Å FÅ NED VARMEN: For å få ned temperaturen på asfalten i Doha har myndighetene malt asfalten med et blått varmeavstøtende lag. Under VM i oktober er det ventet at temperaturen fort kan stige over 40 grader - til utøvernes store fortvilelse. Foto: NTB Scanpix / AFP Vis mer

Vi har sett flere eksempler på at utøvere kollapser i mesterskap. Det skjedde blant annet med franske Yohann Diniz under 50 kilometer kappgang i OL i Rio, og maratonløper Callum Hawkins under Samveldelekene i fjor.

KOLLAPSET: Yohann Diniz hadde ingen god dag på jobb. I løpet av kappgangkonkurransen på 50 kilometer under OL i Rio bæsjet han på seg, kastet opp og besvimte. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix
KOLLAPSET: Yohann Diniz hadde ingen god dag på jobb. I løpet av kappgangkonkurransen på 50 kilometer under OL i Rio bæsjet han på seg, kastet opp og besvimte. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Sistnevnte kollapset i ledelsen, etter å ha gjennomført 40 av totalt 42 kilometer, og ble fraktet med ambulanse til sykehuset. Han var så omtåket at han spurte ambulansepersonellet om han hadde vunnet løpet.

- Det første jeg spurte om var om jeg hadde vunnet, fordi jeg tenkte det var en sjanse for at jeg hadde gått i mål på autopilot, sa Hawkins til BBC etter løpet.

KAPPLØP: Hekkeløper Amailie Iuel svarer på om det er mulig å løpe raskere enn T-banen. Vis mer

Tar grep

Arrangørene i Doha har allerede tatt grep for å unngå liknende scener.

Det har blitt ordnet store airconditionanlegg på indre bane, som skal holde temperaturen på stadion nede på rundt 24 grader, til glede for utøvere, tilskuere og øvrige.

- Jeg vet ikke om resten av verden faktisk trodde det var mulig, men det er et utrolig system og det viser at mesterskapet vårt kan bli avholdt her under et bra miljø for utøverne, sier IAAF-medlem Geoff Gardner.

Og de utøverne som ikke skal konkurrere på selve stadion, kommer til å gjøre det på nattetid.

AIR CONDITION: Et gedigent anlegg skal holde temperaturen nede på Khalifa International Stadion. Foto: IAAF
AIR CONDITION: Et gedigent anlegg skal holde temperaturen nede på Khalifa International Stadion. Foto: IAAF Vis mer

Utfordring

Olympiatoppen-lege Ove Talsnes sier til Dagbladet at varmen i Doha særlig blir en utfordring for to av de norske VM-utøverne.

- Det er en utfordring for dem som skal konkurrere i varmen, for oss gjelder det to stykker, sier Talsnes, som viser til maratonløper Weldu Negash Gebretsadik (33) og kappgjenger Håvard Haukenes (29).

- De skal konkurrere utenfor banene. Vi håper og tror det skal funke, da trenger det ikke være en stor utfordring. Utfordringen er å være på et sted der det er 40 grader. Du må trene og kan ikke gjøre alt innendørs. Du må forberede deg på det. Det er ganske høy luftfuktighet på kvelden i tillegg. Det er en utfordring og det er uvant. Det er greit å være forberedt, sier Talsnes.

DELTAR I VM: Kappgjenger Håvard Haukenes.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DELTAR I VM: Kappgjenger Håvard Haukenes. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Maratonløpet til Weldu og kappgang-femmila hvor Haukenes deltar, skal avholdes ved midnatt for å få bukt med den verste varmen.

- De skal gå veldig seint. Da er det forhåpentligvis levende temperaturer. Men det er høy luftfuktighet. Varme kan du takle, men når det blir fuktig er det en kjempeutfordring, sier Talsnes, som sier at de har gjort forberedelser.

- Vi har vært forberedt på dette lenge. Vi har fått varmerom på Olympiatoppen. Det er individuelle responser i forhold til det å prestere i varmen. Vi skaffer oss mer kunnskap etter hvert. Vi var heldige i år med at de beste konkurrerer på en bane under aircondition. Slik sett er det nyttig erfaring, sier Talsnes.

Under OL i Tokyo neste år kommer det ikke til å være aircondition på stadion.

Elektronisk pille

Langdistanseutøvere i Doha vil derfor få muligheten til å delta i et eksperiment, som forhåpentligvis skal gi framtidig beskyttelse mot heteslag - en elektronisk pille som vil måle kroppstemperaturen.

Det er Aspetar, et sykehus i Gulf-regionen som spesialiserer seg på ortopedisk- og idrettsmedisin, som står bak.

Det er første gang denne pillen blir introdusert i et verdensmesterskap, og målet er at den skal hjelpe utøvere under OL i Tokyo som avholdes i månedsskiftet juli/august neste år.

«Den har blitt introdusert for å takle frykten for den ekstreme varmen under langløp», skriver engelske The Telegraph.

Kjernetemperaturen i kroppen blir målt ved hjelp av en sensor, og dataene samles inn når pillen er ute av kroppen. Det er frivillig å delta i eksperimentet, og utøverne må innta pillen noen timer før konkurranse.

Pillen veier 1,7 gram og er ikke større enn en vanlig medisinsk pille. Den er designet slik at den går gjennom fordøyelsessystemet uskadet, før den kommer ut mellom 12-48 timer etter at den er inntatt.

- Den er helt trygg. Det er ikke noe legemiddel i pillen. Det er bare en elektronisk chip som vil aktiveres i løpet av konkurransen, sier en kilde i Det internasjonale friidrettsforbundet til The Telegraph.

Utfordringer

- Jeg kjenner godt til det. Det er et prosjekt som har vært planlagt over lang tid, sier Talsnes til Dagbladet.

Olympiatoppen-legen forteller at prosjektet gjennomføres på et rehabiliteringssenter som ligger rett ved siden av friidrettsbanen i Qatar.

- Jeg har ikke diskutert det med dem som er aktuelle for vår del (Wendu og Haukenes, journ.anm.). En del av utfordringene i forhold til lange distanser er magetrøbbel og kvalme. Det er en viss skepsis i forhold til å innta en slik kapsel som registrerer kroppstemperaturer, sier Talsnes og fortsetter:

MENER UTØVERE VIL VÆRE SKEPTISKE: Landslagslege Ove Talsnes.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MENER UTØVERE VIL VÆRE SKEPTISKE: Landslagslege Ove Talsnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Og hvordan du responderer på den er vanskelig å si. Noen vil være veldig skeptiske, fordi løs mage, diaré og oppkast er en utfordring på de lengre distansene. Noen er veldig sensitive og det vil ikke være overraskende om noen folk er skeptiske.

Talsnes mener det vil være en viss terskel for å være prøvekanin dersom du har høye ambisjoner i mesterskapet, når det i verste fall kan slå ut feil og påvirke resultatet.

- Det er små marginer om du får trøbbel med dette, sier han.

- Kommer du til å informere utøverne det gjelder om dette prosjektet?

- Jada, det gjør vi når vi kommer ned der. Vi har ikke brukt noe energi på det ennå. Vi må se hvordan det skal gjennomføres rent praktisk, sier Talsnes.

- Usikker

Målet er at resultatene fra eksperimentet vil hjelpe langdistanseutøvere å forberede seg til OL i 2020. Det jobbes med å utvikle en pille som kan måle temperaturer underveis i løp, slik at utøvere kan tas ut av konkurranse om de er i ferd med å få heteslag.

Talsnes er ikke sikker på verdien av dette prosjektet.

- Jeg er litt usikker på det. Nå skal de samle inn data som ikke er samlet inn tidligere. På en annen side er det ikke så vanskelig å ta folk ut av løp. De som er medisinsk ansvarlig får slike oppgaver, særlig i mesterskap. De må tørre å ta ut folk, og ikke la dem gå i mål i den tilstanden, sier Talsnes og fortsetter:

- Du trenger ikke måle data for å se at dette ikke er bra, at det er fare for oppheting, som er en livstruende tilstand. Vi ser på utøvere når de begynner å bli slitne, når vi kjenner dem.

Talsnes peker blant annet på kappgjenger Trond Nymark, som under en konkurranse skulle gå fem mil i kokende varme, men som ga seg halvveis fordi det ble for mye å takle.

- Det er ikke vanskelig å ta den beslutningen når du ser at de ikke er i stand til å gå skikkelig eller løpe teknisk bra. Det er vanskelig å ta en utøver ut av et mesterskap, de er selv den siste som ønsker det. Vi må ta den medisinske ansvaret, sier legen.

Her er de norske håpene i Doha-VM:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling