PÅ PLASS: Therese Johaug er på plass i salen under høringen. Det samme er 15 journalister og 12 fotografer. Ytterligere 30 journalister følger høringen fra Colosseum, som anses som en forlengelse av rettslokale. Video: NTB / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Norges Idrettsforbund snur i krangelen om åpne rettssaker i nytt antidoping-regelverk

Pinlig bak scenen

Norges Idrettsforbund har fjernet det omstridte forslaget om nye antidoping-regler. Men utøvere som havner i samme trøbbel som Therese Johaug, har all grunn til å være redde.

Publisert
Sist oppdatert

I SOMMER sendte Norges Idrettsforbund ut et overraskende høringsforslag til nye antidoping-regler. Stikk i strid med det tradisjonelle norske kravet om åpne rettssaker i nasjonal og internasjonal idrett, var plutselig det med åpenhet strøket fra lovteksten:

  • Heretter var det utøverne eller særforbundene selv som måtte be om at dørene ikke automatisk ble stengt.

Etter at Dagbladet tok opp saken mandag, har Idrettsforbundet slettet sitt eget forslag fra nettet. Alt som står er en beskjed om at det nå kommer noe nytt.

Antidoping Norge har krevd at den gamle lovteksten som tar utgangspunkt i prinsippet om full åpenhet, blir stående. Nå får dopingjegerne det garantert som de vil.

Etter at nyheten sprakk, er idrettslederne nødt til å gi seg, men spillet bak scenen er fortsatt like pinlig. Nå kan Dagbladet fortelle hva som skjedde før idrettspresidenten og styret hennes ble tvunget til å trekke tilbake det ukloke lovforslaget sitt.

Alt rotet viser at Idrettsforbundet mangler en samlende leder som forstår sin egen folkebevegelse.

<strong>UNØDIG BAKSPILLET:</strong> Den åpne dopinghøringen mot Therese Johaug på Ullevaal Stadio vinteren 2017 ble viktig for henne. Da fikk folk flest sjansen til å skjønne saken hennes. Nå har Norges Idrettsforbundet rotet det pinlig til bak scenen ved å fremme et nytt lovforslag som av formalistiske grunner tar utgangspunkt i stengte dører. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
UNØDIG BAKSPILLET: Den åpne dopinghøringen mot Therese Johaug på Ullevaal Stadio vinteren 2017 ble viktig for henne. Da fikk folk flest sjansen til å skjønne saken hennes. Nå har Norges Idrettsforbundet rotet det pinlig til bak scenen ved å fremme et nytt lovforslag som av formalistiske grunner tar utgangspunkt i stengte dører. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer

DEN offisielle forklaringen på snuoperasjonen i dette lovarbeidet til Norges Idrettsforbund, er såkalte «språklige og juridiske » problemer. Til både Dagbladet og VG forteller Idrettsforbundets kommunikasjonssjef at det opprinnelige forslaget fra Idrettsforbundet bare var en norsk oversettelse av paragraf 8.8 i de nye reviderte reglene til Verdens Antidopingbyrå (WADA) som skal gjelde fra 2021.

Så enkelt er det dessverre ikke. Derfor er det på høy tid at Idrettsforbundets politiske toppledelse tar ansvar for det som har skjedd, og ikke bare skyver en ansatt kommunikasjonssjef foran seg :

  • I denne saken er det reell politisk uenighet mellom Antidoping Norge og idrettslederne om hvordan man best sikrer en ærligst mulig idrett.

I forkant av at WADA innfører et nytt regelverk fra nyttår, har ekspertene til Antidoping Norge lenge jobbet i en felles arbeidsgruppe med Idrettsforbundets folk for å få tilpasset våre egne regler.

Det store målet har vært å sikre den gamle lovteksten om åpenhet i rettssakene. Altså den regelen som tok utgangspunkt i prinsippet om full offentlighet, og i sin tid beskyttet den viktige, åpne høringen der Therese Johaug triste sak med leppesalven ble lettere å forstå for oss alle.

ARBEIDSGRUPPA var preget av splid. Idrettslederne mente de rent juridisk var bundet av det nye regelverket til WADA, mens Antidoping Norge krevde at Norge fortsatt frontet den internasjonale kampen for åpne rettssaker.

Underveis gikk idrettsledelsen nylig med på en avtale som sikret denne åpenheten, men så ble ikke reglementet godkjent likevel. Idretten ville tilsynelatende ha omkamp.

Da Norges Idrettsforbund tidlig i august helt på egen hånd publiserte sine nye regler til høring, kom endringen i teksten som en trist fortsettelse på denne interne splittelsen i arbeidsgruppa.

Men først da nyheten om lovendringen ble kjent gjennom Dagbladet nå på mandag, var spillet tapt for den politiske ledelsen i Norges Idrettsforbund:

  • En norsk idrettsbevegelse i strid med det nasjonale antidoping-byrået om noe så selvsagt som åpne rettssaker, er sjanseløse blant nordmenn flest.

Og det burde jo de nasjonale idrettssjefene ha skjønt lenge før alt ble avslørt i Dagbladet.

DA er vi i kjernen av de pågående problemene til den valgte toppledelsen i Norges Idrettsforbund:

  • Den nye presidenten kan ikke sin egen bevegelse.

Fortsatt er ikke striden over om Berit Kjølls egen skjulte presidentvalgkamp. I våres kom det en knusende rapport fra den gruppa som har ettergått fjorårets presidentvalg i Norges Idrettsforbund, men på det påfølgende ledermøtet i bevegelsen brukte ikke Kjøll sjansen til å avslutte denne debatten. Hun var ikke klok nok til å innrømme egne feil , og på det viset sette punktum for den interne splittelsen.

Det betyr at flere av de politisk brennbare spørsmålene om hvordan hun selv kom til makten, vil dukke opp igjen. Et eget utvalg ser videre på de etiske retningslinjene i norsk idrett etter et presidentvalg der Kjølls hjelpere brukte fordekte virkemidler som historisk har vært helt ukjente for idrettsbevegelsen.

DEN samme manglende kunnskapen om norsk idrettstradisjon ligger bak konflikten om dette nye antidoping-regelverket. For hvordan kunne sentrale idrettsledere tro at en folkebevegelse med nær to millioner medlemmer over hele landet ville akseptere en konflikt med Antidoping Norge?

Samfunnet på tvers av alle partigrenser har jo sluttet helt opp om den ambisiøse linjen til det nasjonale antidopingarbeidet. De siste åra har de offentlige bevilgningene til dette uavhengige byrået økt sterkt nettopp fordi Antidoping Norge driver en hard og troverdig kontroll av idretten vår.

Derfor måtte denne striden ende med tap for idrettslederne så fort denne unødvendige krangelen ble kjent.

har det skjedd, og Antidoping Norge får snart akkurat den lovteksten som passer for å jobbe videre for mer åpenhet.

Det skulle da også bare mangle. Internasjonalt har Norge lenge frontet uavhengige dommere og åpne rettssaker. Seinest i går kveld var Norge blant over tjue nasjonale antidoping-byråer som kom med en felles uttalelse mot den politisk godkjente sparkingen av sjefen for russisk antidoping (RUSADA).

Disse uavhengige byråene presser på for at WADA skal våge mer i kampen mot svindelen. De olympiske sjefene og jukseland som Russland der dopingjegerne er kontrollert av sporten selv, forsøker derimot å hindre omverdenen innsyn. I en internasjonal idrett der de mektigste sjefene kjemper for å beholde kontrollen over rettsapparatet, har ærlige utøvere all grunn til å være redde.

Det er derfor det er så håpløst av de norske idrettslederne akkurat nå utfordrer Antidoping Norge på en viktig lovtekst i denne globale kampanjen for mer etterprøvbare rettsprosesser.

NETTOPP i konflikten med russisk statssvindel har WADA selv bedt om åpne dører i den rettssaken som kommer i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) i november. Da er det liten grunn til å tro at WADA-ledelsen ikke vil akseptere et norsk regelverk som sikrer denne åpenheten.

Uansett må norsk idrett forstå at resten av samfunnet vårt krever at de står opp også om dette blir en tapt sak. For det er jo ingen grunn til å tro noe annet enn at ledelsen i Norges Idrettsforbund virkelig ønsker å åpne retssaker.

Hvorfor ryddet da ikke Berit Kjøll opp i uenigheten med Antidoping Norge underveis?

Eller i verste fall; hvorfor brukte hun ikke anledningen rett etter denne avsløringen i Dagbladet til selv å forklare hvordan det kunne gå så galt i en sak der de norske idrettslederne egentlig vil det samme som dopingjegerne våre.

Nå har Idrettsforbundet i stedet klønet det til for seg selv igjen.

Og det er dessverre ikke tilfeldig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer