PÅ OFFENSIVEN: De største svenske avisene har intensivert ordkrigen mot Norge kraftig de siste ukene. Disse to gutta ser imidlertid ut til å ha fullt fokus på egne helter. Foto:   EPA/PETER KNEFFEL
PÅ OFFENSIVEN: De største svenske avisene har intensivert ordkrigen mot Norge kraftig de siste ukene. Disse to gutta ser imidlertid ut til å ha fullt fokus på egne helter. Foto: EPA/PETER KNEFFELVis mer

Pinlig berørt over svenskenes OL-harselas med Norge

Sveriges ambassade i Oslo beklager. Men Aksel Lund Svindal ler.

||| (Dagbladet): «Jeg tok det helt rolig på slutten, så du ikke det?»

Med denne meldingen etter spurtseieren over Marcus Hellner i Tour de Ski befestet Petter Northug sin status som mannen Sverige elsker å hate - og la grunnlaget for at svenskene i perioden etterpå har vært mer eller mindre kontinuerlig på krigsstien mot Norge:

• Én frustrert svenske opprettet en Facebook-gruppe med navnet «100 kronor per medlem till den svensk som kan spurta ner Northug». Gruppa har for øyeblikket 1377 medlemmer.

• De brukte sin egen Idrettsgalla til å rakke ned på Norge - blant annet framførte artisten Magnus Uggla en hånende sang om nabolandet.

• Aftonbladet - Nordens største avis - gapskrattet i går av Norges avgjørelse om å sende fire idrettspsykologer til OL i Vancouver , og fikk støtte av blant andre Marcus Hellner. - Alle vet jo at bare tapere bruker idrettspsykologer. Bare svake ledere kommer på den desperate ideen å hente inn psykologer, skrev sportskommentator Lasse Anrell.

• Samme avis bruker to sider på det norske hockeylandslaget i sitt OL-bilag. - Det høres kanskje litt sadistisk ut, men jeg kan ikke la være. Det skal bli fantastisk å se Norge bli pulverisert av Canada i åpningskampen, skriver NHL-ekspert Per Bjurman ifølge VG.

Og da har vi bare nevnt noe.

- Jeg kan bare beklage
Svenskene har med andre ord ikke ligget på latsida i forsøkene på å provosere det idrettsinteresserte Norge den siste tida - samtidig som vi i Dagbladet heller ikke har vært direkte motvillige til å videreformidle kraftsalvene fra «Sura Bror».

Ved Sveriges ambassade i Norge rant begeret over for lenge siden.

- Jeg blir ille berørt når de holder på sånn, og jeg forstår ikke hvorfor. Det gjenspeiler vel bare nivået på journalistene, sier minister Olof Huldtgren ved den svenske ambassaden i Oslo.

KASTER SEG INN I PSYKOLOG-DEBATTEN: Aksel Lund Svindal mener svenskene trengte et helt kriseteam etter en litt turbulent flytur. Foto: AFP PHOTO / SAMUEL KUBANI
KASTER SEG INN I PSYKOLOG-DEBATTEN: Aksel Lund Svindal mener svenskene trengte et helt kriseteam etter en litt turbulent flytur. Foto: AFP PHOTO / SAMUEL KUBANI Vis mer

- Hva tror du er grunnen til at man bruker såpass mye energi på å snakke om Norge før OL?

- Norge har mange dyktige utøvere, særlig i langrenn. Jeg leser iblant uttalelser fra Northug som kanskje ikke er like polerte hver gang, men akkurat hva oppmerksomheten skyldes vet jeg ikke. Det er ikke så lenge siden det var populært med Norge-vitser i Sverige og motsatt. Men etter å ha bodd her i to og et halvt år synes jeg det er veldig lite av det. Som svenske har jeg blitt veldig godt mottatt i Norge. Jeg kan bare beklage at rivaliseringen har utviklet seg slik.

- Men litt rivalisering er vel en del av spillet?

- Slike ting hausses veldig opp før OL. De svenske sportsjournalistene legger et veldig press på sine egne utøvere. Vi får håpe det blir gode og spennende konkurranser.

- Hvem tror du gjør det best av Norge og Sverige i OL?

- Norge tar nok flere medaljer og flere gull, sier Huldtgren, og ramser opp Northug, Ole Einar Bjørndalen, Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen.

- Trengte kriseteam
Aksel Lund Svindal har for øvrig ut følgende Twitter-melding som et tilsvar på Aftonbladets harselas med Norges behov for idrettspsykologer:

«Svenskene mener det er kun tapere som bruker idrettspsykolog. Selv trengte de et helt kriseteam etter en litt turbulent flytur. Artig...»

MANNEN SVERIGE ELSKER Å HATE: Petter Northug. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger/Files
MANNEN SVERIGE ELSKER Å HATE: Petter Northug. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger/Files Vis mer

Dagbladet-kommentator Morten Pedersen var i går i radiodebatt med Aftonbladets Lasse Anrell i forbindelse med sistnevntes kontroversielle utspill. Til Pedersens forbauselse var svensken dønn seriøs da han skrev at idrettspsykologer er for tapere.

- Det første jeg vil si er at ambassaderådens kloke ord viser at svensker som lurer på noe bør ta en tur til Norge for å lære, selv om det kanskje er for seint for Lasse Anrell. Jeg trodde han bare forsøkte å koke opp stemningen, og at det dreide seg om litt førolympisk rivalisering. Men så var han helt alvorlig. Da var det bare å ønske god bedring, sier Pedersen.

Norge-kompleks
Og følger opp:

- Han må sette seg inn i fakta: Norge er en mye, mye bedre vinteridrettsnasjon enn Sverige. Og når de som benytter seg av idrettspsykologer er mye bedre enn dem som ikke gjør det, så må til og med Anrell - selv om han er ekstremt opptatt av Bjørgens fiasko i 2006 - ti stille. Det skal selvsagt være rivalisering, det har det alltid vært. Men å gå i synet på de som er bedre og kritisere det som er bra og en del av et solid byggverk - det er bare kunnskapsløst.

Pedersen mener Aftonbladets OL-bilag understreker at naboene våre har utviklet et norgeskompleks.

- De bruker to, tre sider av OL-bilaget sitt på å rakke ned på hockeylaget til Norge, NHL-eksperten deres gleder seg til Norge taper tosifret mot Canada. Selv mora mi veit at Canada vil slå Norge, men om det gleder dem, la dem glede seg. I Norge var det bare noen få av oss som lo da Jörgen Brink sprakk. Men jeg må innrømme at jeg var én av dem, flirer Pedersen.

ØNSKET AFTONBLADET-KOMMENTATOR GOD BEDRING: Dagbladets Morten Pedersen stilte til radiodebatt mot gårsdagens mest omtalte svenske i Norge. 

Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet.
ØNSKET AFTONBLADET-KOMMENTATOR GOD BEDRING: Dagbladets Morten Pedersen stilte til radiodebatt mot gårsdagens mest omtalte svenske i Norge. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet. Vis mer