Norsk hockeysensasjon

Pinlig, Canada!

Denne norske hockeybragden er ikke til å prate bort.

SJOKKERT: Norge og Ken Andre Olimb sjokkerte hockeygiganten Canada i VM ved å vinne 6 - 5 på straffeslag. FOTO: REUTERS/Ints Kalnins
SJOKKERT: Norge og Ken Andre Olimb sjokkerte hockeygiganten Canada i VM ved å vinne 6 - 5 på straffeslag. FOTO: REUTERS/Ints Kalnins Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

NÅR verdens beste ishockeynasjon påstår at de ikke bryr seg om et VM-tap mot Norge, er det ikke til å tro.

Selvsagt svir det å bli slått av et norsk landslag som fortsatt teller sine seire mot sportens supernasjoner på ei hånd.

Men mye viktigere for vår egen historiske bragd:

  • Den kommer etter en kamp der de norske gutta lenge spilte den morsomste hockeyen, og avsluttet med å være teknisk best under press.

Det siste forandrer mye for norsk ishockey:

- Vi viste at vi kan spille godt mot alle de beste både med og uten puck, sa landslagssjef Tobias Johansson til TV3.

Svensken er inne i sin første sesong som Norges sjef med en VM-tropp som har vokst gjennom mesterskapet.

Det er retningen for norsk ishockey.

ETTER det siste opprykket til A-VM tilbake i 2005, har det neste gjennombruddet latt vente på seg. Det er blitt tre imponerende kvartfinaler (2008, 2011 og 2012), men ikke noe stabilt spill i verdenstoppen.

Nettopp det speiler det lave antall aktive i forhold til ishockeyens giganter, og er absolutt til å forstå. Desto mer imponerende både med det lange perioden i A-VM, og dagens spillemessige nivå.

For det var skyhøyt.

FØRST etter to perioder med variert godt offensivt spill, ble det et kanadisk trøkk gjennom tredjeperioden som gjorde at kampen endte med 31 redninger på den stødige norske målvakten Jonas Artntzen, mens Joel Hofer i det kanadiske buret stoppet på 21.

Annerledes kunne knapt bli i en hektisk sisteperiode med norsk 2 - 1 ledelse, et kampur som tikket ned mot et sensasjonelt resultat etter ordinær tid og giganten Canada med tomt bur.

Men selv midt i dette presset, kom Norge til gode muligheter med teknikken og overblikket til Ken Andre Olimb kombinert med god fart på skøytene.

DE sjansene var et frampek. For da Canada endelig utliknet til 2 - 2 bare 12 sekunder før full tid, var det ferdighetene som løftet Norge.

Først gjennom ekstraomgangen med tre mot tre spillere der mer rom til hver spiller naturlig ga de individuelle kvalitetene langt bedre vilkår, og så over til de fem straffeslagene.

For finnes det egentlig noe morsommere for norske landslagsspillere enn å slå denne sportens aller største nettopp på teknisk utfordrende straffer?

vet alle som følger internasjonal ishockey at det varierer hvilke landslag Canada sender til VM i Europa midt i avslutningen av den øverste nordamerikanske serien (NHL). Men det er uansett 22 NHL-spillere i denne kanadiske VM-troppen, og lovende Adam Fantilli blir ranket som nummer to i den kommende draften til dette toppnivået.

Da blir det litt stusslig når enkelte fagfolk i det kanadiske hockeymiljøet visstnok ikke bryr seg om det som skjer i VM.

FOR det er jo bare et par uker siden andre i det samme hockeymiljøet nettopp trakk fram hvor spennende lag som ble sendt fra Canada denne gangen:

- Denne troppen er full av talent som ikke vil ha noen problemer med å lage mål, og har veteraner som vet hvordan vi skal vinne, skrev en kommentator på fagnettstedet The Hockey Writers.

Men det var det motsatte som skjedde mot Norge. Da slet det som skulle være et godt kanadisk lag både med å skape sjanser og det å utnytte de mulighetene som kom.

Til slutt var det ingen kanadier som klarte å vinne verken i ekstraomgangen eller på straffeslagene.

DERFOR er et norsk ishockeylandslag akkurat nå toppsaken på ledende kanadiske nyhetskanaler. Det skulle bare mangle for en hockeynasjon som sist sesong hadde 993 spillere tilknyttet NHL; en legendarisk serie der vi har feiret de åtte norske spillerne som gjennom tidene har fått være med i sportens suverent beste liga:

- Norge rystet oss med straffeseier, melder store CBC.

- Thomas Olsen skaket Canada, lyder sportsoppslaget på TSN.

Det var jo Vålerengas Thomas Olsen som hadde ferdigheter til å sette det femte og avgjørende straffeslaget.

De ferdighetene som riktig utnyttet etter hvert kan bli til et norsk hockeylandslag med stabile sterke resultater selv i A-VM.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer