Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Treningskaos for friidrettsstjernene - støtter OL-utsettelse

- Pinlig. Ikke verdig

Dagbladet har kontaktet verdens beste 400 meter hekk-løpere vedrørende utsettelsen av OL i Tokyo. Flere har opplevd OL-dilemmaet som ubehagelig i en tid hvor de fleste treningsområder er stengt.

MÅ VENTE: Rai Benjamin, Karsten Warholm og Abderrahman Samba var verdens tre beste 400 meter hekk-løpere forrige sesong. Alle har jobbet mot drømmen om OL-gull i Tokyo. Den er nå satt på vent. - Idrett er sekundært nå, sier Warholm. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MÅ VENTE: Rai Benjamin, Karsten Warholm og Abderrahman Samba var verdens tre beste 400 meter hekk-løpere forrige sesong. Alle har jobbet mot drømmen om OL-gull i Tokyo. Den er nå satt på vent. - Idrett er sekundært nå, sier Warholm. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Sommer-OL i Tokyo utsettes i ett år - til sommeren 2021. Det vedtok IOC-styret tirsdag.

Det betyr at målet som Karsten Warholm og rivalene på 400 meter hekk har jobbet mot siden VM i Doha, nå er lagt på is et helt år.

Dagbladet har kontaktet verdensstjernene på 400 meter hekk - distansen som det siste året har blitt en av de aller heteste i friidretten, mye takket være Warholm, Abderrahman Samba og Rai Benjamin - som utgjorde VM-pallen på distansen i Doha.

MULDVARP: Karsten Warholms treningspartner Amalie Iuel gir Warholm informasjon om en av hans største rivaler. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Bak der følger ess som Yasmani Copello og Thomas Barr, som begge var med Warholm på pallen i EM i Berlin i 2018. Mesterskapsspesialisten og medaljegrossisten Copello var også nærmest sunnmøringen i VM i London i 2017. Til Dagbladet sier tyrkeren at han støtter OL-utsettelsen.

- Jeg er helt enig i avgjørelsen. Helsa kommer først. Denne beslutningen er den beste for oss alle. Jeg er sikker på at jeg og min gode venn Karsten får møtes til nye mesterskapsdueller, sier Yasmani Copello til Dagbladet.

HÅPER Å MØTE WARHOLM IGJEN: Yasmani Copello, her etter VM-sølvet bak Karsten Warholm i London, håper han får en ny sjanse til å slå nordmannen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HÅPER Å MØTE WARHOLM IGJEN: Yasmani Copello, her etter VM-sølvet bak Karsten Warholm i London, håper han får en ny sjanse til å slå nordmannen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- I Norge er treningsanleggene stengt, blant annet der Warholm normalt trener. Er det like utfordrende å trene i Tyrkia?

- Ja, også i Tyrkia er alt stengt. Derfor - og på grunn av verdenskrisen - blir det feil å trene mot et OL om noen måneder, sier den tyrkiske friidrettsstjerna og legger til at han synes det er ubehagelig å prøve å trene som normalt i disse tider.

- Er det en ulempe med OL-utsettelse for deg som er 32 år, sammenliknet med 24 år gamle Warholm og Samba og 22 år gamle Benjamin?

- Å ta gullet blir veldig vanskelig, men jeg tror at jeg - og Karsten - har mer erfaring enn de to andre, svarer Copello.

Reaksjonene til OL-utsettelsen er delte. Den som synes å ta avgjørelsen tyngst, er Abderrahman Samba.

Han var ubeseiret i 2018-sesongen, men klarte ikke å følge opp i fjor grunnet en skade både i hofteområdet og i baksiden av låret (hamstring).

Skuffet Samba: - Kjipt

I høst og vinter har Samba trent strålende og kommet tilbake på sitt skyhøye toppnivå.

FULL FORVIRRING: Karsten Warholm er i villrede og omtaler Abderrahman Samba som et stort mysterium etter helgas oppførsel. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristofer Løkås Vis mer

Nyheten om OL-utsettelsen svir i så måte.

- Samba synes det er kjipt at det ikke blir noe OL denne sommeren. Han var skadet nesten hele forrige sesong, men nå er han klar og godt forberedt for å konkurrere. Samtidig forstår han og respekterer beslutningen ettersom helse og sikkerhet må komme først, sier Sambas manager Daniel Wessfeldt til Dagbladet.

- Samba sier at han er tilbake i superformen fra 2018 da han vant alt. Han trente veldig godt hele høsten uten smerter og uten problemer. Det hadde vært kult for både Karsten, Benjamin og Samba og få løpe OL-finalen i sommer, men det får vente til 2021.

- Ikke verdig et OL

Iren Thomas Barr, som vant EM-bronse bak Warholm i Berlin, er glad for at IOC valgte å utsette OL nå - i stedet for å avvente situasjonen i fire uker som planlagt.

LETTET: Thomas Barr, her etter EM-bronsen i Berlin bak Karsten Warholm og Yasmani Copello, er glad for at OL-avgjørelsen kom så tidlig. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP)
LETTET: Thomas Barr, her etter EM-bronsen i Berlin bak Karsten Warholm og Yasmani Copello, er glad for at OL-avgjørelsen kom så tidlig. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP) Vis mer

Å trene på 400 meter hekk mot et OL i dagens verdensbilde med coronapandemien som rammer hele verden, har vært ubehagelig. I Irland er også majoriteten av treningsarenaene stengte.

- Beslutningen er en lettelse, for det er pinlig å trene og forberede seg under OL i disse omstendighetene. Det ble sagt at avgjørelsen ville komme først om fire uker, men da ville det vært fire uker hvor vi på forsøker å trene på en måte som setter oss selv, trenerne og teamet i fare. Et OL med slike forberedelser er ikke verdig et OL, mener Thomas Barr.

- Det ville ikke vært bra for noen. Det ville heller ikke vært en konkurranse på rettferdig grunnlag, siden vi heller ikke kan trene som normalt. Nå blir det enklere å følge myndighetenes råd.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Barr skal nå slippe opp på treningen og trekke seg tilbake. Tiden vil vise om friidretts-EM i Paris i august arrangeres etter planen.

Warholm: - Idrett er sekundært

Verdenseneer Karsten Warholm har forståelse for at OL utsettes i lys av coronapandemien.

- Når det gjelder utsettelse av OL og eventuelt andre arrangementer, støtter vi at det er den eneste fornuftige løsningen i den situasjonen verden er i. Vi forstår også at idrett er sekundært nå og at det er mange som har det mye verre enn oss, sier Warholm via mor og manager Kristine Haddal i en felles-SMS til blant annet Dagbladet.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Vi prøver likevel å ha fokus på utvikling i denne krevende perioden, men vil selvsagt ikke at det skal skje på bekostning av smittevern. Som toppidrettsutøvere er vi vant med å redusere smitterisiko til et minimum, så det er ikke noe nytt for oss.

Benjamin: - Dette var året

Supertalentet Rai Benjamin, som vant VM-sølvet bak Warholm i Doha, hadde i likhet med nordmannen og Samba skumle hensikter i Tokyo i sommer.

- Dette var året. Alt arbeidet, oppofrelsen, besluttsomheten, men jeg forstår. Sikkerheten kommer først. Tokyo, vi sees snart, skriver Benjamin i et innlegg på Instagram.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Yasmani Copello, som altså vant sølvet bak Warholm i både Berlin 2018 og London 2017, retter nå blikket framover.

- Vi får utsette drømmene våre i ett år. Helsa kommer først. Jeg skal jobbe hardere enn noen gang for å vinne en ny olympisk medalje til landet mitt, sier Copello.

- Det er ingen som er glade, men disse herrene - Warholm, Samba og Benjamin - er alle unge og har ingen problemer med motivasjonen. De mister ikke OL i Tokyo. Det kommer bare ett år seinere, sier Sambas manager Daniel Wessfeldt, som tidligere jobbet tett med stjerner Jelena Isinbajeva, Susanne Kallur, Andreas Thorkildsen og Christian Olsson.

Hele Norges coronakart