Russland langrenn

Pinlig med TV-stjerne

Det koker i russisk skisport. Nå kalles Jelena Välbe "løgner" av Russlands mest kjente sportskommentator. Og Aleksandr Bolsjunov har en ny og bedre forklaring på Norges suksess i sporet.

TETT FORHOLD: Superstjernen Alexander Bolsjunov er på alle måter viktig for skipresident Jelena Välbe. Han beskytter henne i krangelen med TV-stjernen Dimitrij Guberniev, men motsier sjefen i det betente spørsmålet om hvorfor alle de andre russerne blir slått av norske toppløpere. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
TETT FORHOLD: Superstjernen Alexander Bolsjunov er på alle måter viktig for skipresident Jelena Välbe. Han beskytter henne i krangelen med TV-stjernen Dimitrij Guberniev, men motsier sjefen i det betente spørsmålet om hvorfor alle de andre russerne blir slått av norske toppløpere. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRANGELEN mellom den russiske skipresidenten Jelena Välbe og den mer enn utagerende nasjonale TV-stjernen Dimitrij Guberniev har i ukesvis vært toppnyhet i russiske medier.

I dag er det verre enn noen gang:

- Venner; Jelena Välbe lyver! Madam "Løgner", når har jeg noen gang fornærmet deg? Fornærmelser er det bare du som driver med, sier Guberniev gjennom storavisa RIA Novosti.

Etter at alle andre russere enn Alexander Bolsjunov ble utklasset av norske løpere under ski-VM i Oberstdorf, har Välbe vært presset. Hennes vanlige bortforklaring om at Norge driver med fusk, funker ikke lenger.

Russiske sportsmedier begynner å bli kritiske til unnskyldningene for supermaktens nederlag i sporet. Denne gangen skylder Välbe både på dopete nordmenn og at de russiske utøverne mistet konsentrasjonen fordi de var for mye på sosiale medier under VM.

Det første problemet har Välbe uten noen suksess bedt Verdens Antidopingbyrå (WADA) om å løse. Det andre tok hun tak i selv ved å kreve at alle skiløperne hennes nå skal legge vekk mobiltelefonene:

- Det er like greit å få vekk Välbe, svarte Dimitrij Guberniev, den populære kjempen i Match-TV hånlig på dette tiltaket.

Og så var krangelen virkelig i gang.

FORSANGER I HYLEKORET: TV-stjernen Dmitry Guberniev synger flott og gjerne. Her med de russiske skiskytterne på seierspallen i VM 2017. Nå gjelder det langrennsboss Jelene Välbe og hennes trøbbel med å få full uttelling for Russlands potensiale i sporten. FOTO: REUTERS/Leonhard Foeger
FORSANGER I HYLEKORET: TV-stjernen Dmitry Guberniev synger flott og gjerne. Her med de russiske skiskytterne på seierspallen i VM 2017. Nå gjelder det langrennsboss Jelene Välbe og hennes trøbbel med å få full uttelling for Russlands potensiale i sporten. FOTO: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

FOR det er ingen hvem som helst Välbe har fått imot seg. To meter digre Dimirtij Guberniev har vært et hett russisk TV-navn i tiår etter å ha ledet de nasjonale Melodi Grand Prix-showene.

Gubernievs bakgrunn som sportskommentator er skiskyting. Der er hans daglig ros eller utskjelling av løpere og ledere knallnyheter i de fleste kanaler. Akkurat det skremmer ikke Jelena Välbe som etter år med trofast innsats i statsdopets tjeneste regnes som Putins yndling:

- Guberniev er en torgkjerring, smalt Jelena tilbake, og advarte:

- Hvis han er så opptatt av sport så bør han lese seg opp på referatet fra det siste møtet i det statlige sportsrådet. Der sa presidenten at sport ikke er noen slags underholdning. Hvis Dimitrij påstår at ordene til Vladimir Putin er falske, vil jeg gjerne være til stede å høre akkurat det.

DEN advarselen skremte ikke vekk Välbes utfordrer. Under det russiske nasjonale skimesterskapet i påsken har krangelen bare fortsatt:

- Jeg er den som siteres mest, og sånn blir det fortsatt. Om Jelena forteller alle at hun ikke leser og hører meg, så tro meg: Alle leser og hører hvert ord jeg sier, forsikret Dimitry Guberniev.

I går svarte Jelena Välbe voldsomt i et langt intervju på Sport24.ru der hun gikk direkte på TV-stjernens integritet:

- For flere år siden ble jeg spurt om langrenn burde ha et program som «Skiskyting med Guberniev», fortalte Välbe intervjueren, og fortsatt spydig:

- Nei, spesielt ikke med Guberniev!- svarte jeg:

- Etter dette begynte Gubernievs kollegaer å skrive stygge ting om ham. Han ble fornærmet, og seinere har han forsøkt å fornærme meg, forklarte hun.

DET er mye å si om Dimitry Guberniev i fri dressur; han er mest av alt en klovn. Men fullt så enkel som Välbes forklaring er nok likevel ikke denne krangelen:

  • Russland er påfallende svake i langrenn i forhold til folketall og ressurser.

I russisk langrenn er det så mye penger at de kan holde seg med fire nasjonale treningsgrupper. Under VM var Välbe svært kritisk til den vestlige gruppa ledet av Markus Cramer:

- Cramers gruppe gjorde en tabbe i forberedelsene, sa hun til langrennskanalen Match TV tidlig i mesterskapet og pekte ut Cramer som det svake leddet.

DA håpet hun fortsatt på framgang underveis, men sånn ble det jo egentlig ikke. Selv ga Välbe langrennsgutta sine terningkast seks for resultatene i Oberstdorf, og trillet en firer til jentene. Men ser du historisk på det, er situasjonen en helt annen:

  • Russland stoppet på 1 gull, 3 sølv og 1 bronse. Målt mot Norges fenomenale 9 gull, 5 sølv og 4 bronse var det ren utklassing i konkurransen mellom langrennssportens to største nasjoner.

Sannheten er at russisk langrenn uten det vante dopet, sliter med å få effekt av sportens desidert største rekrutteringsbase og de beste nasjonale økonomiske betingelsene.

Det er derfor Jelena Välbe må lete etter pinlige forklaringer som ikke rimer med virkeligheten.

«HÅNES»: Jelena Välbe var en fremragende skiløper, men de norske langrennsgutta har delte meninger om den russiske skilegendens danseferdigheter. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

RETT etter ski-VM kom den vanlige kritikken mot Norge. Igjen var det astmamedisinering og hint om juks. Det nye var at det ikke slo an blant hjermmepublikummet:

- Hold deg til fakta, sa den respekterte, godt voksne radiokommentatoren Gennady Orlov (76):

- Välbe anklager nordmennene for å ha uante krefter; det betyr doping. Men da trenger vi fakta. Hva er det egentlig hun har av sånt, spurte Orlov på radiokanalen «Echo of Moscow», og svarte selv:

- Kjære utøvere, hun har bare sin egen mening!, påpekte han.

DENNE bitende kritikken kom midt under Välbes krangel med Dimitry Guberniev, og viser at hun er under et begynnende press fra de som ser at supermakten Russland til tross for fenomenale Aleksandr Bolsjunov egentlig underpresterer i skisporet.

Og når den litt triste virkeligheten er sett, vil flere spørre hvorfor.

FORELØPIG er de beste løperne lojale. Bolsjunov selv forsvarte nylig Välbe i knivingen med TV-stjernen Guberniev. Da hadde den nye verdensmesteren akkurat fått nei takk fra Johannes Klæbo på grunn av reisetrøbbel og tidligere avtaler, etter å ha invitert nordmannen til sitt eget bryllup 24.april.

De russiske journalistene spurte derfor om Aleksandr Bolsjunov ville dra den andre veien om han ble invitert av Klæbo til Norge:

- Om jeg vil dra til Klæbos bryllup? Hvorfor ikke? Og om et show med TV-show Guberniev hadde kommet i veien, ville jeg definitivt ha droppet showet. Han elsker jo hype, sa Bolsjunov med et smil.

SELV om Jelena Välbe nå forsikrer at hun har fått en personlig invitasjon til Aleksandr Bolsjunov bryllup, har skikongen en morsommere og langt mer troverdig forklaring enn henne på hvorfor Norge utklasser Russland i langrenn:

- Langrenn er Norges sport nummer en. Det er skiløyper over alt. Jenter og gutter kan gå 300 km i det samme løypenettet. 30 mil!, fortalte en forbløffet Bolsjunov om sportens grep på norsk hverdag.

Han hadde trent på skiparadiset Sjusjøen utenfor Lillehammer, og blitt så imponert at dette norske løypenettet i russisk gjenfortelling muligens var blitt noe mer finmasket enn virkeligheten:

- Fra Oslo kan du lett gå til Sjusjøen. Det er 20 mil, forklarte Bolsjunov russiske lesere, og fortalte om hvordan teknologien drev norsk langrenn framover:

- De har en app der du alltid kan se hvilke spor som er blitt preparert, og hvor løypemaskinen nå kjører. Om morgenene kunne jeg bare legge opp ruta etter maskinen. Løypene er topp og gratis for alle, sa han, og ga russerne innblikk i den fenomenale norske skihverdagen:

- I det samme Sjusjøen går innbyggerne på ski til butikken. Vi ankom, satt skiene opp mot veggen og handlet. Det er normalt, forsikret Bolsjunov, og konkluderte:

- Det er grunnen til at det hele tida er fem norske løpere rundt meg i tetgruppen.

I OVERKANT vakkert beskrevet, men det er jo tilnærmet sant. Den norske hverdagstradisjonen på ski er truet av klimaskifte og dyrt utstyr, men ennå er det mer enn nok bra lokalt sosialt skiarbeid til at Norge holder store Russland unna i sporet.

I hvert fall så lenge de russiske skiaktørene krangler internt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer