VM Skiskyting 2021

Pinlig tap for svindlerne

Nå lønner det seg å være født i et velfungerende demokrati for å vinne medalje i skiskyting. Det forandrer sporten totalt.

IKKE BARE MORSOMT: Russiske skiskyttere kan både være ærlige og levere strålende drill med geværet som i denne videoen. Men bak moroa har det skjult seg mye ukultur. Da hjelper det med et VM der løperne fra demokratier tok 33 av 36 medaljer. Det presser fram endring i Russland, VIDEO: Lie / Særsland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BARE uker før VM i den vakre slovenske skogen Pokljuka rett utenfor eventyrbyen Bled, ble lyset slukket i internasjonal skiskyting. En uavhengig granskingsrapport levnet ingen tvil om at denne sporten i årevis har skjult sine mørke gjerninger:

- Det er bevis for systematisk korrupsjon og uetiske handlinger gjennom et tiår, sto det i rapporten, før den beskrev den tidligere norske sjefen for elendigheten enda mørkere:

- Han hadde ingen respekt for etiske verdier og ingen virkelig interesse for å beskytte sporten for svindel.

Så gikk nyheten om rapporten verden rundt selv om de utpekte synderne, ekspresident Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch, ennå ikke er dømt for noe. Verken i sporten eller i sivilsamfunnet.

Men sporten selv er dømt. Uansett hvordan ansvaret blir fordelt, har det foregått massivt juks i årtier.

Desto bedre at svindlerne tapte i dette verdensmesterskapet.

I INTERNASJONAL idrett går det knapt an å skrive en sluttattest om ærlig vandel direkte etter et mesterskap, men det er noen trekk fra Pokljuka-VM som er interessante.

Det viktigste er at dette ble et vesteuropeisk VM. De tre beste nasjonene var Norge, Frankrike og Sverige, og det siste gullet i kvinneklassen gikk til et hardt prøvet Østerrike som må ha lært noe av alle skandalene sine etter at politiet hsr begynt å fange doperne:

  • Totalt ble det 33 medaljer til landene som geografisk og kulturelt har hørt til Vest-Europa, og bare 3 til det tidligere Sovjetunionen.

Sånt betyr noe i en sport som historisk har vært en kamp mellom autoritære regimer i øst og de tradisjonelle vestlige skinasjonene, og der ekspresident Besseberg er anklaget for i skjul å ha gått de østlige interessenes ærend.

SÆRLIG svenskenes store framgang er et svært godt tegn. Svensk idrett er gjennomgående ren. Skiskytingens flotte utvikling hos naboene de siste åra er kommet etter et strategisk grep med samling i et nasjonalt treningsmiljø i Östersund.

I dette mesterskapet har de vært bedre enn noen gang med 1 gull, 3 sølv og 3 bronse. Det har gitt en boom i hjemmemarkedet der skiskyting nå er kommet opp på høyde med langrenn.

Samtidig har svenskene overtatt ledelsen av det internasjonale forbundet med Olle Dahlin som IBU-president. Det gir håp om at denne endringen blir varig.

Altså at sporten ikke uten videre slipper svindlerne inn igjen.

DENNE endringen ble synlig midt under VM mens russerne presset på for å få justeringer av de sanksjonene som landet konkurrerer under. De ville gå under nasjonsnavnet sitt, men IBU nektet:

  • Mens håndball-VM forleden hadde Russland som vanlig deltaker, har russerne hatt et skuffende mesterskap i Pokljuka under betegnelsen RBU (Russian Biathlon Union).

Retten til flagg og nasjonalhymne forsvant i dommen hos Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) før jul, men den enkelte idrett avgjør flere av betingelsene for at russiske utøvere skal få konkurrere i internasjonale mesterskap.

Her har IBU valgt å være strenge. Russland blir jo fortsatt holdt utenfor de bestemmende organene i skiskyting som straff for langvarig svindel.

straffer russerne mest seg selv. Sporten er kjempepopulær, og presset på å prestere ekstremt. VM har vært en fiasko, og hjemlige medier forlanger oppvask og landslagstrenerens avgang:

- Tilsynelatende måtte vi falle så dypt for å komme ut av det. Nå har vi nådd bunnen, sier den tidligere stjernen Vladimir Drachev som ble presset ut av vervet som president i RBU i fjor etter å ha mislyktes med å normalisere forholdet til resten av skiskytterverdenen.

Det hadde vært fint om en så ivrig skiskytternasjon hadde gjort det godt, men for sporten er alle disse russiske nederlagene et sikkert tegn på en renere idrett. Så befengt har dessverre russisk skiskyting alltid vært.

Det er derfor dette er et pinlig tap for en stormakt som fortsatt nekter å ta et oppgjør med sin egen ukultur. For over tid ødelegger dårlig nasjonal dopkontroll også det sportslige nivået.

KONGEN AV SKISKYTING: Johannes og Tarjei Bø er meriterte skiskyttere, men de må nok fremdeles jobbe litt for å oppnå samme status som kongen av skiskyting, Ole Einar Bjørndalen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

DER russerne før har vunnet på uærlig vis, er de nå sjanseløse. Det synes spesielt blant jentene der doping gjennomgående har mest effekt på resultatlistene, og der russiske kvinnelige skiskyttere en etter en er blitt plukket ut av sporten for juks:

  • Russland har 13 gull i kvinnestafett. I VM ble laget ikke blant de ti beste nasjonene.

Det er oppsiktsvekkende svakt av den vintersportsnasjonen med desidert flest utøvere og ressurser. Sannsynligvis har de ødelagt så mye for seg selv gjennom dopbaserte treningsregimer at de ikke har klart overgangen til strengere kontroll.

EN bedre nyhet enn at juks straffer seg, kan ikke en sport få. Dette mesterskapet ble en gedigen suksess både for VM-dronninga Tiril Eckhoff og hele det norske skiskyttermiljøet der utøvere, trenere og ledere har jobbet riktig i årevis. Det ærlige treningsarbeidet som har fått fram nye stjerner som Sturla Holm Lægreid, Johannes Dale og Ida Lien.

Rett etter at Norge satt igjen med skammen verden rundt for den angivelige korrupsjonsskandalen, står det norske skiskyttermiljøet sportslig sterkere enn noen gang.

Det er imponerende, men det viktigste er at sporten selv står sterkere.

For her tapte virkelig svindlerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer