SLO LANDSMANN: Thibaut Pinot seiret over landsmannen Romain Bardet på kongeetappen av Critérium du Dauphiné. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
SLO LANDSMANN: Thibaut Pinot seiret over landsmannen Romain Bardet på kongeetappen av Critérium du Dauphiné. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)Vis mer

Pinot seiret i fransk duell

Fartsfyllt etappe i Critérium du Dauphiné.

(procycling.no) Etter å ha blitt satt på plass av Chris Froome i går, var det en revansjelysten Alberto Contador som satte ut fra start i La Rochette, til kongeetappen av årets Critérium du Dauphiné, og i sedvanlig stil angrep spanjolen tidlig på etappen.

Etter å ha vært over to mindre stigninger ventet en mektig utfordring i Col de la Madeleine, med 1600 høydemeters klatring. Tidlig inne på stigningen klinket Tinkoff-rytteren til , og fikk sterkt selskap i Joaquim Rodriguez (Katusha) og Fabio Aru (Astana).

Team Sky var ikke tilfreds med å ha de tre oppe i veien og fire kilometer fra toppen ble de hentet inn igjen. Contador ville dog ikke gi seg helt ennå og i håp om å kunne komme seg avgårde over toppen prøvde han seg igjen, men ble nok en gang nøytralisert.

Etter den aggressive kjøringen opp Madeleine skulle en ny, farlig gruppe komme avgårde

Legger press på Froome Thibaut Pinot er først over toppen, mens bak angriper Romain Bardet (AG2R), og får med seg Fabio Aru. De tre samler seg etter hvert og danner en stor gruppe på 19 mann, etterhvert som flere ryttere kommer seg opp.

Inne på den neste stigninge vokste ledelsen til gruppen stadig, og med Romain Bardet 1'34 bak Chris Froome i sammendraget begynte bruddet å bli truende.

Fabio Aru begynte å streve i det bruddet nærmet seg toppen og måtte slippe. Han klarte aldri å hente seg inn igjen, og seilte også gjennom feltet når han ble hentet. Over toppen hadde Bardets gruppe fått over tre minutter.

Fransk duell Inn i den siste klatringen opp til Méribel (12 kilometer à 6.6%) hadde Team Sky begynt å mobilisere noe, og hentet jevnt sekunder. Bardet fikk god hjelp av sine lagkamerater i bruddet, Bakelandts og Gastauer, men med avstanden på vei i feil retning bestemte franskmannen seg for å klinke til. Den eneste som klarte å følge var landsmannen Thibaut Pinot.

Bak tauet Team Sky jevnt og trutt, og med tre kilometer igjen for de to i front var avstanden nede i 1'45, noe mer betryggende for Chris Froome i gult. Med to kilometer igjen tar Bardet igjen ladegrep og fyker forbi Pinot, som må grave dypt for å komme seg opp.

De to fulgte hverandre helt til døren, og inn på oppløpet ledet Romain Bardet an, men i spurten var det Pinot som var sterkest. Etter en jevn duell seilte FDJ-rytteren i fra på de siste meterne og kunne juble etter å ha vunnet den franske duellen.

Porte med tidstap Det var ikke før godt inne på den siste kilometeren det skulle skje noe i Chris Froomes gruppe. Britens lag tauet jevnt og trutt oppover mot målgang i Méribel, men det var Daniel Martin som skulle angripe først. Med 500 meter til mål satte iren avgårde, og bare Froome maktet å følge.

Contador kjempet for å begrense tidstapet litt bak, mens Richie Porte fikk det veldig tungt på de siste par hundre meterne og tapte dyrebar tid foran den avgjørende etappen i morgen. BMC-rytteren tapte nesten 20 sekunder til Dan Martin.

Med dagens imponerende kjøring kjørte Bardet seg opp til en tredjeplass, på samme tid som Richie Porte, 21 sekunder bak Chris Froome. Dan Martin ligger nå på fjerde, bare 30 sekunder bak, mens Alberto Contador følger fem sekunder deretter.

Resultater:
1. Thibaut Pinot (FDJ)
2. Romain Bardet (AG2R)
3. Dan Martin (Etixx-QuickStep)
4. Chris Froome (Team Sky)
5. Louis Meintjes (Lampre-Merida)
6. Alberto Contador (Tinkoff)
7. Adam Yates (Orica-GreenEdge)
8. Diego Rosa (Astana)
9. Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep)
10. Richie Porte (BMC)

Slik gikk det til:
Fem kategoriserte stigninger, fordelt på 141 kilometer, ventet rytterne da de tok fatt på kongeetappen i Criterium du Dauphiné 2016.

Et 20-talls ryttere fikk etablere et brudd tidlig på etappen. Daniel Teklehaimanot (Dimension Data) var først over dagens første kategoriserte klatring, og plukket flere poeng i klatrekonkurransen.

Samme mann var først over Col du Grand Cucheron, etappens andre stigning. Bruddet, som nå bestod av 27 mann, hadde en ledelse på omlag tre minutter.

El Pistolero angriper tidlig
En lengre utforkjøring etterfulgt av et flatt parti ventet nå før lørdagens kanskje største utfordring. Klatringen opp velkjente Col de la Madeleine, og det var her rittet virkelig eksploderte.

Helt i starten av den to mil lange klatringen opp Madeleine, med mer enn 80 kilometer igjen til mål, angrep Alberto Contador (Tinkoff). El Pistolero fikk med seg lagkamerat Jesper Hansen, fjorårets Giro-vinner Fabio Aru (Astana), Joaquim Rodriguez (Katusha), Dayer Quintana (Movistar) og Björn Thurau (Wanty).

De tre mest meritterte rytterne i det nye bruddet, Contador, Aru og Rodriguez, ristet av seg resten og dannet en trio omlag 30 sekunder foran hovedfeltet. Et samlet Sky-lag satt i front for å begrense skadeomfanget til det spanske angrepet. Helt i front hadde bruddet på 27 begynt å slå sprekker, 1:45 foran Contador. Sky fikk betalt for hardarbeidet fire kilometer fra toppen, da bruddforsøket til Tinkoff-rytteren ble kjørt inn av et sterkt redusert hovedfelt.

Duoen prøver igjen
Spanjolen roet seg, men Fabio Aru var ikke ferdig. Italieneren, som vant tredje etappe, angrep igjen og tok opp jakten på bruddet. Romain Bardet prøvde seg og gikk etter.

Kort tid etter bestemte Contador seg for å prøve med nok et angrep. Én kilometer fra toppen av Col de la Madeleine støtet Tinkoff-kapteinen på nytt. Nok en gang sørget Sky for at spanjolen ikke fikk noen luke.

Thibaut Pinot var først over fjellet, 45 sekunder foran Fabio Aru. Froome og resten av favorittene satt i en gruppe på omlag 20 mann litt lenger bak.

Angrepene fortsetter
Over toppen på Col de la Madeleine blir dog Pinot distansert av Louis Vervaeke (Lotto-Soudal) og Mickael Chérel (AG2R). Bak angripes det fra Fabio Aru og Romain Bardet. Serge Pauwels (Dimension Data) kjører også veldig bra, og kommer seg etter hvert opp til Vervake og Cherel. Bardet og Aru former en gruppe med Pinot og Tony Gallopin (Lotto-Soudal).

Vervaeke får problemer, mens det bak har dannet seg en stor gruppe, som jakter på Chérel og Pauwels. Den bestod av: Ben Hermans (BMC), Robert Kiserlovski, Roman Kreuziger (Tinkoff), Thibaut Pinot, Jérémy Roy (FDJ), Laurens De Plus, Tony Martin (Etixx), Luis Leon Sanchez, Fabio Aru (Astana), Jan Bakelants, Romain Bardet, Ben Gastauer (AG2R), Daryl Impey (Orica), Jurgen Van den Broek (Katusha), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), George Bennett (Lotto-Jumbo) og Tsgabu Grmay (Lampre).

Aru i trøbbel
Neste utfordring som ventet var førstekategorien Montée des Frasses (8km à 6.5%), og inn i bakken hadde gruppen opparbeidet seg en brukbar ledelse. Med Bardet 1'34 bak i sammendraget var altså franskmannen virtuelt i ledelsen.

Oppover stigningen fikk Fabio Aru problemer og seilte akterut. Lagkamerat Luis Leon Sanchez slapp seg kjapt ned til italieneren, men de to klarte ikke å mobilisere for å komme seg opp igjen til bruddet.

Over toppen av Montée des Frasses var det igjen Thibaut Pinot som sikret seg full pott uten noe motstand. Over tre minutter senere passerte hovedfeltet, med Alberto Contador og Chris Froome. Med det så Froomes ledelse ut til å være veldig truet, men mellom franskmanenn og den gule trøyen stod en 12 kilometer lang klatring à 6.6% opp til Méribel.

Bardet gir gass
Med ledelsen stadig synkende bestemte Romain Bardet seg for å gjøre det selv med to kilometer igjen. Et solid angrep gjorde at bare Thibaut Pinot satt igjen med AG2R-rytteren. De to sammarbeidet godt oppover, men Bardet prøvde å dolke Pinot i ryggen med to kilometer til mål, etter å ha lurt FDJ-rytteren til å ta en føring.

Ingen av de skulle dog finne på noe mer og til slutt ble det spurt mellom de to franskmennene. Her var det Pinot som var den sterkeste, etter en jevn duell.

Avventende favoritter
I gruppen bak skjedde det lite før den siste kilometeren. Team Sky tauet jevnt og trutt oppover til Méribel, men det var Dan Martin som skulle sparke i gang showet. Han angrep med omtrent 500 meter til mål, og bare Chris Froome kunne følge.

Alberto Contador maktet ikke å følge irens tempo, mens Richie Porte fikk det enda tyngre og tapte verdifull tid til både Chris Froome og Alberto Contador.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.