Pinte seg opp et fjell, og ville ikke snakke om boka i dag

Men kaoset venter Northug.

TØFFE TAK: Her gjennomfører Petter Northug en tøff intervalløkt i Nord-Italia i formiddag. Trønderen og treningskompis Vidar Underbakke (bak) får drikke av pappa John Northug (t.v.). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TØFFE TAK: Her gjennomfører Petter Northug en tøff intervalløkt i Nord-Italia i formiddag. Trønderen og treningskompis Vidar Underbakke (bak) får drikke av pappa John Northug (t.v.). Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

BORMIO (Dagbladet): Bortsett fra et kort innlegg på hjemmesiden sin i går morges og en helfrekk MMS til Dagbladet, har ikke Petter Northug sagt noe som helst om boka «Northug - en familiehistorie» av Sverre M. Nyrønning, som overraskende havnet i hyllene til landets bokhandlere i går.

Boka avslører at 28-åringen hadde en promille på 1,65 da han totalvraket bilen sin i fylla i Trondheim i våres.

Men mens hele Norge leser stadig nye saker om bokas innhold, befinner Petter Northug seg trygt plassert i den såkalte bobla, langt unna nettaviser og norsk TV.

Høydeopphold Stedet er Stelvio-passet på grensen mellom Sveits og Italia, der trønderen er i ferd med å avslutte et flere uker langt høydeopphold i alpene.

Dagbladet var tilstede da Northug og Strindheim-kompisen Vidar Undebakke gjennomførte en tøff intervalløkt på rulleski i formiddag.

De to kjørte seks intervaller av åtte minutter på terskel opp den smale og bratte veien som går fra Bormio på rundt 1300 meters høyde, til Stelvio på nesten 2800 meter.

Vil ikke si noe Både Petter Northug og pappa John Northug, som har vært med på treningsleiren etter at trener Stig Rune Kveen dro hjem tidligere denne uka, hadde på forhånd gjort det klinkende klart at de ikke vil snakke verken om boka, eller noe annet.

Vegard Bitnes, som vanligvis trener russiske Ilja Tjernousov, kjørte hjelpebilen under dagens økt. Han røper at Northug-boka ikke akkurat har vært tema de siste dagene.

- Jeg visste ikke at det skulle komme en bok engang. Ingen hadde sagt det, og jeg er ikke på nettet her nede heller, så jeg hadde ikke fått med meg alt som skjer hjemme. Her snakker vi ikke så mye om privatlivet, sier trønderen Bitnes til Dagbladet.

Vender hjem til sirkus Russiske Tjernousov skulle egentlig vært med på dagens treningsøkt, men han kastet inn håndkleet fordi han følte seg slapp fra morgenen av. Da er ikke intervaller opp en fjellside det som gjør deg til en bedre skiløper.

- Ilja og jeg skal være her i et par uker til, så det er viktig å ikke ta noen sjanser her i høyden, sier trener Bitnes.

HØYDETRENING: Petter Northug (i hvitt) er på vei opp den brutale stigningen fra Bormio til Stelvio sammen med Strindheim-kompis Vidar Underbakke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HØYDETRENING: Petter Northug (i hvitt) er på vei opp den brutale stigningen fra Bormio til Stelvio sammen med Strindheim-kompis Vidar Underbakke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Petter Northug, derimot, skal ikke være i høyden så lenge. 28-åringen vender snuta mot Trøndelag allerede mot slutten av denne uka.

Når han kommer hjem venter et sirkus av de sjeldne på skistjerna. Straffesaken mot ham ble oversendt statsadvokaten mandag denne uka.

Det betyr at påtalen sannsynligvis vil være klar tidlig neste uke. Eksperter sier til Dagbladet at Northug kan vente seg rundt 40 dager i fengsel.

Og som ikke det var nok:

STILLE FØR STORMEN: Petter Northug har trent godt i Italia de siste ukene. Til uka venter et sirkus av de sjeldne hjemme i Norge for skiesset. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STILLE FØR STORMEN: Petter Northug har trent godt i Italia de siste ukene. Til uka venter et sirkus av de sjeldne hjemme i Norge for skiesset. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Samtidig med straffesaken, skal pappa John Northug i møte med Skiforbundet og Coop for å forhandle fram en representasjonsavtale som gir Northug rett til å gå for landslaget kommende sesong.

I potten ligger blant annet deltakelse i ski-VM i Falun i februar.

Det er kanskje ikke så rart om Northug trives i bobla i alpene akkurat nå.