Pipekonsert etter norsk seier

Med kronprins Haakon på tribunen kokte Vegard Høidalen over. Makker Jørre Kjemperud er oppgitt.

(Dagbladet.no): Norge-Puerto Rico 2-1. Vegard Høidalen er kjent for temperamentet sitt på sandvolleyballbanen. I dag morges fikk publikum - inkludert kronprins Haakon og flere andre prominente gjester - se nordmannen på sitt hissigste.

To røde kort og nesten utvisning - som ville gitt Puerto Rico seieren - og en rekke gester mot publikum var en del av showet til Vegard Høidalen i dag.

Tilskuerne besvarte Høidalens gester og provokasjoner med en massiv pipekonsert og jubel når han misset.

Oppgitt Kjemperud

- Det er bra å ha publikum med seg, men ikke så verst å ha dem mot seg heller, sier Høidalen til NTB.

Makkeren Jørre Kjemperud likte ikke oppførselen til lagkameraten i dag.

- Det er helt unødvendig. Det var kranglingen med dommeren som startet det hele, sier han.

Landslagssjefen beklaget

Landslagssjef Tor Inge Askeland satt på ærestribunen sammen med blant andre kronprins Haakon, idrettspresident Karl-Arne Johannessen og IOK-medlem Gerhard Heiberg. Han måtte unnskylde Høidalens oppførsel.

- Jeg sa til de der oppe at dette ikke var en måte vi ville vinne kampen på. Det var ikke noe eksempel til etterfølgelse, sier Askeland til NTB.

Askeland forteller at dette er en del av Høidalens spillestil og et virkemiddel han bruker for å tenne seg selv. Likevel mener han det gikk for langt i dag.

- Vegard fyrer seg selv opp. Dette er et psykologisk spill. Han gjorde det samme under VM i 2003 og spilte bra. Men dette er noe vi kommer til å ta opp, sier landslagssjefen.

Måtte vinne

Etter sjokktapet mot Sverige i åpningskampen lørdag, var bare seier mot Puerto Rico godt nok i dagens kamp for Høidalen og Kjemperud.

Det så stygt ut etter første sett. Puerto Rico (Hernandez/Papaleo) vant settet 21-18.

En forbanna Høidalen markerte sett-tapet med å slå i nettet, og pådro Norge et straffepoeng, slik at Puerto Rico startet med 1-0-ledelse i andre sett.

Ledelsen var oppe i 5-2 før Norge snudde til 6-5. Så førte Norge fram til 16-16, da Høidalen slo ut på Puerto Ricos serve. Puerto Rico ledet 16-18, men Norge hadde marginene på sin side, og vant til slutt 21-19 etter at en dommerfeil ga Norge en ny settball da det så ut til bli 20-20.

- Dommeren ute av trening

I tiebreaket var Norge gode, men settet ble preget av Vegard Høidalens temperament. Han fikk et nytt rødt kort for banning, slik at det ble 8-5 i stedet for 8-4-ledelse.

Høidalen hisset også opp publikum, og ble truet med et tredje røde kort og utvisning av den australske dommeren. Publikum pep mot den temperamentsfulle nordmannen, som ikke dempet gestikuleringen og showet av den grunn.

- Dommeren er ikke skikket til å dømme i OL. Han er ute av form og har ikke dømt på lenge. Begge kortene var latterlige, sier Vegard Høidalen til NTB.

Men det var tydelig at Høidalen ble tent av den opphetede stemningen, og han smashet inn viktige poeng. Til slutt vant Norge siste sett 15-10.

Den andre kampen i gruppa mellom Sverige og Tyskland, som begge vant 2-0 mot henholdsvis Norge og Puerto Rico i sine første kamper, spilles klokka 19.00 i kveld. Høidalen og Kjemperud møter Tyskland i avgjørende kamp onsdag klokka 16.30.

FINE GJESTER:</B> Vegard Høidalen var nær ved å få tre røde kort og bli utvist. På tribunen satt blant andre kronprins Haakon, idrettspresident Karl-Arne Johannessen, IOC- medlem Gerhard Heiberg og toppidrettssjef Jarle Aambø.
TENT:</B> Vegard Høidalen gikk på høygir mot slutten av kampen mot Puerto Rico.
- UTE AV TRENING:</B> Vegard Høidalen var ikke nådig mot den australske dommeren Peter Hreszczuk. - Han er ikke skikket til å dømme OL, mente nordmannen.
SNUDDE KAMPEN:</B> Jørre Kjemperud (nærmest) og makker Vegard Høidalen hadde problemer med Puerto Rico, men vant til slutt 2-1.