SKUFFET: Ole Selnes og Norge fikk til svært lite mot Hviterussland. Tyskland ble garnatert ikke skremt. Foto: Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
SKUFFET: Ole Selnes og Norge fikk til svært lite mot Hviterussland. Tyskland ble garnatert ikke skremt. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Pipekonsert mot Norge etter helsvart kveld: - Trist og sørgelig

Bare 7180 tilskuere (!) møtte opp for å se Norges generalprøve mot Hviterussland. De angret nok på at de kom. Per-Mathias Høgmos menn skuffet stort.

Norge - Hviterussland 0-1 (0-0)

ULLEVAAL (Dagbladet): Veien til fotball-EM i Frankrike stoppet på oppløpet i Ungarn for det norske herrelandslaget. Langspurten så ut til å være perfekt disponert etter triumfene over Bulgaria, Kroatia og Malta, men det endte med en pinlig kollaps på de siste meterne - helt uten en eneste spiss i startoppstillingen.

Nå starter veien mot VM i Russland i 2018, hvor antall europeiske plasser er langt færre og oddsen for å kvalifisere seg langt høyere. Siste test før VM-kvalifiseringen starter hjemme mot Tyskland på Ullevaal på søndag, fant sted på samme arena mot Hviterussland i kveld.

SKUFFENDE PRESTASJON: Per Mathias Høgmo møtte pressen etter hjemmetapet mot Hviterussland. Han forteller at det positive med kampen var å få gjort en gjennomkjøring og få noen svar. Likevel var det lite som gikk etter planen. Video: NTB Scanpix Vis mer

De regjerende verdensmesterne ble garantert ikke skremt av den norske prestasjonen mot nr. 70 på FIFA-rankingen, som kulminerte i en pipekonsert fra de 7180 oppmøtte (ja, tallet er riktig) etter Hviterusslands 1-0-scoring da kampuret viste 56 minutter. En ny pipekonsert kom da tilskuerantallet ble offentliggjort på Ullevaal. Kvelden var helsvart for Per-Mathias Høgmos menn.

- Jeg tror vi ser noe annet på søndag når vi stabler en toppet ellever på banen. Men generalprøven står til stryk. Det har vært en trist og sørgelig forestilling, oppsummerer MAX' fotballekspert Tore Ole Skullerud.

DÅRLIG GENERALPRØVE: Landslagssjef Per Mathias Høgmo har mye å tenke på før Tyskland-kampen på søndag. Foto: Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
DÅRLIG GENERALPRØVE: Landslagssjef Per Mathias Høgmo har mye å tenke på før Tyskland-kampen på søndag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

45 minutters powernap

Intensiteten i spillet og underholdningsverdien sto omtrent i stil med publikummet innledningsvis: Det var omtrent fraværende. Tilskuerantallet på Ullevaal var ikke så langt unna det Lyn som regel hadde da de spilte i Tippeligaen. 7180 oppmøtte er ikke en landskamp verdig.

Riktignok viste Norge tidvis fint kombinasjonsspill anført av den ballglade midtbanen, men sjanser var det få av. Den første nesten-muligheten kom etter en knapp halvtime da Joshua King brukte fart og kraft til å komme seg i god posisjon langs kanten. Innlegget mot Veton Berisha var presist. Rogalendingens avslutning var frekk, men gikk like utenfor.

Faktum var likevel at Hviterussland var vel så farlige i kontringsfasen i motsatt ende av banen. Kampuret viste 38 minutter da Tsiamfei Kalachou fikk drømmetreff fra kort og skrått hold. Ørjan Nyland fikk imidlertid hjelp fra Stefan Strandberg på streken, og Norge slapp så vidt med skrekken.

Kalddusj etter første norske sjanse

SELVTILLIT: Joshua King var et lite lyspunkt på en ellers mørk dag for Norge og viste at selvtilliten fortsatt er høy i måten han utfordret motspillerne på. Foto: Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
SELVTILLIT: Joshua King var et lite lyspunkt på en ellers mørk dag for Norge og viste at selvtilliten fortsatt er høy i måten han utfordret motspillerne på. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ni minutter etter hvilen skapte Norge sin første målsjanse. Jonas Svensson slo en herlig tunnel før han la ballen ganske nøyaktig 45 grader ut til Jo Inge Berget, som banket til på direkten. Andrei Harbunou slang seg så lang han var da han fikk dyttet ballen ut til hjørnespark.

Like etter lå ballen i mål i motsatt ende av banen. Innbytter Siarhei Krivets ble spilt igjennom i rommet mellom stopper og back, før han på elegant vis lobbet ballen over Nyland og i motsatt hjørne. Ullevaal-publikummet svarte med en pipekonsert mot det de fikk servert ute på landslagsarenaen.

De samme tilskuerne svarte imidlertid med varm applaus da formsterke Adama DIomande og stjerneskuddet Martin Samuelsen (19) ble byttet inn like etter. Stortalentet fra Haugesund viste fram noe av sitt register etter 71 minutter da han sendte keeper på prøve med en suser fra 25 meter.

Fem minutter senere fikk Norge en megasjanse. Stefan Johansens frispark ble headet videre av innbytter Alexander Sørloth. Nederland-proffens heading ble reddet. Sørloth fikk en ny sjanse på returen, men skuddet gikk utrolig nok utenfor fra to meters hold.

Nærmere kom ikke Norge. Dermed ble det et pinlig 0-1-tap i generalprøven til VM-kvalifiseringen. På søndag venter regjerende verdensmester Tyskland.

- Dette var pinlig svakt. Det må vi bare innrømme. Vi må opp ti hakk for å ha sjanse mot Tyskland. Det er ikke mye positivt å ta med oss i dag. Dårlig tempo, får ikke til å spille oss ut. Vi må ta opp hansken, sier en tydelig skuffet og irritert Stefan Johansen til Max etter oppgjøret.

Sjefen sjøl, Per-Mathias Høgmo, fulgte opp:

- Lite å skrive hjem om. det her var under pari. Kommer ikke opp på nivået vi ønsker å være. Det var viktige for enkelte å få en oppkjøring. så får vi bruke dagene til Tyskland-kampen godt.