Piper for Armstrong

PARIS/OSLO (Dagbladet): For andre dag på rad pep publikum da Lance Armstrong kom på podiet for å motta den gule ledertrøya. Franske sykkelfans har aldri jublet mindre for en Tour de France-leder.

Stemningen er kjølig overfor mannen de mener var med på å mobbe doping-motstanderen Christophe Bassons ut av rittet.

«Bassons hadde rett,» «Et eksempel å følge» og «Frankrike er med deg,» lyder de klare meldingene som pryder asfalten Tour de France-syklistene suser over. Meldingene er skrevet av et sykkelpublikum som støtter rytteren som ble skviset ut av rittet. Det samme gjør franske aviser.

Ny mistanke

- Dette kaster ny mistanke, skriver Le Monde på lederplass. At Bassons måtte gi opp setter ny fart i alle spekulasjoner om doping.

Christophe Bassons valgte fredag å trekke seg fra årets Tour. Den franske rytteren gikk hardt ut mot doping i sin faste avisspalte og hevdet blant annet at det ikke var mulig å vinne rittet på «vann og cola». Mannen i gult - Lance Armstrong - var blant de mange i miljøet som ba Bassons holde kjeft.

Etter at franskmannen trakk seg, sa Armstrong han var glad franskmannen ga opp. Siden har det vært stille - både fra ryttere og Tour de France-ledelsen.

I juli vil ingen snakke om doping.

- Så naive vi var. Rittet har funnet tilbake til sitt sanne ansikt, skriver avisa Le Monde, mens Le Journal du Dimanche konstaterer at tausheten igjen har senket seg over Tour de France, og at man ikke skal tråkke en familie som er vant til å taushet på tærne.

Dette skulle være forvandlingens Tour. De dopingmistenkte skulle forhindres fra å delta og sykkelsportens troverdighet skulle gjenoppbygges. Nå mener Le Monde årets Tour har vært til ingen nytte.

Liten troverdighet

Ikke minst på grunn av Bassons-affæren. Den eneste i lederposisjon som ikke får stryk i avisene, er lederen i det franske sykkelforbundet, Daniel Bael.

Han beklager sterkt at Bassons måtte trekke seg og sier: - Det er ryttere av en slik støpning vi har behov for. Han har mot til å stå for det han mener.

På gårsdagens etappe kom hovedfeltet i mål over 13 minutter bak vinneren Dimitrij Konijsjev fra Russland.