Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det catalanske valget splitter Spania

Pique møtt med hets og tilrop på landslagssamling

Får støtte av landslagssjefen.

En spansk supporter holder opp en plakat med et klart budskap: "Ut med Pique". Landslagsspilleren har gjort seg upopulær blant enkelte deler av befolkningen på grunn av sin støtte til Catalonia og deres kamp for selvstendighet. REUTERS/Rafael Marchante
En spansk supporter holder opp en plakat med et klart budskap: "Ut med Pique". Landslagsspilleren har gjort seg upopulær blant enkelte deler av befolkningen på grunn av sin støtte til Catalonia og deres kamp for selvstendighet. REUTERS/Rafael Marchante Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka skal det spanske landslaget ut i kvalifiseringskamper mot Albania og Israel, men kampen for et VM-sluttspill har blitt fullstendig overskygget av Catalonias kamp for selvstendighet.

Landsdelen ønsker å løsrive seg fra Spania, og søndag gikk befolkningen til valgurnene for å stemme over avgjørelsen. Valget har blitt kalt grunnlovsstridig av regjeringen i Madrid, og politiet gikk mange stedet til angrep på folk som ville stemme. Totalt ble over 800 mennesker skadet i sammenstøtene.

FC Barcelona er på mange måter synonymt med Catalonia. Gerard Pique er selv fra regionen, men spiller samtidig på det spanske landslaget. Han fikk en langt annet enn hyggelig mottakelse da han møtte til landslagssamling mandag.

UPOPULÆR: Gerard Pique ser opp på supporterne som hetser han. REUTERS/Rafael Marchante
UPOPULÆR: Gerard Pique ser opp på supporterne som hetser han. REUTERS/Rafael Marchante Vis mer

«Ut med Pique»

I motsetning til Norge valgte Spania å ha åpne treninger med full tilgang for fansen.

På tribunene hadde flere hundre supportere møtt opp, og i det Pique gikk ut på treningsfeltet startet tilropene.

«Drittsekk» og «Ut med Pique» var meldingene fra noen av Spanias tilhengere, som i tillegg hadde laget bannere med liknende ordlyd.

Til slutt måtte landslagstreningen avbrytes.

Piques budskap

Pique stemte selv under det Catalanske valget, og oppfordret alle til å gjøre det samme.

- Du kan stemme ja, nei eller blankt. Det viktigste er at du stemmer. I mange år under Franco var det ikke tillatt for folk å stemme. Dette er en rettighet vi må forsvare, var den klare meldingen fra stjernespilleren.

Pique var tydelig preget i et tårefylt intervju etter hendelsene i Catalonia, der politiet grep inn.

LEGENDE: Den tidligere Barcelona-spileren, Xavi, er blant dem som støttet det catalnske valget. AFP PHOTO / KARIM JAAFAR
LEGENDE: Den tidligere Barcelona-spileren, Xavi, er blant dem som støttet det catalnske valget. AFP PHOTO / KARIM JAAFAR Vis mer

Brøt sammen i tårer

- Jeg er og jeg føler meg katalansk. I dag, mer enn noen gang tidligere, er jeg stolt av det katalanske folk. De har oppført seg bra de siste sju årene, og det har ikke vært noen..., sa midtstopperen, før han måtte ta en pause.

- Noen aggressive hendelser, fullførte han.

I det samme intervjuet tilbød midtstopperen å trekke seg fra landslaget om det var ønskelig.

- Jeg tror jeg kan fortsette på det spanske landslaget, for jeg tror at mange mennesker i Spania fordømmer hendelsene i Catalonia og tror på demokratiet. Hvis ikke ville jeg ikke dratt. Hvis treneren eller noen i forbundet mener at jeg er en forstyrrelse, har jeg ingen problem med å forlate landslaget før 2018.

Støtte fra Xavi og Puyol

Flere av de andre katalanske stjernespillerne har også uttrykt sin misnøye med politiets innblanding i valget.

Xavi Hernández var en av de største stjernene i verdensfotballen da han spilte i Barcelona, og klubblegenden var like klar som Pique i sin dom.

- Det som skjer i Catalonia i dag er skamfullt. Det er uakseptabelt at folk ikke får stemme i et demokratisk land. Jeg gir min fulle støtte til folk som på fredelig vis prøver å avgi sin stemme. Visca Calatonia, uttalte han.

Tidligere partner i midtforsvaret, Carles Puyol, slengte seg på med et liknende budskap.

Støtte fra landslagssjefen

Pique har 90 landskamper for Spania og har vunnet både VM og EM for landet.

Han har trener Julen Lopeteguis støtte.

- Gerard har oppført seg eksepsjonelt bra. Jeg ville se hvordan han hadde det og jeg fikk se at han er motivert og entusiastisk. Han har det bra og er gira, og hvis ikke ville han ikke vært med her, sier han i et intervju med Cadena Cope gjengitt av The Telegraph.

Landslagstrenere forsvarer avgjørelsen om å ha åpne treninger.

- Jeg vet at det er en ubehagelig situasjon, men jeg ber om litt fornuft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!