Piraten døde av hjerneblødning

Det vil ta uker å fastslå hvordan sykkelhelten Marco Pantani egentlig døde, men den endelige årsaken er hjerne- og lungeblødning.

PARIS (Dagbladet): Det konstaterer rettsmedisiner Guiseppe Fortuni i sin foreløpige obduksjonsrapport.

- Pantanis hjerte og lunger stoppet etter hjerne- og lunge-ødem, sier Fortuni etter den tre timer lange obduksjonen av «Piratens» lik i går.

- Hjerneblødningen var den endelige dødsårsaken, sier rettsmedisineren til det italienske telegrambyrået Ansa.

Fortuni understreket imidlertid at den fulle forklaringen på hvordan Pantani døde ville ta flere uker. Det gjelder blant annet de kjemiske analysene som er tatt av hvor mye medikamenter Pantani hadde fått i seg.

Narkotika

Rettsmedisineren utelukker vold, men ingen annen dødsårsak. Det gjelder blant annet narkotiske stoffer, selv om Fortuni ikke har funnet noen tegn på det.

Marco Pantani etterlot seg et ni siders «testamente» på det ensomme hotellrommet. Der skrev han blant annet ordet «komplott» flere ganger.

- De ville kun straffe meg, skriblet han, og beklaget at ingen, ikke engang familien, forsto ham. Han skrev også at han var alene, og at han ønsket å «gjøre opp» og komme tilbake i sadelen.

Italiensk presse hevdet i går at han brukte narkotika, særlig kokain, men ifølge politiet ble det ikke funnet spor etter noe narkotika på hotellrommet i Rimini.

Ifølge presten Pierino Gelmini skulle Pantani på avvenningskur til Bolivia 27. februar.

Pantanis foreldre Paolo og Tonina Pantani kom hjem fra ferie i Hellas i går og skal nå ta hånd om sønnens lik. Det forventes tusenvis av tilhengere til begravelsen.

Flere dødsfall

Den franske avisa Libération konstaterte i går at Pantani er den femte toppidrettsutøveren som er død siden 29. desember. Det gjelder to andre syklister: Michael Zanolli og Johan Sermon. Og like før, i desember 2003, døde den spanske syklisten José Maria Jimenez av hjertestans, på en psykiatrisk klinikk.

POPULÆR: Sykkelhelten Marco Pantini fra sin glanstid, omgitt av journalister. Flere tusen mennesker er ventet til hans begravelse.