Piratene gir opp gullskatten

Paul Cayard skulle lede «Pirates of the Caribbean» til gull og ære. Nå gir han opp.

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): - Det er lite trolig at noen andre enn skipper Mike Sanderson og «ABN Amro One» kommer til å vinne årets Volvo Ocean Race. Vi må konsentrere oss om å kjempe om andreplassen sammenlagt, sier Paul Cayard til Dagbladet.no.

Cayards Disney-finansierte «Black Pearl» ligger på en utsatt tredjeplass foran starten på femteetappen i Volvo Ocean Race.

Trangt i toppen

Femte etappe starter klokka 18.10 norsk tid søndag kveld, og da venter 5000 nautiske mil frem til Baltimore, dit båtene er ventet i mål 17. eller 18. april.

«Pirates of the Caribbean» ligger bare fem poeng bak «ABN Amro Two», men har samtidig bare et halvt poengs ledelse på spanske «Movistar», som er sultne på pallplassen til Cayard.

Heller ingen av de andre skipperne tror at «ABN Amro One» kommer til å miste sin komfortable ledelse. Men skipper Mike Sanderson vil ikke ta noen seier på forskudd.

- Alt kan skje på de neste fem etappene. Det kan fort bli oss som blir rammet av de uhellene som de andre har vært utsatt for, og da kan mye skje.

Tidligere Volvo Ocean Race-skipper Gunnar «Gurra» Kranz tror imidlertid ikke at Sanderson kommer til å seile defensivt på de neste etappene.

SKUFFET: Paul Cayard håpet at «Pirates of the Caribbean» skulle være i teten i Volvo Ocean Race. Men nå ser gullplassen ut til å være okkupert for godt. Foto: ODD ROAR LANGE/DAGBLADET.NO
SKUFFET: Paul Cayard håpet at «Pirates of the Caribbean» skulle være i teten i Volvo Ocean Race. Men nå ser gullplassen ut til å være okkupert for godt. Foto: ODD ROAR LANGE/DAGBLADET.NO Vis mer

Testet båten

- Nei, det tror jeg ikke. Alle vet hvor fort det går an å miste en komfortabel ledelse i både ishockey og fotball hvis man skal trygge seieren og legge seg bakpå. Og det er ikke mye forskjellig i seiling.

- Hva vil dere gjøre annerleders på etappen til Baltimore, Paul Cayard?

- Kanskje blir det ikke så mye annerledes. Men vi må gjøre det bedre enn vi har gjort det til nå. Båten gikk store skader på de første to etappene, men dette er reparert og båten forsterket. Vi har en mye bedre båt nå enn da vi startet fra Spania i november i fjor.

- Men det bare en sisteplass i havneseilasen sist lørdag?

- Da vi oppdaget at vi ikke kunne slå «ABN Amro One», fant vi like godt ut at vi fikk mest presseomtale ved å bli sist i mål. Da regnet vi med at Disney-konsernet var fornøyd, ler Paul Cayard og rister på hodet.

Mens de andre båtene lå i havn i går, dro Piratene ut på sjøen utfor Copacabana-stranda for å gjøre de siste testene med seilene sine. I dag er det siste finpuss før morgendagens startskudd.

- Nei, vi må satse på at vi har brukt opp uflakskvoten, og at det vil gå mye bedre på de fem etappene og tre havneseilasene som gjenstår.

Volvo Ocean Race avsluttes i Göteborg 17. juni.

Stillingen sammenlagt før femte etappe:

1. «ABN Amro One», Mike Sanderson (NZL) 52,5 p

2. «ABN Amro Two», Sebastien Josse (FRA) 36,5 p

3. «Pirates of the Caribbean», Paul Cayard (USA) 31,5 p

4. «Movistar», Bouwe Bekking (NED) 31,0 p

5. «Brasil 1», Torben Grael (BRA) 28,5 p

6. «Ericsson Racing Team», John Kostecki (USA) 23,5 p

7. «Brunel»-teamet har brutt for å reparere båten. Restart i New York med 0 poeng.

SATSER PÅ ANDREPLASSEN SAMMENLAGT: Paul Cayard, kaptein på «Pirates of the Caribbean».
FØRSTE- OG ANDREPLASSEN?: «ABN Amro One» (t.v.) og «Pirates of the Caribbean».