Piratene snappet sølvskatten

Sølvskatten endte i piratenes hender i Volvo Ocean Race.

GØTEBORG (Dagbladet.no): Pirates of the Caribbean fant sølvskatten i Gøteborg. Og dermed var det ringreven Paul Cayard som fikk den nest beste plassen i årets Volvo Ocean Race som ble avsluttet i Gøteborg i ettermiddag.

Etter en svært dårlig start på sisteetappen fra Rotterdam torsdag, der Brasil1 tok ledelsen og hadde hånda på sølvmedaljene, seilte «Black Pearl» stadig raskere mot Skagen.

Og i løpet av det siste døgnet tok piratene tilbake 2. plassen fra Brasil1, som fikk låne den noen timer men som måtte se at amerikanerne fikk sølvet. Selv endte de på tredjeplass.

Svensk fiasko

Svenskene, med Ericsson Racing Team, og bare én svenske ombord, skulle reise kjerringa etter en begredelig innsats jorda rundt.

Men Sverige mislyktes på hjemmebane og endte på nest siste plass på finaleetappen etter en grov feilvurdering utenfor kysten av Tyskland. Båten satset på sterk havbris og ville seile «utaskjærs». Der fant de ingen god vind.

Og dermed var det «ABN Amro Two», som tok en andreplass bak Piratene i spurtetappen til Gøteborg, som sikret seg svenskenes høyt ønskede fjerdeplass. Rett foran øynene på over 200 000 tilskuere på den svenske vestkysten.

Piratene gjorde en kjempejobb de siste timene til Gøteborg og tok igjen 10 nautiske mil på «ABN Amro Two». Piratene kom til slut fire minutt før «ABN Amro Two» i mål.

SEILFEST I SVERIGE: Pirates of Caribbean avsluttet Volvo Ocean Race sterkt og kapret andreplassen i Gøteborgs skjærgård. Nå starter forberedelsene til neste Volvo Ocean Race om to år. Foto: Volvo Ocean Race
SEILFEST I SVERIGE: Pirates of Caribbean avsluttet Volvo Ocean Race sterkt og kapret andreplassen i Gøteborgs skjærgård. Nå starter forberedelsene til neste Volvo Ocean Race om to år. Foto: Volvo Ocean Race Vis mer

Søndag får skipper Mike Sanderson og hans menn på nederlandske «ABN Amro One» sitt trofe for sammenlagtseieren i Volvo Ocean Race. Seiren var klar allerede i Portsmouth for tre uker siden.

Og dermed avsluttet regattaens soleklart beste båt ved å seile rolig og trygt inn til sisteplass på etappen.

Nytt race om to år

Volvo har allerede bestemt seg for å arrangere et nytt Ocean Race i båtklassen VO70. Starten går i november 2008 og målganger sommeren 2009. Dermed er den fire år gamle syklusen mellom hvert race redusert til tre år.

Det er foreløpig ikke klart hvilke havner som skal besøkes, men det er allerede bestemt at den nye ruta jorda rundt skal innom både Midt-Østen, India og Vestkysten av USA. Både Japan og Kina står også på den planlagte.

Årsaken er behovet for fornyelse og det sterkt voksende bilmarkedet i disse delene av verden. Det betyr trolig at det neppe blir stopover både i Australia og New Zealand. Og i allefall ikke fire stopp i Europa, som nå.

- Hvilke havner som blir med blir klart om noen få dager, sier Volvo Ocean Races administrerende direktør, Glenn Bourke.

To av syndikatene er allerede klare for neste jorda-rundt-regatta. Ericsson og ABN Amro Bank skal ha gitt regattaledelsen beskjed om at de vil være med videre.

BEST I KLASSEN: ABN Amro One var best i det meste i Volvo Ocean Race og vant klart sammenlagt.