Pirlo spares og Balotelli tvilsom mot Danmark

Dansk seier vil svekke Norges syltynne VM-håp.

SLIPPER TROLIG DISSE: Mario Balotelli har skadetrøbbel, mens Andrea Pirlo starter på benken mot Danmark i morgen. Det er dårlig nytt for alle som fortsatt klamrer seg til de bittesmå norske VM-mulighetene. Foto: Silvia Izquierdo, AP / NTB Scanpix
SLIPPER TROLIG DISSE: Mario Balotelli har skadetrøbbel, mens Andrea Pirlo starter på benken mot Danmark i morgen. Det er dårlig nytt for alle som fortsatt klamrer seg til de bittesmå norske VM-mulighetene. Foto: Silvia Izquierdo, AP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Italia-trener Cesare Prandelli kunngjorde på kveldens pressekonferanse at Andrea Pirlo ikke starter mot Danmark i København i morgen kveld, melder DR.dk.

Han fortalte også at Mario Balotelli er 2-3 dager unna kampform på grunn av skade.

Italienerne er allerede VM-klare, og kan bruke de to siste kampene til å teste nye konstellasjoner og spare småskadde stjerner. Prandelli sier de tar kampen alvorlig på grunn av respekt for turneringen og rankingpoeng, men det gjør sjelden underverker for motivasjonen at man allerede er kvalifisert.

Et svekket Italia som ikke trenger poeng er gode nyheter for danskenes VM-håp. Men det gjør ikke akkurat Norges mikroskopiske VM-sjanser større.

Det bittelille håpet Med seier mot Slovenia i morgen og Island på tirsdag, blir Norge nummer to i gruppe E. Det er ikke nødvendigvis nok for å få spille playoff. Det er nemlig bare åtte av ni gruppetoere som får den ekstra sjansen til å kvalifisere seg.

Om Norge skal unngå å bli niende beste toer, er det trolig toeren i gruppe B som må passeres. I øyeblikket har Bulgaria og Danmark henholdsvis to og ett poeng mer enn Norge.

Danmark skal i tillegg til morgendagens kamp mot Italia, spille hjemme mot gruppas bunnlag Malta på tirsdag. Der er det trolig liten hjelp å få for Høgmos menn.

Men det er ikke bare Danmark som må avgi poeng. Bulgaria ligger i øyeblikket på andreplass i gruppa. De har igjen bortekamp mot Armenia og hjemmekamp mot Tsjekkia. Begge disse lagene ligger tre poeng bak Danmark, og kan fortsatt teoretisk bli nummer to i gruppa.

Men la oss konsentrere oss om Bulgaria. Norge må altså ta igjen minst to poeng på bulgarerne. Det vil si at de må spille én uavgjort.

Målforskjell kan avgjøre En utfordring når man skal rangere gruppetoerne er også at resultatene mot sistelaget i gruppa fjernes. Dette fordi det kun er fem lag i den ene gruppa.

Både Norge, Danmark og Bulgaria vil mest sannsynlig miste seks poeng mot bunnlaget i sin gruppe. Det vil også påvirke målforskjellen til lagene forskjellig. Norge mister fire plussmål mot Kypros (2-0 hjemme og 3-1 borte).

Bulgaria mister sju plussmål fra kampene mot Malta (2-1 borte og 6-0 hjemme).

Danmark mister ett plussmål fra borteoppgjøret mot Malta (2-1-seier), og får ikke med plussmålene de eventuelt noterer mot Malta på tirsdag i utregning av toer-tabellen.

Bulgaria har dermed scoret like mange som de har sluppet inn i kampene mot resten av lagene i gruppa (målforskjell på 5-5). Danmark står med to minusmål uten Malta-kampene (7-9), mens Norge uten Kypros-resultatene har fire minusmål (5-9).

De norske sjansene er altså forsvinnende små uansett om Pirlo og Balotelli opptrer i Parken eller ikke i morgen. Men vi får ta med oss alle små lyspunkter.

Den andre muligheten Det finnes et annet drømmescenario sett med norske øyne: At Kypros vinner sine to siste kamper mens Albania taper sine to siste. Da kan Albania havne sist i gruppa - om målforskjellen ender i Kypros' favør.

Det vil være meget gunstig for Norge, som da bare vil miste det ene poenget de har tatt på to kamper mot Albania - i stedet for seks mot Kypros - før en rangering av toerlag.

Men det betyr altså blant annet at Kypros må vinne borte mot et Island som er på god vei mot VM-playoff. Det skal sies at Kypros eneste seier på åtte kamper så langt i turneringen kom hjemme mot nettopp islendingene. Dessuten klarte de uavgjort mot Sveits.

At Albania taper hjemme mot Sveits i morgen, er slett ikke utenkelig. Sveitserne kan sikre VM-plassen med tre poeng i Tirana.

• Alle tabellene hos Fifa
• Mer om kvalifiseringen og «toertabellen» før de to siste rundene hos Wikipedia