Stian Berg

- Pisser på klassisk langrenn

Langrennsløper Stian Berg (27) jukset med vilje og ble disket fordi han vil endre reglene i klassisk langrenn. Det har skapt reaksjoner blant flere.

PROTEST: Stian Berg fra Hamar Skiklubb er ikke fornøyd med reglene, og valgte å protestere under lørdagens 15-kilometer på Beitostølen. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I lørdagens 15 kilometer klassisk på Beitostølen ble langrennsløperen Stian Berg disket da han kom i mål. Årsaken var at han staket seg gjennom de stakefrie sonene i løypa.

Berg valgte å bryte reglene med vilje fordi han er motstander av regelverket i klassisk langrenn. Han sa til Dagbladet etter rennet at de stakefrie sonene er et stort hinder for langrennsutviklingen.

Stuntet til Berg har fått skapt flere reaksjoner. I TV 2-programmet «Petter & Petter» - med Petter Skinstad og Petter Northug - holdt ikke Skinstad tilbake på hva han mente om oppførselen til Berg.

- Han dreit seg loddrett ut i mine øyne da han valgte å stake seg gjennom hele klassiskrennet. Bryter da reglene om at du må gå diagonal i diagonalsoner. Og pisser egentlig på klassisk langrenn. Ironisk nok en stilart han lever av, sier Skinstad.

PROTESTERTE: Stian Berg valgte å bryte reglene for å protestere mot stakefrie soner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROTESTERTE: Stian Berg valgte å bryte reglene for å protestere mot stakefrie soner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ingen tvil

Northug er enig i at det Berg gjorde ikke er greit.

- Vi så jo utøvere her som gikk på blanke ski. Som faktisk respekterte reglene. Kanskje må det innføres rødt kort og rett ut hvis man gjør sånt som dette i en stakesone, sier Northug.

- Det er ingen tvil, reglene bør være soleklare. Ut i løypa bør det være dommere med røde og gule kort som gir Stian Berg og andre tullebukker rødt kort på direkten. Ut av løypa. Takk for deg. Sånn skal vi ikke ha i klassisk langrenn, avslutter Skinstad.

Etter rennet la Berg ut en lang tekst på Instagram der han forklarer hvorfor han er imot stakefrie soner og hvorfor han valgte å bryte reglene.

«Man kan si at det var en slags protest, men også et valg i å prøve å gjøre en forskjell. Ikke bare for å lage kvalme, være en «idiot», «dust», «tullbukk», «tosk», «juksemaker» osv., men for å ta opp igjen diskusjonen hvorvidt stakefrie soner er veien å gå for utviklingen av klassisk langrenn», skriver Berg.

Han fortsetter videre seinere i innlegget:

«Men jeg skulle ønske jeg også kunne deltatt i noen allroundrenn i klassisk hvor jeg kunne spilt på mine styrker som skiløper uten å få DSQ bak navnet mitt på resultatlista og få hat for det. Sånt skaper ikke utvikling og idrettsglede i mine øyne! Og her ønsker jeg at folk skal tenke seg litt om før de smeller av gårde kommentarer og meldinger.»

STAKER: Stig Berg, (t.h.) staker seg gjennom løypa på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STAKER: Stig Berg, (t.h.) staker seg gjennom løypa på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Mye positivt

I kommentarfeltet er det flere som hyller stuntet og er enig i budskapet til Berg. To av de som har kommet med tilbakemeldinger, er de profilerte idrettsutøverne John Arne Riise og Øystein «Pølsa» Pettersen.

- Rå mann! Heier på deg sjef, skriver Riise i en kommentar til innlegget.

Pettersen understreker at han ikke hyller stuntet til Berg fordi han prinsipielt er imot juks i konkurranser, men skriver at han er enig i budskapet.

- Klassisk langrenn, etter mitt syn, er tjent med det ekstra spenningsmomentet hvis noen velger å pigge eller ikke (…) Det som jeg blir mest irritert over er likevel argumentet om at det er kjedelig å se på. Utvikling føles alltid uvant ut, fordi det er noe nytt og annerledes enn de vi er vant til, skriver Pettersen.

Se innlegget til Berg her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer