TILTALT: Oscar Pistorius risikerer livstid i fengsel om han blir funnet skyldig i overlagt drap. Foto: REUTERS/Themba Hadebe/NTB Scanpix
TILTALT: Oscar Pistorius risikerer livstid i fengsel om han blir funnet skyldig i overlagt drap. Foto: REUTERS/Themba Hadebe/NTB ScanpixVis mer

Pistorius-advokat til frontalangrep på første vitne i rettssaken

Hevder pistolskudd kan ha vært balltre.

(Dagbladet) I dag startet rettssaken mot friidrettsutøveren Oscar Pistorius, ofte kalt «Blade Runner», fordi han løper på proteser.

Sør-Afrikaneren er først og fremst tiltalt for overlagt drap, men også for besittelse av ulovlig ammunisjon, samt å ha avfyrt et våpen på offentlig område ved to anledninger - begge før den mye omtalte natta hvor kjæresten Reeva Steenkamp ble skutt og drept.

Den første dagen i rettssaken har dreid seg om vitnemålet til Michelle Burger. Hun og ektemannen bor 177 meter unna huset Oscar Pistorius delte med Reeva Steenkamp fram til han drepte henne natt til 14. februar i fjor.

- Ekstremt traumatisk Fru Burger er det første av 107 vitner som skal gi sine vitnemål de neste snaue tre ukene. Hun forklarte i dag i detalj hva hun hørte den skjebnesvangre drapsnatta.

Ikke overraskende var Pistorius' forsvarsadvokat Barry Roux ekstremt opptatt av å så tvil om både hva hun mener å ha hørt, om hun husker riktig og om hun og ektemannen kan ha påvirket hverandres vitnemål.

Blant annet prøvde advokat Roux å vise at fru Burger kanskje bare hørte én stemme skrike, men hun er overbevist om at hun hørte to ulike stemmer fordi de var så forskjellige. Roux mente at hun kan ha hørt bare Pistorius, og at 27-åringens stemme kan ha liknet på en kvinnes fordi han var redd.

- Det var en ekstremt traumatisk situasjon for meg, sier Burger om redselshylene hun hørte drapsnatta.

Tolketrøbbel Roux malte og malte i et forsøk på å få Burger til å si noe som ikke passet inn med det hun mener å ha husket, men hun holdt seg fattet og svarte klart og tydelig på spørsmålene hun fikk.

Advokaten prøvde også å tilbakevise at hun kan ha hørt så mange pistolskudd, ved å vise at det like gjerne kan ha vært da Pistorius slo inn badedøra med et cricket-balltre.

- Jeg er helt sikker på at det var pistolskudd jeg hørte, repliserte Burger.

Burger ønsket i utgangspunktet å forklare seg på afrikaans, men ettersom hun ikke var fornøyd med tolken, gikk hun over til å forklare seg på engelsk, noe som sannsynligvis gjorde vitneutsagnet hennes hakket skarpere.

• Rettssaken fortsetter halv ni i morgen tidlig norsk tid.