SEKS ÅRS FENGSEL: Oscar Pistorius ble dømt til seks års fengsel for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp. I desember 2015 omgjorde høyesterett den opprinnelige straffen fra uaktsomt drap til forsettelig drap. Video: NTB Scanpix Vis mer

Pistorius dømt til seks års fengsel

Fikk straffeutmålingen i dag.

(Dagbladet): I dag falt dommen i saken mot friidrettsprofilen Oscar Pistorius (29) som i desember ble dømt skyldig i forsettlig drap på kjæresten Reeva Steenkamp.

Det ble klart at Pistorius får seks år i fengsel.

Det var dommer Thokozile Masipa som leste opp straffeutmålingen. Det ble tatt hensyn til at drapet skjedde under formildende omstendigheter.

CBS-journalist Debora Patta sier at avdødes familie er overrasket over dommen.

«Reevas familie ser sjokkerte ut etter at Oscar Pistorius bare fikk seks års fengsel for å drepe henne», skriver hun på Twitter.

Hun legger til at eksperter sier at Pistorius kan bli prøveløslatt for god oppførsel etter å ha sonet en tredjedel av dommen.

Kilder hevdet allerede før dommen ble avsagt at Pistorius ville få en straff som var mye mindre enn aktoratets påstand om 15 år. Det ble begrunnet med at han allerede hadde sonet deler av den opprinnelige dommen og at nedsatt funksjonsevne ville være formildende.

- Mord er alltid alvorlig, selv om den tiltalte trodde det var en innbruddstyv, uttalte Masipa blant annet.

- Det ble brukt våpen og resultatet er ødeleggende, sa hun.

Stirret ut i lufta

Dommeren tok blant annet opp Pistorius' mentale helse og forholdet Pistorius hadde til avdøde. Hun fortalte at det ikke var noe bevis for at Reeva Steenkamp var i et voldelig forhold.

Oscar Pistorius stirret for det meste tomt ut i lufta eller ned på gulvet da dommeren leste opp straffeutmålingen, som hun brukte rundt en time på. Da selve dommen ble lest opp kom det ingen reaksjon fra ham. Etterpå ga han ifølge Sky Sports sin gråtende søster en klem før han forlot lokalet.

Det er siste kapittel i den lange rettsstriden, men det er likevel ikke slutten på sagaen ettersom Pistorius og påtalemyndighetene kan anke dommen. Ifølge nyhetsbyrået Reuters kommer ikke Pistorius til å anke.

Det er nå sannsynlig at Pistorius vil returnere til fengselet Kgosi Mampuru II i den administrative hovedstaden Pretoria. Der vil han være separert fra de øvrige fangene.

Skyldig i forsettlig drap

Pistorius ble prøveløslatt i august 2015 etter å ha sonet rundt et år i fengsel for uaktsomt drap etter en sju måneder lang rettssak. Opprinnelig skulle resten av dommen på fem år sones i husarrest i onkelens hus i Pretoria, hvor han har oppholdt seg siden oktober i fjor.

Det hevdes at tiden han allerede har tilbrakt i fengsel ikke teller i den nye straffeutmålingen, men dette er ikke bekreftet.

Han ble først løslatt for god oppførsel. Fanger i Sør-Afrika kan løslates etter å ha sonet en sjettedel av den opprinnelige dommen. Men i desember i fjor kjente høyesterett i Sør-Afrika Pistorius skyldig i forsettlig drap etter at den første dommen ble anket. Det var en klar skjerpelse av dommen han fikk ved forrige rettsbehandling.

Paralympics-stjernen har siden vært løslatt mot kausjon i påvente av straffeutmålingen fra sørafrikansk høyesterett.

Hevder han er uskyldig

Pistorius har hele tida hevdet han trodde en innbruddstyv var på badet, før han avfyrte fire skudd mot døra til baderommet tidlig på Valentines-dagen. Tre skudd traff og drepte Steenkamp: ett i hodet, ett i armen og ett i hofta. Påtalemyndighetene mener å sin side at Pistorius skjøt for å drepe.

Hele saken har skapt en stor debatt i landet, som har opplevd flere episoder med voldelig kriminalitet mot kvinner.

Mannen med kallenavnet «Blade Runner» risikerte minst 15 års fengsel for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp på valentinsdagen i 2013. Det er den vanlige minimumsstraffen for drap i Sør-Afrika, og det aktor ba om.

Sårbar og skremt

Både aktoratet og forsvarerne i saken holdt sine prosedyrer for drøyt tre uker siden. Da ble Pistorius framstilt som et sårbart, skremt og gråtende offer i retten, da han viste seg uten beinprotesene - noe som vakte oppsikt i internasjonale medier. Seansen ble beskrevet som ydmykende for den tidligere paralympics-stjernen.

UTEN PROTESER: Den drapsdømte friidrettsprofilen Oscar Pistorius (29) tok av seg protesene i retten i Pretoria i Sør-Afrika. Seansen beskrives som ydmykende for den tidligere paralympics-stjernen. Video: Reuters Vis mer

Hele seansen var et ledd i forsvaret til sørafrikaneren. Det var nemlig forvarer Barry Roux som ba Pistorius om å gå gjennom rettslokalene på stumpene. Dette for å vise hvor vanskelig det ville vært for 29-åringen å forsvare seg mot en innbruddstyv, ifølge Reuters.

«Kroppen hans skalv. Så fjernet Pistorius protesene og sto på stumpene i fem minutter, mens han tørket tårer fra ansiktet med et lommetørkle», skriver nyhetsbyrået.

Aktoratet mener på sin side at Pistorius ikke viser noe anger etter den tragiske episoden, og at han bare «syns synd på seg selv».

- Det er lett å se at vi har med to forskjellige personer å gjøre (med og uten proteser journ.anm.). Å ignorere dette vil være urettferdig, men det er bare én faktor og andre faktorer må også tas i betraktning, sa dommer Masipa i dag.

Barry Steenkamp, avdødes far, har vanskelig for å tilgi Pistorius.

- Det har ødelagt oss, jeg endte opp med å få slag. Jeg vil ikke at noen i denne verden skal oppleve det samme. Han må betale for sin forbrytelse, sier Barry Steenkamp ifølge Reuters.

Pistorius amputerte begge beina som barn og vant seinere seks gullmedaljer i sprint i Paralympics. Han ble verdensberømt da han klarte å konkurrere på lik linje med verdensstjerner under London-OL i 2012.

Les også: Her kaster Oscar protesene og svikter seg selv.