DØMT FOR DRAP: Oscar Pistorius. Foto: AP Photo/Themba Hadebe
DØMT FOR DRAP: Oscar Pistorius. Foto: AP Photo/Themba HadebeVis mer

Oscar Pistorius' dom økes

Pistorius' drapsdom økes fra seks til 13 år i fengsel

Skjøt og drepte kjæresten i 2013.

(Dagbladet): Oscar Pistorius ble dømt for å skyte og drepe kjæresten Reeva Steenkamp gjennom baderomsdøra i februar 2013. I 2016 ble han dømt til seks år i fengsel.

Fredag kom beskjeden om at drapsdommen økes fra seks år til 13 år og fem måneder for «Blade Runner».

Det er sørafrikansk Høyesterett som har kommet fram til den beslutningen.

Idrettsstjerne

Pistorius har innrømmet at han skjøt kjæresten, men har hele tiden hevdet at han trodde det var en innbruddstyv som befant seg på badet.

Pistorius var en av Sør-Afrikas aller største idrettsstjerner og drapssaken fikk enorm oppmerksomhet verden over.

30 år gamle Pistorius har amputert begge beina og vunnet seks gullmedaljer i sprint i Paralympics. Han fikk kallenavnet «Blade Runner» på grunn av skinnene han bruker i stedet for sine amputerte bein.

Han ble verdensberømt da han klarte å konkurrere på lik linje med verdensstjerner under London-OL i 2012. Etter pågripelsen i 2013 ble han tiltalt for overlagt drap, og deretter dømt for uaktsomt drap etter en sju måneder lang rettssak.

Mente straffen var mild

I 2016 ble han dømt til seks års fengsel. Dommen er nå altså økt til 13 år og fem måneder etter å ha vært oppe i Høyesterett.

Påtalemyndigheten i Sør-Afrika krevde nemlig at straffen skulle bli strengere. I november forsøkte de å overbevise landets øverste ankedomstol om at Pistorius-straffen må skjerpes.

Påtalemyndigheten mente at straffen på seks år var «sjokkerende mild».

- Dette var et brutalt drap på en uskyldig kvinne som ikke hadde noe sted å gjemme seg. Det var et kaldblodig drap, sa statsadvokat Andrea Johnson under høringen i domstolen i Bloemfontein.