Pistorius får sin straff for drapet på kjæresten

Den sørafrikanske idrettsstjernen Oscar Pistorius vender i dag tilbake til rettssalen for å få sin dom.

FÅR DOMMEN:  Oscar Pistorius risikerer opptil 15 år i fengsel, men kan også ende opp med å gå fri. Foto: AP Photo/Siphiwe Sibeko
FÅR DOMMEN: Oscar Pistorius risikerer opptil 15 år i fengsel, men kan også ende opp med å gå fri. Foto: AP Photo/Siphiwe SibekoVis mer

Den 27 år gamle sørafrikaneren risikerer opptil 15 år i fengsel, men han kan også ende opp med å forlate rettslokalene som en fri mann.
Rettsmøtet om straffeutmålingen for drapet på Reeva Steenkamp starter mandag, men den kan komme til å vare i flere dager.

En dom for forsettlig eller overlagt drap ville ha medført en fengselsdom, men i Sør-Afrika er den nedre strafferammen for uaktsomt drap samfunnstjeneste.

Dommer Thokozile Masipa kan velge å dømme ham til betinget fengsel, fotlenkesoning hjemme, samfunnstjeneste eller bøtelegge ham - eventuelt til en kombinasjon av flere av disse straffealternativene, skriver BBC.

- Slik jeg ser det, er det mest sannsynlig at han blir idømt samfunnsstraff, sier professor Llewellyn Curlewis ved South African Law Society til den britiske avisa The Mirror.

Avisen South Africa Times' forside siterte i helgen eksperter under overskriften «Oscar kommer ikke til å havne i fengsel», skriver NTB.

Dommer Thokozile Masipa mener påtalemyndigheten ikke har klart å bevise at Pistorius hadde til hensikt å drepe da han skjøt Steenkamp med fire skudd gjennom toalettdøren natt til 14. februar i fjor.

Den funksjonshemmede idrettsstjernen, kjent som «Blade Runner», ble i september dermed frifunnet for de mest alvorlige tiltalepunktene om overlagt og forsettlig drap.

Pistorius har tilstått drapet på kjæresten, men har hele tiden hevdet at han trodde det var en innbruddstyv han skjøt gjennom døren, og at han handlet i selvforsvar.