SEKS VÅPEN:  I tillegg til i alle fall et håndvåpen og en rifle som han hadde fra før, ønsket Oscar Pistorius å bestille hele seks nye skytevåpen. Foto: AFP PHOTO / Siphiwe Sibeko / NTB Scanpix
SEKS VÅPEN: I tillegg til i alle fall et håndvåpen og en rifle som han hadde fra før, ønsket Oscar Pistorius å bestille hele seks nye skytevåpen. Foto: AFP PHOTO / Siphiwe Sibeko / NTB ScanpixVis mer

Pistorius hadde bestilt skytevåpen for 30 000 kroner før drapet

Bestillingen kansellert etter drapet på Reeva Steenkamp.

(Dagbladet): Oscar Pistorius' forhold til skytevåpen var tema i retten i Pretoria i dag.

Før drapet på Reeva Steenkamp på valentinsdagen i fjor eide «Blade Runner» blant annet et håndvåpen og en rifle.

Bildene av de er blitt vist fram under rettssaken - der man kunne se hvordan riflen sto bak døra på parets soverom.

Håndvåpenet ble funnet tildekket av blod på badet etter at Steenkamp var skutt med fire skudd gjennom baderomsdøra.

Bestillte seks våpen I dag vitnet skytetreneren hans, Sean Patrick Rens, som også har rett til å skrive ut våpenlisenser.

De to møttes første gang i mai 2012, via en felles venn. Siden den gang har Rens møtt den tiltalte 10 til 12 ganger. Blant annet hjalp Rens Oscar Pistorius med å skaffe seg en Smith & Wesson 500 revolver, før han bestilte mer.

Vitnet fortalte at Oscar Pistorius hadde liggende inne en bestilling på hele seks skytevåpen på det tidspunktet da Reeva Steenkamp ble skutt og drept. Våpnene kostet «Blade Runner» 30 000 kroner.

Blant våpnene som paralympieren hadde bestilt var det blant annet et automatvåpen og en pumpehagle.

- Mottok noen gang den tiltalte disse våpnene, spurte aktor Sean Patrick Rens i retten.

- Nei, ingen av de. Denne bestillingen ble kansellert etter drapet, svarte Rens.

Påtalemyndighetene mener Pistorius drepte kjæresten med overlegg etter at de hadde kranglet i huset hans på valentinsdagen i fjor.

Rens fortalte også i retten om en gang Pistorius fortalte om at han hadde bevæpnet seg da han trodde at vaskemaskinen som gikk var en innbruddstyv.

Måtte gjennom våpentest Pistorius har innrømmet at han skjøt og drepte kjæresten, men hevder det ikke var overlagt drap - men at han trodde det var en innbruddstyv som hadde låst seg inn på toalettet.

Om Oscar Pistorius dømmes for overlagt drap, risikerer han livstid i fengsel.

I retten i dag var de opptatt av å bevise at Oscar Pistorius var klar over når man, ifølge sørafrikansk lov våpenlov, har lov å skyte.

Det ble lest opp dokumenter som viser en våpentest «Blade Runner» måtte svare på for å kunne legge inn bestillingen på seks våpen.

Der svarte Pistorius «nei» på spørsmål om det er lov å skyte mot innbrudstyver som tar seg over gjerdet rundt ditt eget hus, bryter seg inn i huset og stjeler lydanlegget.

På det siste spørsmålet svarte den tiltalte «ja».

«- Det er ikke noe sikkerhetsgjerde mellom deg og innbruddstyvene. De snur seg rundt og begge er bevæpnet, en med kniv og en annen med skytevåpen. Når de beveger seg mot, kan du da skyte fordi du frykter for ditt eget liv?»

Rettssaken fortsetter i morgen.