NEKTER SKYLD: Oscar Pistorius (t.h.) fikk støtte av faren (i hvitt) under dagens rettsmøte. Han nekter for drapet på kjæresten. Foto: Antoine de Ras / AFP / NTB Scanpix
NEKTER SKYLD: Oscar Pistorius (t.h.) fikk støtte av faren (i hvitt) under dagens rettsmøte. Han nekter for drapet på kjæresten. Foto: Antoine de Ras / AFP / NTB ScanpixVis mer

Pistorius nekter for anklagene om drap

Og kondolerer til den drepte kjærestens familie.

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det klart at Oscar Pistorius (26) er siktet for overlagt drap på kjæresten Reeva Steenkamp (29).

Friidrettsstjernen gråt ukontrollert under rettsmøtet, og skal ifølge flere medier ha virket forvirret da han ankom rettssalen.

Den sørafrikanske avisa Beeld skrev i dag at Steenkamp ble truffet av fire skudd, og at hun ble skutt gjennom baderomsdøren. Opplysningen er ikke bekreftet av politiet.

De meldte også at politiet og sikkerhetsvakter ved eiendommen mottok klager på husbråk et par timer før skuddene falt.

Aktoratet mener å kunne bevise at Pistorius planla å drepe sin 29 år gamle kjæreste.

Takket for støtten
I rettssalen snakket verken Pistorius eller noen fra familien, men et par timer etter fengslingsmøtet ble det gitt ut en uttalelse på vegne av familien.

- Først, og viktigst av alt, så er tankene våre med familien og vennene til Reeva Steenkamp. Oscar var i retten i dag, der han ble formelt siktet for å ha drept henne. Anklagen avvises på det sterkeste. Nå må rettssystemet få anledning til å gjennomføre etterforskingen og samle bevis. Oscar vil gjerne sende sine kondolanser til Reevas familie. Han takker også for støtten, men som sagt er våre tanker og bønner med offerets familie. Uansett hva omstendighetene var, så er dette en forferdelig tragedie, heter det i uttalelsen ifølge nyhetsbyrået AP.

I pressemeldingen står det også at «Oscar har vært en inspirasjon for mennesker over hele verden».

Pistorius er den første utøveren som har deltatt i et OL etter en dobbel amputasjon. Han kjempet en hard kamp for å få løpe med funksjonsfriske.

26-åringen har også vunnet seks gull i Paralympics.

Dersom Pistorius blir dømt for overlagt, drap risikerer han å måtte tilbringe resten av livet i fengsel.

Under fengslingsmøtet i dag ble det klart at retten først skal ta stilling til om Pistorius skal løslates mot kausjon tirsdag.

Aktoratet har sagt at de vil motsette seg at det skjer.

Ber om boikott
Saken har vakt enorm oppmerksomhet over hele verden, og dekker forsider i så å si alle aviser.

Den engelske tabloiden The Sun har fått voldsom kritikk for sin svært spekulative forside. De bruker et bilde av Steenkamp, som var modell, i bikini over hele siden.

Journalisten Suzann Moore skrev på Twitter at avisa var som «blodigler over et lik», og at de hadde sunket til et nytt lavmål.

- En kvinne har blitt drept. Jeg håper på en masseboikott, sier hun.