Pistorius' nye goder får Reevas familie til å rase

- Husker ikke hva han har gjort.

DREPT: Oscar Pistorius skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp i februar 2013. Nå reagerer Steenkamp-familien på at Pistorius får forbedret forholdene i fengselet i Pretoria, Sør-Afrika. Foto: AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS
DREPT: Oscar Pistorius skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp i februar 2013. Nå reagerer Steenkamp-familien på at Pistorius får forbedret forholdene i fengselet i Pretoria, Sør-Afrika. Foto: AFP PHOTO / WALDO SWIEGERSVis mer

(Dagbladet): Den drapsdømte, tidligere idrettsprofilen Oscar Pistorius (28) har sonet drøyt fire måneder av straffen på fem år.

Nå skriver den sørafrikanske avisa Times at forholdene til Pistorius i fengselet «Kgosi Mampuru II» i Pretoria er kraftig forbedret.

• Pistorius kan ha fysisk samvær med besøkende.

• Han får ha radio på cellen.

• Han kan bære smykker eller klokker.

• Han har muligheten til 24 telefonsamtaler i løpet av et år, mot seks tidligere.

- Idealfange Pistorius ble i fjor dømt for uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp (29) og Steenkamps familie reagerer sterkt på drapsmannens nye goder.

- Tydeligvis har kriminalomsorgen kort hukommelse og husker ikke hva han har gjort. Hvis de bevilger disse godene må de se på ham som en idealfange, sier Mike Steenkamp, onkelen til avdøde Reeva, til Times.

Pistorius' talsperson Annalise Burgess bekrefter at den tidligere OL-utøveren er en såkalt «kategori A-fange». Og ifølge Daily Mail har Pistorius holdt en lav profil i løpet av sine første måneder i fengsel.

- Den nye statusen hans betyr at han kan få mer besøk. Det er mange i familien som ønsker å se ham, sier et familiemedlem til Daily Mail.

OL OG VM: Oscar Pistorius har konkurrert med beinproteser, men likevel konkurrert i OL og VM. Foto: AP Photo/Matt Dunham
OL OG VM: Oscar Pistorius har konkurrert med beinproteser, men likevel konkurrert i OL og VM. Foto: AP Photo/Matt Dunham Vis mer

Tidligere har en glassvegg skilt 28-åringen og hans besøkende. Den blir nå fjernet.

Pistorius - som skal være en ivrig samler av eksklusive klokker - får nå tillatelse til å bruke disse eller andre smykker. Han får derimot ikke ha eventuelle ringer i øre eller nese.

Drapsmannen får nå også 150 sørafrikanske rand, mot 100 tidligere, som kan benyttes i fengselsbutikken. Det tilsvarer i underkant av 100 kroner som kan brukes på sjokolade, brus eller andre goder.

Trusler Før fengselsoppholdet fryktet Pistorius for sin egen sikkerhet innenfor murene.

REAGERER: Mike Steenkamp, onkelen til avdøde Reeva Steenkamp. Foto: AP Photo/Schalk van Zuydam
REAGERER: Mike Steenkamp, onkelen til avdøde Reeva Steenkamp. Foto: AP Photo/Schalk van Zuydam Vis mer

I oktober i fjor hevdet Pistorius' forsvarsadvokat, Barry Roux, at det hadde kommet trusler fra innsiden av fengselet før soningen hadde startet.

De skulle ha kommet fra en gjengleder på innsiden.

Khalil Subjee, bare kalt for «Generalen», er overhodet for fengselsgjengen «26s», og sa ifølge sørafrikanske Citizen at Pistorius ikke kan forvente seg noen form for særbehandling.

SONER: Her i Kgosi Mampuru-fengselet i Pretoria sitter Pistorius fengslet for drap. Foto: AFP PHOTO/STEFAN HEUNIS
SONER: Her i Kgosi Mampuru-fengselet i Pretoria sitter Pistorius fengslet for drap. Foto: AFP PHOTO/STEFAN HEUNIS Vis mer

- Om noen tror at det går an å komme hit og leve som en konge, kommer den personen til å bli «plukket ned». Om han tror han kan komme hit og kjøpe sin vei inn med datamaskiner og mobiltelefoner, må han vite at det aldri kommer til å skje så lenge jeg er her, sa Khalil Subjee.

Bekymret Advokat Roux uttrykte uro over dette under forhandlingene om soningsforholdene.

- Denne gangsteren som kaller seg for «Generalen» har sittet i fengselet de siste 33 årene, og er leder for den fryktede fengselsgjengen «26s». Fra en telefon i fengselet lover han Pistorius et helvete, og sa at hans formue ikke kunne kjøpe ham noen luksus, sa Roux.

Foreløpig tyder derimot alt på at Pistorius' opphold i «Kgosi Mampuru II» i Pretoria har gått uten den store dramatikken.

Pistorius - også kalt «Blade runner» - er mest kjent for å være verdens raskeste mann uten bein. Han har amputert begge bein, men har vunnet seks gull i løping i Paralympics med proteser. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.