NY VURDERING: Oscar Pistorius skulle egentlig prøveløslates fredag. Nå opplyser justisdepartementet i Sør-Afrika om en ny vurdering. Pistorius er dømt for drap på kjæresten Reeva Steenkamp. Foto:EPA/FRENNIE SHIVAMBU
NY VURDERING: Oscar Pistorius skulle egentlig prøveløslates fredag. Nå opplyser justisdepartementet i Sør-Afrika om en ny vurdering. Pistorius er dømt for drap på kjæresten Reeva Steenkamp. Foto:EPA/FRENNIE SHIVAMBUVis mer

Pistorius skulle egentlig prøveløslates fredag. Så kom den nye beskjeden

Reevas familie reagerte sterkt.

(Dagbladet): Oscar Pistorius (28) var ventet å bli prøveløslatt fra fengsel fredag, ti måneder etter at han ble dømt for å ha skutt og drept kjæresten Reeva Steenskamp.

Nå varsler det sørafrikanske justisdepartementet at prøveløslatelsen er satt på vent. Det melder nyhetsbyrået AP i ettermiddag.

- Løslatelsen gjennomgås på nytt fordi det kan ha blitt godkjent for tidlig å flytte ham til husarrest, sier talsmann Mthunzi Mhaga.

Justisminister Michael Masutha opplyser også til BBC at det vil bli gjort en ny vurdering.

Sterke reaksjoner Pistorius skulle i utgangspunktet flyttes til husarrest i luksusboligen til onkelen Arnold allerede førstkommende fredag - 21. august.

Det vekket sterke reaksjoner hos den avdøde kjærestens familie:

- Å være innesperret i ti måneder for å ha tatt et liv, er rett og slett ikke nok. Vi frykter at dette ikke vil sende et riktig signal og bidra til den avskrekkingen det burde, uttaler foreldrene June og Barry Steenkamp.

HAR SONET 10 MÅNEDER: Oscar Pistorius er dømt til fem års fengsel for å ha skutt og drept kjæresten. Han har nå sittet 10 måneder bak murene i Pretoria. Foto: AP Photo/Themba Hadebe,
HAR SONET 10 MÅNEDER: Oscar Pistorius er dømt til fem års fengsel for å ha skutt og drept kjæresten. Han har nå sittet 10 måneder bak murene i Pretoria. Foto: AP Photo/Themba Hadebe, Vis mer

- Vi sliter fortsatt med å komme til hektene etter tapet av vår elskede datter. Tapet føles ekstra ille nå etter at hun skulle fylt 32 år 19. august, uttaler familien.

Prøveløslatelsen var i henhold til reglementet satt av den sørafrikanske kriminalomsorgen.

I november er det ventet at saken mot Pistorius kommer opp på nytt i Sør-Afrikas høyesterett, etter at påtalemyndigheten i Sør-Afrika anket drapsdommen.

Pistorius er dømt til fem års fengsel for uaktsomt drap på modellkjæresten Reeva Steenkamp 14. februar 2013. Påtalemyndigheten vil ha 28-åringen dømt for forsettlig drap, og ankesaken skal altså behandles i sørafrikansk høyesterett i november. Strafferammen for forsettlig drap er 25 års fengsel i Sør-Afrika, meldte NTB nylig.

- Goder Den tidligere friidrettsprofilen har sittet fengslet i Pretoria i Sør-Afrika de siste månedene. Tidligere i år skrev den sørafrikanske avisa Times at forholdene i fengselet «Kgosi Mampuru II» er kraftig forbedret.

• Pistorius kan ha fysisk samvær med besøkende.

• Han får ha radio på cellen.

• Han kan bære smykker eller klokker.

• Han har muligheten til 24 telefonsamtaler i løpet av et år, mot seks tidligere.

Reagerer Flere medfanger skal ha reagert kraftig på Pistorius goder.

Aavisa Daily Sun fikk tak i en overvåkingsvideo som viste Pistorius og cellekamerat Radovan Krejci (sitter inne for tortur, drapsforsøk og kidnapping) spille fotball i fengselsområdet.

De var ikledd sivile klær.

- Han behandles som en kongelig, er avisas dom.

Medfanger mente Pistorius fengselsopphold var mer som en ferie - ikke en straff. De innsatte raser mot forskjellsbehandlingen:

UTEN BEIN: Oscar Pistorius er kjent som verdens raskeste mann uten bein. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus
UTEN BEIN: Oscar Pistorius er kjent som verdens raskeste mann uten bein. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus Vis mer

- Jeg skulle ønske vi alle kunne bli behandlet likt. Jeg kan ikke forstå lovene i dette landet. De favoriserer enkelte. Vi er alle i fengsel og må behandles på samme måte. Hudfargen din skal ikke være en billett til et bedre opphold, sa en kilde til Daily Sun.

Ungkarsbolig En annen fange følger opp til avisa Australian:

- Cellen er som en ungkarsbolig - og han vet ikke hvordan det egentlig er å være i et fengsel.

Rettsvesenet i Sør Afrika tilbakeviser påstandene om forskjellsbehandling, men bekrefter at at Pistorius har flere goder:

- Vi det at det er ansatte i fengselet som kommer med feilaktig informasjon til mediene om Pistorius og cellekameraten, sier en ansatt til Daily Sun.