Pistorius tiltales for overlagt drap

Brast i gråt da dommeren snakket.

• Saken oppdateres fortløpende.

(Dagbladet): Friidrettsstjernen Oscar Pistorius (26) var tilbake i retten i den sørafrikanske byen Pretoria i dag, etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble skutt og drept natt til torsdag i forrige uke.

Etter rundt 3,5 timer i rettslokalet uttale dommer Desmond Nair at Pistorius blir tiltalt for overlagt drap, ifølge The Guardian.

Umiddelbart brast Pistorius ut i gråt.

DRAP: Oscar Pistorius er siktet for drap på kjæresten Reeva Steenkamp. Foto:  EPA/FRENNIE SHIVAMBU
DRAP: Oscar Pistorius er siktet for drap på kjæresten Reeva Steenkamp. Foto: EPA/FRENNIE SHIVAMBU Vis mer

Idrettsprofilen risikerer livstid i fengsel.

- Utmattet
Møtet i retten startet klokka åtte norsk tid, og skal gå over to dager. Med seg hadde Pistorius blant annet broren og faren.

Pistorius ankom retten i en mørk dress, skjorte og slips - og ble spurt av dommer Desmond Nair om han følte seg bra.

- Yes, sir, svarte Pistorius.

Ifølge britiske The Guardians utsendte ved rettssalen, så Pistorius utmattet og emosjonell ut.

- Fire skudd
Aktor Gerrie Nel startet med å si at Pistorius «skjøt en uskyldig og ubevæpnet kvinne», og fortalte videre at Steenkamp ble skutt gjennem en baderomsdør. Fire skudd skal ha blitt avfyrt. Tre av disse gjennom døra.

ANKOM RETTEN: Oscar Pistorius ankom retten tirsdag morgen. Foto: AP Photo/ Waldo Swiegers
ANKOM RETTEN: Oscar Pistorius ankom retten tirsdag morgen. Foto: AP Photo/ Waldo Swiegers Vis mer

Aktoratet påsto videre at Pistorius slo seg gjennom døra. Pistorius har tidligere avvist påstandene om overlagt drap, og hevdet han trodde det var en innbruddstyv i huset.

Nel forklarte videre at selv om Pistorius hevdet han trodde han skjøt en tyv, vil han bli siktet for overlagt drap.

- Hvorfor skulle en innbruddstyv låse seg inn på badet? spurte aktor.

Pistorius var også i retten fredag i forrige uke, der han brøt sammen i tårer. Underveis i dagens høring spurte aktor om Pistorius fikk med seg alt som ble sagt.

- Ja, ja, svarte Pistorius.

Preget stjerne
Pistorius' forsvarer Barry Roux bekreftet også at Pistorius skjøt gjennom baderomsdøra, men la fram eksempler på at det finnes fedre som har skutt sine barn gjennom døra, fordi de har trodd det var en innbruddstyv.

Også i dag var det en tydelig preget Pistorius som satt i retten. Ifølge flere medier på stedet, brøt han ut i tårer hver gang navnet til Steenkamp ble nevnt.

Aktoratet hevdet videre at Pistorius (26) skal ha satt på seg beinprotesene, gått sju meter og drept kjæresten. Tre skudd traff og drepte Steenkamp. Badet der Steenkamp skal ha blitt skudd, var et rom på 1,4 x 1,4 meter. Ifølge aktor ble skuddene avfyrt klokka tre lokal tid natt til torsdag. Paret hadde vært kjærester siden november i fjor, ifølge NTB.