UTEN PROTESER: Den drapsdømte friidrettsprofilen Oscar Pistorius (29) tok av seg protesene i retten i Pretoria i Sør-Afrika. Seansen beskrives som ydmykende for den tidligere paralympics-stjernen. Video: Reuters Vis mer

Pistorius tok av seg protesene i retten: «Blade Runner ydmyket»

Under straffeutmåling.

(Dagbladet): Den drapsdømte friidrettsprofilen Oscar Pistorius (29) var tilbake i retten for å få straffeutmåling i Pretoria i Sør-Afrika i dag. Den endelige beskjeden får 29-åringen 6. juli.

Mannen med kallenavnet «Blade Runner» risikerer minst 15 års fengsel for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp på valentinsdagen i 2013. Kallenavnet har han fått fordi han var verdens raskeste mann uten bein - og konkurrerte med beinproteser.

I rettssalen i dag viste Pistorius seg uten beinprotesene - noe som vekker oppsikt hos internasjonale tabloidaviser.

TV-sendt

Seansen i retten blir beskrevet som ydmykende for den tidligere paralympics-stjernen. Det skriver både Daily Express og Daily Mail.

- Pistorius så ydmyket ut da han ble bedt om å fjerne protesene under den tv-sendte høringen, skriver avisene, som begge vinkler artikkelene fra retten på nettopp dette og med «Blade Runner ydmyket» i tittelen.

Å fjerne beinprotesene er et ledd i forsvaret til sørafrikaneren.

TÅRER: Oscar Pistorius. Foto: AP Photo/Alon Skuy, Pool via AP
TÅRER: Oscar Pistorius. Foto: AP Photo/Alon Skuy, Pool via AP Vis mer
TOK AV PROTESER: Oscar Pistorius i retten. Foto: EPA/SIPHIWE SIBEKO/POOL
TOK AV PROTESER: Oscar Pistorius i retten. Foto: EPA/SIPHIWE SIBEKO/POOL Vis mer

Det var nemlig forvarer Barry Roux som ba Pistorius om å gå gjennom rettslokalene på stumpene. Dette for å vise hvor vanskelig det ville vært for 29-åringen å forsvare seg mot en innbruddstyv, ifølge Reuters. Nyhetsbyrået skildrer seansen slik:

«Kroppen hans skalv. Så fjernet Pistorius protesene og sto på stumpene i fem minutter, mens han tørket tårer fra ansiktet med et lommetørkle», skriver Reuters.

Tyv-teori

Forsvarer Roux fortalte:

- Han er sårbar på grunn av funksjonshemmingen, sa Roux i retten.

Pistorius har nemlig hele tida hevdet han trodde en innbruddstyv var på badet, før han avfyrte fire skudd. Tre skudd traff og drepte Steenkamp: ett i hodet, ett i armen og ett i hofta.

Aktor ber om at Pistorius straffes med 15 års fengsel for drapet på kjæresten Både aktoratet og forsvaret i saken holdt sine prosedyrer i dag. Mens forsvarsadvokaten framstilte ham som en sårbar og skremt handikappet mann som skjøt i panikk, mener påtalemyndigheten at Pistorius bevisst skjøt for å drepe., skriver NTB.

15 års fengsel er den vanlige minimumsstraffen for drap i Sør-Afrika.

- Vi ber om at 15 års fengsel blir ilagt som et minimum, sa aktor Gerrie Nel i retten.

I desember i fjor kjente høyesterett i Sør-Afrika Pistorius skyldig i forsettlig drap og straffeutmålingen i saken er utsatt til perioden 13. til 17. juni.

Pistorius amputerte begge beina som barn og vant seinere seks gullmedaljer i sprint i Paralympics. Han ble verdensberømt da han klarte å konkurrere på lik linje med verdensstjerner under London-OL i 2012.