Pistorius tvunget til å se på bilde av Reevas hode etter skytingen

«Blade Runner» brøt sammen og forlot rettssalen.

(Dagbladet): Oscar Pistorius fortsatte sin forklaring for tredje dag på rad i retten i Pretoria, Sør-Afrika.

Etter at Pistorius' forsvarer Barry Roux var ferdig med sin utspørring, ventet kryssforhøret fra statsadvokat Gerrie Nel - også kalt «Pit Bull».

Og han kjørte «Blade Runner» hardt fra starten av.

- Du sier du gjorde en feil? Du drepte en person. Det er hva du gjorde. Du skjøt og drepte Reeva, åpnet aktor kryssforhøret med.

- Si: "Jeg skjøt og drepte Reeva Steenkamp", krevde Nel. 

- Ja, det gjorde jeg, repliserte Pistorius med en svært spak stemme.

Trente på vannmelon Statsadvokatenfikk ikke lagt fram mange spørsmål før retten måtte ta en pause, for å diskutere om en video av Oscar Pistorius fra noen måneder før drapet kunne vises i retten.

Videoen, som ble kjent før rettssaken startet i begynnelsen av mars, viser den tiltalte på skytebanen - hvor han øver med det samme våpenet som Reeva Steenkamp ble drept med.

Statsadvokatens begrunnelse for å vise videoen, som den etter hvert ble, var følgende utsagn fra Pistorius i videoen etter at han har skutt i stykker en vannmelon:

- Det er ikke like mykt som hjernemasse, men faen, det stopper en zombie, kan man høre Pistorius si i videoen fra skytevideoen.

Viste bilde av Reeva Etter at videoen var vist, fikk retten sitt største sjokk for dagen - da et bilde av Reeva Steenkamps hode etter å ha blitt skutt av Oscar Pistorius ble vist fram. Bildet ble ikke forhåndsvarslet - og ga store reaksjoner blant familie og venner i salen.

- Jeg skal vise deg noe, mr. Pistorius. Skuddene hadde samme effekt som på vannmelonen - med kula som gikk inn i hodet hennes, sa statsadvokaten og henvendte seg til den tiltalte.

- Jeg var der den kvelden, sier Pistorius da bildet dukket opp på tv-skjermene i retten, og mente at han dermed ikke trengte å se bildet av den avdøde.

- Ta en titt. Jeg vet at du ikke ønsker, fordi du ikke vil ta ansvaret, men det er på tide at du ser på det (bildet). Ta ansvar for det du har gjort, mr. Pistorius, fortsatte statsadvokat Gerrie Nel.

- Jeg har tatt ansvar, ved at jeg har ventet og ikke har villet leve livet mitt før jeg har vitnet og fått fortalt min historie for første gang - i respekt for Reeva og meg selv. Jeg har tatt ansvar, men jeg vil ikke se på et bilde som gjør at jeg plages med det jeg så og følte den kvelden, repliserte en tydelig stresset Pistorius.

- Da jeg plukket opp Reeva den natten, så berørte mine fingre hodet hennes. Jeg trenger ikke å se på et bilde, jeg var der.

Pistorius brøt sammen Etter dette brøt Oscar Pistorius sammen, og ble ført ut av rettsalen av sin psykiater. Deretter måtte retten ta en pause, før saken kunne fortsette.

Tidligere i dag forklarte han om øyeblikkene etter at han hadde skutt kjæresten gjennom toalettdøra, og hva han foretok seg før politiet kom til stedet.

- Jeg flyttet vekta hennes over på skulderen min. Jeg hadde hodet hennes over min venstre skulder, og kjente hvordan blodet rant nedover kroppen min, forklarte Pistorius.

I retten fortalte han om hvordan han fant Steenkamp halveis liggende over doen, og hvordan han fikk dratt henne ut på baderomsgulvet - og deretter båret henne ned i førsteetasjen med protesene på.

Retten har nå tatt lunsjpause.

KJØRER HARDT:  Statsadvokat Gerrie Nel kjører Oscar Pistorius hardt. Advokaten går også under kallenavnet «Pit Bull». Foto: AP Photo / Siphiwe Sibeko / NTB Scanpix
KJØRER HARDT: Statsadvokat Gerrie Nel kjører Oscar Pistorius hardt. Advokaten går også under kallenavnet «Pit Bull». Foto: AP Photo / Siphiwe Sibeko / NTB Scanpix Vis mer