Planla å spille for dagens motstander: - Det kom som et sjokk på dem

Bjørn Helge Riise avslører hvordan forholdet mellom han og John Arne Riise er i den private sfære. I dag spiller de mot klubben de opprinnelig skulle gjenforenes i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag kommer Trond Fredriksens AaFK på besøk til Åråsen i håp om å ta en etterlengtet seier mot Lillestrøm.

Da møter AaFK-kaptein Bjørn Helge Riise gamle lagkompiser i klubben han spilte hele ni sesonger for, før han vendte hjem til Ålesund i sommer.

- Det blir litt spesielt, men først og fremst kjekt å møte gamle kjente og spille fotball mot dem. Lillestrøm har betydd mye for meg etter ni sesonger der. Det var der jeg spilte meg inn på landslaget. Det er som et andre hjem for meg, forteller Riise til Dagbladet.

- Jeg tekster fortsatt mye med mange av LSK-spillerne. Jeg har mange gode venner der: Frode Kippe, Erling Knudtzon, ja, egentlig hele troppen av de jeg spilte med. Jeg har en god tone med Lillestrøm nå, i hvert fall fra min side. Hvilken mottakelse jeg får, aner jeg imidlertid ikke, sier han.

Han stortrivdes på Åråsen, men valgte å dra tilbake til AaFK på grunn av et ønske om at han, kona og barna kunne være nærmere familie og venner i Ålesund.

Overgangen gikk smertefritt, selv om den kom svært overraskende på mange, inkludert storebror John Arne Riise. Brødreparet hadde opprinnelig planer om å spille sammen for dagens motstander, Lillestrøm.

John Arne var flere ganger på Åråsen og så sin lillebror i aksjon. LSKs sportslige leder Torgeir Bjarmann ønsket den tidligere Liverpool-spilleren velkommen, og alt lå til rette for brødregjenforing i Lillestrøm.

- Jeg styrer ikke den fyren en dritt Forrige sommer snudde imidlertid alt på hodet da Bjørn Helge signerte for AaFK mot alle odds, og stridsøksa mellom Riise-familien og AaFK ble begravd.

- Det kom som et sjokk på Lillestrøm og for de aller fleste da det gikk så raskt. Men da jeg fikk forklart at det var av familiære årsaker, viste alle stor forståelse. Det var ikke noe kontroversielt valg. Jeg gikk ikke akkurat til Vålerenga. Det hadde jeg aldri gjort. Det kan du sitere meg på, sier lillebror Riise og smiler lurt.

Lillebrors valg fikk også konsekvenser for John Arnes framtid. Han hadde sett for seg å dra til Åråsen den dagen han kom hjem igjen til Norge.

- Det var et par tilfeller hvor John Arne vurderte å returnere til Norge da jeg var i Lillestrøm, og da var LSK alternativet for ham. Vi har lenge hatt et ønske om å spille sammen igjen, og da var førstevalget til John Arne å komme til den klubben jeg var i den dagen han returnerte til Norge.

- Så du har styrt John Arnes klubbvalg?

- Vet du hva? Jeg styrer ikke den fyren en dritt. Det er umulig, sier Bjørn Helge og ler.

Konkurrerer om alt I stedet svelget John Arne sine kameler da han ble venner igjen med AaFK og signerte for gamleklubben. Nå er tonen meget god på Color Line Stadion, selv om 35-åringen fikk mye negativ oppmerksomhet nasjonalt etter utbruddet på søndag.

LILLESTRØM: Det var her på Åråsen at Bjørn Helge og John Arne Riise hadde planlagt å gjenforenes på fotballbanen - som Lillestrøm-spillere. I dag spiller de mot LSK på denne arenaen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
LILLESTRØM: Det var her på Åråsen at Bjørn Helge og John Arne Riise hadde planlagt å gjenforenes på fotballbanen - som Lillestrøm-spillere. I dag spiller de mot LSK på denne arenaen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Det er et resultat av et intens konkurranseinstinkt som kjennetegner begge Riise-brødrene.

- Vi er verdens beste venner, men også verdens argeste konkurrenter. Vi konkurrerer om alt, enten det er Play Station eller papirkasting i søppelbøtta. Vi pusher hverandre og er like dårlige tapere begge to, forteller Bjørn Helge.

John Arne formidlet det samme i et intervju med Dagbladet tidligere i måneden.

- Bjørn Helge og jeg har et fantastisk godt forhold. Han er min beste venn etter kona, og vi har pushet hverandre hele veien. Det er en drøm å få spille sammen med ham igjen. Vi er ekstreme konkurransemennesker begge to, sa storebror Riise.

- Skal aldri være enige Brødrene Riise spilte sammen på AaFKs sentrale midtbane både mot Rosenborg og Viking. Ikke alle mener det er en god løsning for duoen.

- Det er en ny og uvant posisjon for begge, spesielt for John Arne. Mange mener at det er feil bruk av ham, men slik vil det alltid være når han har spilt venstreback hele livet. Vi har en hinsides god venstreback i Mikkel Kirkeskov, som gir oss et luksusproblem.

- John Arne gjør det bra som sentral midtbanespiller. Han er fotballsmart og har en god venstrefot. Han har vist den mye fram på trening denne uka. Den er like god som før den, advarer lillebror.

Det relasjonelle samarbeidet beskrives slik:

- Ifølge John Arne spiller han, mens jeg løper. Jeg mener det er motsatt. Vi skal aldri være enige om noe. Men vi er flinke til å variere og bytte på. Nå må vi jobbe med å få samarbeidet til å bli enda bedre. Vi er litt ulike typer. Jeg er litt kvikkere og er mer en terrier, mens han er sterkere og har en veldig god venstrefot.

Det har blitt hevdet at Riise-brødrene tar for mye fokus i AaFK. Selv avviser Bjørn Helge at de tar for mye plass i spillegruppa.

- I garderoben er ikke John Arne og jeg noe verre enn de andre. Hele troppen bidrar. Den verste er kanskje Fredrik Carlsen. Han er en slu rev som liker å lage litt faenskap. Det er godt å ha ham tilbake fra skade. Han er fantastisk viktig for oss, både på og utenfor banen, skryter AaFK-kapteinen.

- Hinsides temperament Begge brødrene er kjent for et ekstremt konkurranseinstinkt og temperament.

- Både John Arne og jeg har et hinsides temperament, men det er mulig jeg er litt flinkere til å tenke meg om iblant. Samtidig har jeg gjort mine brølere jeg også og lært av det. Det kommer John Arne også til å gjøre nå etter denne saken. Det skal ikke skje igjen, sier lillebror Riise .

Overfor Dagbladet uttrykte AaFK-kaptein i går at han mener Norges Fotballforbund har lettere for å straffe en profil som John Arne Riise enn øvrige tippeligaspillere.

SPESIELT: AaFK-kaptein Bjørn Helge Riise spilte ni sesonger for Lillestrøm. I dag møter han gamle kompiser på Åråsen. Foto: NTB Scanpix
SPESIELT: AaFK-kaptein Bjørn Helge Riise spilte ni sesonger for Lillestrøm. I dag møter han gamle kompiser på Åråsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg forsvarer ikke ordvalget hans på søndag. John Arne skal ikke si sånt, men samtidig gjorde han alt rett i etterkant. Han la seg flat og beklaget. Jeg tror nok dette har blitt ekstra stort fordi det er John Arne, og forbundet vil statuere et eksempel. Det er greit nok det, men da må de behandle alle på samme måte.

Derfor tror han NFF kan ha skapt et problem for seg selv.

- Ja, de skal få problemer med å behandle alle på samme måte. For jeg skal si deg én ting: Det blir sagt utrolig mye rart og slengt mye dritt på banen, forteller Bjørn Helge. 

Argusøyne på NFF Den tidligere Liverpool- og Roma-spilleren til å følge nøye med på hvordan NFF behandler heftig ordbruk i framtida.

- Det meste skjer uten straff, noe jeg synes er greit. Det skal være litt temperatur i kampens hete. Men jeg skal love deg én ting: John Arne kommer til å følge med på liknende eksempler med argusøyne og se om de praktiserer likebehandling, advarer Bjørn Helge Riise.

- Men hvem vet? Kanskje alle tar hintet og holder kjeft. Det tviler jeg imidlertid på, så det blir spennende å se hvordan dette praktiseres framover. Når det er sagt, har vi lagt denne saken bak oss. Fokuset vårt er på å ta tre poeng mot Lillestrøm. Vi er klar for å gå i krigen og ta en etterlengtet seier. LSK er kanskje favoritter på papiret, men vi har skumle hensikter, varsler AaFKs kaptein.

Lillestrøm - AaFK sparkes i gang kl. 19.00 på Åråsen i kveld.

KAPTEIN: Bjørn Helge Riise har fått mye ansvar i AaFK i løpet av kort tid. Denne sesongen er han klubbens kaptein.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
KAPTEIN: Bjørn Helge Riise har fått mye ansvar i AaFK i løpet av kort tid. Denne sesongen er han klubbens kaptein. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer