Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Planla blodbad under Lillehammer-OL

Miljøorganisasjonen Greenpeace hadde planer om å aksjonere mot Lillehammer-OL i 1994. Åpningsseremonien i Lysgårdsbakken skulle bades i «hvalblod».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På midten av 1990-tallet raget krangelen om norsk hvalfangst høyt. For å virkelig markere sin motstand, hadde Greenpeace spektakulære planer om å harpunere den norske OL-festen på Lillehammer i 1994, skriver NA24.

Ved hjelp av en spesiallaget hval i papp skulle åpningsseremonien i Lysgårdsbakken bli åsted for en politisk markering. Den mest ekstreme planen gikk ut på å fylle «hvalen» med rødmaling som skulle forstille hvalblod.

Papphvalen skulle så flys over sletta eller unnarennet i Lysgårdsbakken der rødmalingen skulle slippes ut.

Krefter ved det norske Greenpeace-kontoret satte imidlertid foten ned for de uortodokse aksjonsplanene. Kilder som NA24 har snakket med, bekrefter planene, mens daværende leder i Greenpeace Norge benekter at det var planer om å forstyrre OL-åpningen på Lillehammer. Den spesiallagede hvalen skal nå befinne seg på et verksted hos Greenpeace i Hamburg.

(ANB)

VILLE ØDELEGGE ÅPNINGSSEREMONIEN: Her blir Lillehammer-OL åpnet, uten blod. Foto: Scanpix
VILLE ØDELEGGE ÅPNINGSSEREMONIEN: Her blir Lillehammer-OL åpnet, uten blod. Foto: Scanpix Vis mer
VILLE AKSJONERE MOT FANGST: Slike bilder, her hales en hval opp av et japansk fangstskip, fikk Greenpeace til å lage stygge planer for Lillehammer-OL.